Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: «Ολισθηρή» η γραμμή της ΝΔ για την Novartis

Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση επί της ουσίας και να μην προβάλει προσχηματικά επιχειρήματα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και βεβαίως για το ζήτημα των Ελλήνων αξιωματικών, για το οποίο είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης επιστροφής τους στην Ελλάδα.

«Τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως προσχηματικά και αυτό στο οποίο πρέπει να απαντήσει δεν είναι στο αν και κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη Novartis και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πασιφανές και δεδομένο, ακόμα και για έναν πρωτοετή φοιτητή Νομικής».

«Αντιθέτως», είπε, «πρέπει να πάρει θέση σε ό,τι αφορά την ουσία. Αν μετά από όλα όσα έχουν το δει το φως της δημοσιότητας, επιμένει στην πολιτική ή την υπερασπιστική γραμμή της “σκευωρίας”, αυτό είναι ζήτημα δικό της, το οποίο θα κριθεί και από τους Έλληνες πολίτες και θα κριθεί και στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει και η ελληνική Βουλή, αλλά και η ελληνική Δικαιοσύνη». Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι η γραμμή της ΝΔ είναι «ολισθηρή» και θα τη «βρει μπροστά της».

Οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit στο ποδόσφαιρο, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όσες δύσκολες και σκληρές αποφάσεις χρειάζονται, για να επιτύχουμε την εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξαναρχίσει εφόσον δεν κατατεθεί ένα πλαίσιο από την πλευρά των ποδοσφαιρικών φορέων, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί και την ασφάλεια των αγώνων της Α΄ Εθνικής, αλλά και τη γενική εξυγίανση στο χώρο.

Στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προνομιακής μεταχείρισης του Ιβάν Σαββίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η ΝΔ δεν θυμάται ότι επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, με χρήση μιάς εξαιρετικής διάταξης νόμου, δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια στον κ. Σαββίδη, αναγνωρίζοντάς τον ως εθνικό ευεργέτη». «Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν θυμάται» συνέχισε, «ότι ήταν ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, με προσωπική του παρέμβαση, πρότεινε στον κ. Σαββίδη να προχωρήσει στην επένδυση στη ΣΕΚΑΠ, έτσι ώστε να μην καταλήξει η συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία σε χέρια Τούρκων επενδυτών». Επιπλέον, σημείωσε, η ΝΔ προσπαθεί να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει προνομιακές σχέσεις με τον κ. Σαββίδη, χρησιμοποιώντας την ορθή απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την επενδυτική πρωτοβουλία, καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας, χωρίς να έχει προηγούμενη αποδεδειγμένη ενημέρωση, «φορτώθηκε» με πρόστιμα τα οποία αφορούσαν παράνομες πράξεις προηγούμενης διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ενώ η παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη για την κυβέρνηση, προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας και η συγκεκριμένη επένδυση στη βόρεια Ελλάδα.

«Σήμερα, ξαφνικά, η ΝΔ θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προνομιακή μεταχείριση» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είναι αυτή που έχει εκθρέψει προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα όλα αυτά τα χρόνια. Υπενθύμισε δε, ότι στην πρόταση για σύσταση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης για τον κ. Καμμένο, σχετικά με την υπόθεση με τα βλήματα, η ΝΔ έλεγε με καθαρότητα ότι στόχος του ήταν να πλήξει τον κ. Μαρινάκη, «αναγνωρίζοντας στην πραγματικότητα τις προνομιακές σχέσεις που έχει με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία». Πρόσθεσε επίσης, ότι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, που συνεχίζει τη λογική του παλιού συστήματος και καλλιεργεί ειδικές, προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται ότι αυτό θέλουν να το αλλάξουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι διαφορετική η αντιμετώπιση στο ζήτημα των επενδύσεων και διαφορετική σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών στο ποδόσφαιρο και σχετίζονται με προέδρους ή μεγαλομετόχους συγκεκριμένων ΠΑΕ, και υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει τιμωρίες όλων των μεγάλων ΠΑΕ επί των ημερών της κυβέρνησης, που αφορούν σε αφαίρεση βαθμών, σε εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα, καθώς και σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

«Επομένως, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση οποιασδήποτε μεγάλης ΠΑΕ, ή οποιουδήποτε μεγαλομετόχου. Αυτά είναι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό θα συμβούλευα τη ΝΔ να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» τόνισε.

