Ηλεία

Δ. Σιμόπουλος: «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι!»

Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα
η παρουσίαση του νέου του βιβλίου…
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, η εκδήλωση  για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του διεθνούς πολυβραβευμένου επιστήμονα Διονύση Π. Σιμόπουλου, με τίτλο: «Από τα Ψηλαλώνια Στο Φεγγάρι. Η περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος».

Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν  το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοπανόραμα» και οι εκδόσεις  «Μεταίχμιο»  στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας και με τον διακεκριμένο αστροφυσικό συνομίλησαν  ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο φυσικός Ηλίας Καλογήρου, υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών-ΕΚΦΕ Ηλείας και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Το κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση, είχε την τύχη να ακούσει μοναδικές αφηγήσεις για την κατάκτηση του Σύμπαντος και το πώς αντιλαμβάνονταν ο κ. Σιμόπουλος όλο αυτό το «μαγικό ταξίδι»…

Ο διεθνώς πολυβραβευμένος επιστήμονας μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου, ξεδιπλώνει   με την αμεσότητα και το προσιτό συγγραφικό του ύφος τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στο Φεγγάρι, αλλά και την κούρσα της κατάκτησης του Σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, εισάγει τους αναγνώστες στα χνάρια της προσωπικής του διαδρομής μέσα από γεγονότα-σταθμούς, καθοριστικά και χαρακτηριστικά της σημαντικής του πορείας. Το βιβλίο συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία της επιστήμης με την αυτοβιογραφία και το χρονικό. Η αφήγηση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδίδει με γλαφυρότητα  την εποχή.
Όπως, εξάλλου, ανέφερε   χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο συγγραφέας «ο εκδότης του Μεταίχμιου Νώντας Παπαγεωργίου είχε τη φαεινή ιδέα να μπλέξω στην αφήγηση του βιβλίου και τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες από εκείνη την περίοδο, αφού την εποχή εκείνη έγραφα διάφορα σχετικά άρθρα για μια αθηναϊκή εφημερίδα. Έτσι προέκυψε ένα σύνθετο βιβλίο όπου περιγράφεται η πορεία του ανθρώπου προς τα άστρα σε συνδυασμό με ορισμένους σταθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής μου διαδρομής από την Πάτρα στην Αμερική που συνδέονται με τα διαστημικά γεγονότα εκείνης της εποχής».

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 15 κύρια κεφάλαια που περιγράφουν τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο σημαντικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου επισημαίνει:

«Στα τέλη του ’68 από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Ορλεάνης με ειδοποίησαν ότι μία εφημερίδα στην Αθήνα ζητούσε κάποιον σαν κι εμένα να καλύπτει δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές, και όπως ήταν φυσικό δέχτηκα αμέσως, με μόνη αμοιβή τα έξοδά μου και την αεροπορική αποστολή της εφημερίδας, που έφτανε σε δύο ημέρες από την έκδοσή της.

Στις δύο πρώτες αποστολές (Apollo 9 και 10) που κάλυψα δημοσιογραφικά περιοριζόμουν για οικονομία στο να επισκεφτώ το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και να στέλνω τις ανταποκρίσεις μου στην Αθήνα από εκεί. Τη νέα εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Κένεντι δεν ήμουν διατεθειμένος να τη χάσω.

 Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι έφτασα την παραμονή της εκτόξευσης και προσπάθησα, για ευνόητους λόγους, να βρω κι άλλους Έλληνες δημοσιογράφους διαπιστευμένους να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή εκτόξευση. Δεν βρήκα όμως κανέναν επισήμως διαπιστευμένο δημοσιογράφο από τη χώρα μας εκτός εμού!…».

Όλη η επικαιρότητα