Αγροτικά Ηλεία

Δ.Ε Λαμπείας: Τα τσακάλια «αφανίζουν» τα κοπάδια

Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των επιθέσεων των τσακαλιών στα κοπάδια των κτηνοτρόφων της Δ.Ε Λαμπείας, απειλώντας τα με….αφανισμό. Μόνο το τελευταίο δίμηνο, υπολογίζεται ότι έχουν θανατωθεί περισσότερα από 200 αιγοπρόβατα σε Αστρά, Ορεινή και Δίβρη, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν καν να «αποδείξουν» τις επιθέσεις. Κι αυτό γιατί, τα σκοτωμένα ζώα «καθαρίζονται» από τα αγριογούρουνα που ακολουθούν τις επιθέσεις των τσακαλιών.

Η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής, με τους παραγωγούς να έχουν πια «γονατίσει» από τα χτυπήματα. Στη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, λόγω της αύξησης της φορολογίας, των περικοπών στις επιδοτήσεις, τις συνδρομές σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ και τη μείωση του γάλακτος, έρχεται τώρα να προστεθεί και ο αφανισμός του ζωικού κεφαλαίου. «Κι αυτή η «ζημιά» δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ενώ, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας, περί αλλαγής του καθεστώτος ασφάλισης ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και ΕΛΓΑ – μ’ ένα τύπου προσωπικό συμβόλαιο, όπου ο κάθε κτηνοτρόφος θα ασφαλίζει ότι κίνδυνο επιθυμεί και ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα – και σε αποζημίωση για τις επιθέσεις τσακαλιών, από το 1ο κιόλας ζώο, δεν έχει γίνει τίποτα. Το μόνο που έγινε, προφανώς επειδή είχε εισπρακτικό χαρακτήρα, είναι η να λαμβάνουν τον φόρο βοσκής απευθείας από την επιδότηση, κάτι που είχαμε προτείνει εμείς, ώστε να μην ταλαιπωρείται γραφειοκρατικά ο κτηνοτρόφος», όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης.

Οικονομική επιβάρυνση και ζωικό κεφάλαιο

Τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν θανατωθεί 100 ζώα στον Αστρά και 100 περίπου σε Δίβρη και Ορεινή. «Το κακό είναι ότι τα τσακάλια πνίγουν τα αιγοπρόβατα, και στη συνέχεια περνούν τα αγριογούρουνα, τρώνε τα θανατωμένα ζώα και βρίσκουμε μόνο ίχνη. Έτσι, δεν μπορούμε καν να αποδείξουμε στην Κτηνιατρική – η οποία ζητάει 4 τουλάχιστον ζώα για να πιστοποιεί τις επιθέσεις – ότι έχουν θανατωθεί. Όπως επίσης οι νέοι αγρότες, σε περίπτωση ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δε θα μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν τον προβλεπόμενο αριθμό ζώων αλλά μειώθηκε λόγω επιθέσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει μέχρι και 20 πρόβατα», εξηγεί ο κ.Αρβανίτης.

Κι ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορούσαν να τα αφήσουν να βοσκούν ελεύθερα, τώρα, υπό την απειλή των επιθέσεων από τα τσακάλια, τα κλείνουν για πολλές ώρες στα ποιμνιοστάσια και αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά ζωοτροφών. «Τους 3-4 μήνες του καλοκαιριού που βοσκούσαν έξω τα ζώα και οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν μια μικρή ανάσα από την αγορά ζωοτροφών, «ισορροπώντας» κάπως τα πολλά έξοδα που κάνουν το χειμώνα, τώρα, είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν καλαμπόκι και σανό και για το καλοκαίρι. Διαφορετικά θα πρέπει να τα φυλάνε έξω στη βοσκή όλη την ημέρα. Κι αυτό δε γίνεται», σημειώνει ο κ.Αρβανίτης.

Αλλαγή των ορίων του καταφυγίου

Οι φορείς και κτηνοτρόφοι της περιοχής, έχουν επανειλημμένα επισημάνει το πρόβλημα, καλώντας τόσο το Δασαρχείο όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να μεριμνήσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, αφού όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των τσακαλιών με την αναπαραγωγή, αυξάνονται οι επιθέσεις και μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ.Αρβανίτης, έχουν υποβάλει πρόταση στο Δασαρχείο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αλλαγή των ορίων του καταφυγίου άγριας στην περιοχή της Φολόης και της Δίβρης, προκειμένου να αρχίσουν σε αυτά τα σημεία να κυκλοφορούν οι κυνηγοί με τα κυνηγόσκυλά τους και κατά συνέπεια να μετακινηθούν οι αγέλες.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, σημείωσε πως, πέραν από τη λήψη μέτρων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους – εξηγώντας πως όταν τα κοπάδια φυλάσσονται από τσοπανόσκυλα, τα τσακάλια δεν πλησιάζουν – το άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί αφορά στην οικονομική αποζημίωση των κτηνοτρόφων ακόμα και για ένα ή από το πρώτο ζώο, κάτι που θα πρέπει να γίνει μέσω του ασφαλιστικού τους οργανισμού, του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά δε την αλλαγή των ορίων του Καταφυγίου, ο κ.Λάττας, εξήγησε πως «…είναι μια σύνθεση διαδικασία, η οποία για να προχωρήσει θα πρέπει να υπάρχουν καταγεγραμμένα πραγματικά ποσοτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς, αλλά και τον αριθμό των ζώων, ώστε να αλλάξουν χαρακτηρισμό και από προστατευόμενα να γίνουν θηρεύσιμα. Εμείς πάντως, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια καταμέτρησης – με ασφάλεια – του αριθμού των τσακαλιών, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μέτρα καταστολής όπου χρειάζεται».

Όλη η επικαιρότητα