Σαν Σήμερα

Clare Hollingworth, η «επιτυχία του αιώνα» με το δανεικό αυτοκίνητο στο doodle της Google

Ακούστε το άρθρο

Τη Βρετανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Clare Hollingworth (Κλαρ Χόλινγκουορθ), την πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια που μετέδωσε την είδηση της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη γέννησή της.

Είναι η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια που μετέδωσε την είδηση της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Hollingworth γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1911, ενώ απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2017, έχοντας συμπληρώσει 105 χρόνια ζωής.

Ως δημοσιογράφος της Daily Telegraph το 1939, ενώ ταξίδευε από την Πολωνία στη Γερμανία, διαπίστωσε πως στρατιωτικές δυνάμεις της Γερμανίας είχαν συγκεντρωθεί στα πολωνικά σύνορα.

Αφού μετέφερε τη συγκεκριμένη είδηση, η Hollingworth τρεις ημέρες αργότερα ήταν η πρώτη που μετέδωσε τη γερμανική εισβολή. Το ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται η «δημοσιογραφική επιτυχία του αιώνα».

Λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στη Βαρσοβία, συμβάλλοντας στη διάσωση πολλών ανθρώπων από τις δυνάμεις του Χίτλερ, καθώς εξέδιδε βίζες στους διωκόμενους, προκειμένου να ταξιδέψουν στη Βρετανία.

Τον Αύγουστο το 1939, προσελήφθη από τον εκδότη της Daily Telegraph Arthur Wilson (Άρθουρ Ουίλσον), ο οποίος έμαθε για τη δράση της.

Στις 28 Αυγούστου 1939, πριν καν κλείσει μία εβδομάδα στην εφημερίδα και αφού έπεισε τον βρετανό πρόξενο στο Κατοβίτσε να της δανείσει αυτοκίνητο με οδηγό για μια διερευνητική αποστολή στη Γερμανία, η Hollingworth διαπίστωσε συγκέντρωση γερμανικών στρατευμάτων κατά μήκος των γερμανο-πολωνικών συνόρων. Η Daily Telegraph μετέδωσε το ρεπορτάζ της στην πρώτη της σελίδα, την επόμενη ημέρα.
Την 1η Σεπτεμβρίου, η Hollingworth κάλεσε τη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία προκειμένου να αναφέρει τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία.

Ταξίδεψε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, την Κίνα και το Βιετνάμ. Δούλεψε και για άλλες μεγάλες εφημερίδες, όπως τον Observer και τον Guardian.

https://www.youtube.com/watch?v=a8ghgox5XH0

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα