Οικονομία

CNBC: Αυξημένη η πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των ανοικτών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι μία σειρά πρόσφατων εξελίξεων υποδηλώνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε -υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας- ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πιθανότητες να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυξήθηκαν από 20% πριν από λίγες εβδομάδες στο 40%, αν και -όπως προσθέτει- υπάρχουν ακόμη σημαντικά εκκρεμή ζητήματα προς επίλυση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλες οι πλευρές στη διαπραγμάτευση έχουν έρθει εγγύτερα στη βάση ενός «σχεδίου έκτακτης ανάγκης».

Μια βασική διαφορά μεταξύ των Ευρωπαϊκών πιστωτών και του ΔΝΤ ήταν στο επίπεδο της πρωτογενούς πλεονάσματος που χρειάζεται η Ελλάδα: Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η Αθήνα θα πρέπει να στοχεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι ήθελαν 3,5%.

Το ΔΝΤ φαίνεται τώρα διατεθειμένο να αποδεχθεί το στόχο του 3,5%, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια και για όσο διάστημα αποδίδει η πραγματική μεταρρυθμιστική πολιτική.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 -μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ανέφεραν οι πηγές στο CNBC.

Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογική βάση της χώρας.

Στην περίπτωση υπεραπόδοσης των μέτρων, το σχέδιο επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το χώρο στον προϋπολογισμό για μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως επενδύσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα