Συνεντεύξεις

Χρύσα Ζούπη: Μια ζωή στον αγώνα..

Ακούστε το άρθρο

Η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ ανοίγει την καρδιά της στην εφημ. Πατρίς και δηλώνει με πάθος ότι τα άτομα με αναπηρία είναι μοναδικά!

Η Χρύσα Ζούπη είναι μια γυναίκα που έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον τύπο μέσα από τις καίριες τοποθετήσεις της σχετικά με θέματα της επικαιρότητας που ταλανίζουν την κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για τον εργαζόμενο, για τον άρρωστο, για τον άνεργο και για άλλες ομάδες της κοινωνίας.

Ανήσυχο πνεύμα με θάρρος και πείσμα δε διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αρκεί η ίδια να είναι καλά με τη συνείδησή της.

Αφοσιώνεται και δουλεύει σκληρά με ότι αναλάβει και δεν τα παρατά αν δεν επιτύχει το σκοπό της.

Έχει βιώσει την ανεργία με ότι αυτό συνεπάγεται, έχει νιώσει τον αποκλεισμό που αντιμετωπίζει κάποιος με το να είναι ΑΜΕΑ και όπως χαρακτηριστικά λέει, τα άτομα με αναπηρία είναι ιδιαίτερα και μοναδικά.

Ως μονάδα της αληθινής κοινωνίας, έχοντας περάσει από πολλά στάδια και πόστα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τα προβλήματα, γεγονός που την πεισμώνει ακόμη πιο πολύ να συνεχίσει τους αγώνες της.

Στη Χρύσα Ζούπη τίποτε δεν ήρθε εύκολα στη ζωή της, από μικρή ηλικία έχει μάθει να προσπαθεί και να κατακτά, όπως τη σημερινή της θέση ως Αντιπροέδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, ένας ανδροκρατούμενος μέχρι πρότινος χώρος, μέσα από τον οποίο  μάχεται πιο δραστήρια για την υπεράσπιση των σωματείων, για τα δικαιώματα του εργάτη και για τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Οι παρεμβάσεις της σχετικά με την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των πολυιατρείων στον Πύργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς γνωρίζει τη χρησιμότητα που έχουν για τον κάτοικο της Ηλείας.

Όσο για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ηλεία και γενικότερα η ελληνική επικράτεια από τον covid-19, θα είναι τεράστια και θα φανούν τους επόμενους μήνες τόνισε…

Πρώτο Πάσχα και η αγορά κλειστή, χωρίς δώρα, χωρίς κόσμο. Τί σημαίνει αυτό για τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις ;

Το μέγεθος των επιπτώσεων από τον κορωνοιό ακόμη δεν το έχουμε αντιληφθεί. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις, δεν είναι μόνο ο οικονομικός τομέας που όντως πλήττεται αλλά και ο οικογενειακός εξίσου πολύ και έντονα. Τα παιδιά, οι μεγάλοι άνθρωποι, οι έφηβοι πιθανότατα θα έχουν αρκετά θέματα. Είναι πολύ δύσκολο από τον καταναλωτισμό  σαν τρόπο ζωής να επιστρέψεις στο μέγιστο θεσμό της οικογένειας, είναι πολύ δύσκολο να αναγκάζεσαι να μείνεις στο σπίτι, σίγουρα πρέπει, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο βάρβαρη η όλη κατάσταση. Και οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας θα περάσουν δύσκολα, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε το μεγαλύτερο κέρδος το κέρδος της υγείας, της ψυχικής γαλήνης και της συνέχειας της ζωής.

Στο παρελθόν έχετε δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο θέμα της λειτουργίας των πολυιατρείων. Δρομολογήθηκε κάποια εξέλιξη.;

Εδώ και παρά πολλά χρόνια έχω αιτηθεί στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των πολυιατρείων των ειδικοτήτων των ιατρών και υπαλλήλων αλλά δεν εισακούστηκα. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη με έδρα τον Πύργο για την εξυπηρέτηση όλου του πληθυσμούτου νομού σε συνταγογράφηση έκλεινε ραντεβού μόνο σε 20 ασθενείς. Με τον διευθυντή του ΙΚΑ στην οδό Τάκη Πετροπουλου τον κ. Στασινόπουλο Βασίλη δώσαμε σκληρούς αγώνες προσπαθώντας να στελεχώσουμε αξιοπρεπώς το χώρο για να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος, αλλά δυστυχώς και δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις μας. Εάν είχε στελεχωθεί και όχι αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας τώρα δεν θα είχαμε αυτές τις ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας.Οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι, οι εργαζόμενοι πάντα δεν είχαν το δικαίωμα να αρρωστήσουν, διαφορετικά θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα που υφίσταται εδώ και χρόνια.

Να πάμε στα του κορωνοϊού όπου έμειναν προσωρινά άνεργοι περίπου 1.490.000 άνθρωποι. Εξπρές επιδόματα, μάσκες, γάντια και πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας. Ποια η άποψή σας για όλα αυτά.;

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Θα προκύψουν δυστυχώς πολλά προβλήματα. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα είμαστε στην αρχή. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το  ιατρικό, το παραιατρικό προσωπικό και γενικά όλοι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία και ιατρεία αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους γιατί έρχονται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο με την ασθένεια. Είναι άτομα με υπευθυνότητα και με τεράστια προσφορά γιατί αγωνίζονται για την υγεία. Ο κλάδος της ιατρικής δεν είναι επάγγελμα, είναι μια διαρκής προσφορά ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους σαν αυτή που ζούμε τώρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αόρατη απειλή που λέγεται covid-19, είναι ανάσα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ;

Αυτά τα μέτρα και όποια άλλα χρειαστεί να ληφθούν, δεν είναι ανάσα είναι αναγκαία για την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όμως δεν είναι μέτρο στάθμισης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Πάντα την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα η ιστορία. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί ένας μισθός για κάθε μήνα που θα είναι κλειστά τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις και τα ένσημα. Υπάρχουν κονδύλια έκτακτης ανάγκης και ΕΣΠΑ. Υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δις, ίσως και άλλοι πόροι που μπορεί να μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. Με αυτά τα μέτρα θα έρθουν σωρηδόν απολύσεις και ας υπάρχει ρήτρα με την μέθοδο της πτώχευσης…και ότι άλλο θα χρησιμοποιήσει ο εργοδότης ο οποίος και ο ίδιος πλήττεται. Αυτή η κατάσταση που ζει ο πλανήτης είναι δύσκολη και απαιτεί δραστικές λύσεις για όλους.

Όλη η επικαιρότητα