Όσον αφορά την εικόνα του Ι. Σαββίδη να μπαίνει στο γήπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «είναι μία καταδικαστέα ενέργεια που προσβάλλει και τον φίλαθλο κόσμο, και το ελληνικό ποδόσφαιρο, και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς».

Σε όσους αναφέρονται σε «αδικία προς τις άλλες ομάδες, από τη διακοπή του πρωταθλήματος», είπε ότι η κριτική αυτή είναι «πλήρως λανθασμένη, σε λάθος βάση και λάθος κατεύθυνση» και επανέλαβε όσα είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι τα περιστατικά αποτέλεσαν τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Πρόσθεσε δε, ότι το μοναδικό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να διακόψει το πρωτάθλημα μέχρι να βρεθεί μία συνολική λύση για το πρόβλημα, που δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στο ποδόσφαιρο, όπως είπε, παρότι έχουν γίνει «τεράστιες προσπάθειες και για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και για την επιβολή αυστηρών ποινών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «αν το ελληνικό πρωτάθλημα συνέχιζε σαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα, τότε πάρα πολύ σύντομα θα βλέπαμε ξανά τέτοιου τύπου περιστατικά, αν όχι από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, πιθανότατα από άλλους προέδρους, ή από οπαδούς, ή από οργανωμένες ομάδες». Εξέφρασε δε την άποψη, ότι το σύνολο των ΠΑΕ δεν δείχνει διάθεση να λειτουργήσει υπέρ της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι η λογική που επικρατεί είναι, ότι για κάθε απόφαση που λαμβάνεται από την Αθλητική Δικαιοσύνη, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες στο ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν παρεμβαίνει και είναι οι τακτικοί δικαστές που αποφασίζουν πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Πρόσθεσε ακόμα, ερωτηθείς σχετικά, ότι η κατάσταση σε ό, τι αφορά τις διαιτησίες, είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά πρέπει να διαμορφωθούν νέες νοοτροπίες – και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε αυτή τη φάση, και με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και με πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε ένα μορατόριουμ όλων, ώστε να υπάρξει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έλληνες αξιωματικοί

Σχολιάζοντας την άποψη που εξέφρασε ο κ. Καμμένος σχετικά με ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, ότι η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας είναι προφανώς μεταφορική και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της όσο το δυνατόν ταχύτερης επιστροφής των δύο αξιωματικών στην Ελλάδα. Αυτή, όπως είπε, είναι «τόσο η βούληση του πρωθυπουργού όσο και η βούληση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, ο οποίος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κάνει όσα οφείλει και όσα του επιβάλλει το καθήκον και οι αρμοδιότητές του».

Για τη δήλωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ που καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν σε συνεννόηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή που το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση, όπως είπε, αναμένει να δει το κατηγορητήριο και εργάζεται ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση στο συγκεκριμένο περιστατικό και εξέφρασε την άποψη ότι «μέχρι στιγμής αυτή είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη». Στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά αποφασίσει την κλιμάκωση, «είμαστε κι εμείς έτοιμοι να αναλάβουμε συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την επιστροφή των αξιωματικών, εκτίμησε ότι το ζήτημα θα λυθεί εντός ολίγων εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει, εφόσον το κατηγορητήριο αφορά μόνο την είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή, αφού άλλωστε, δεν προκύπτει κάτι άλλο από τα περιστατικά και τις πληροφορίες. ‘Αλλη απόφαση από την πλευρά της τουρκικής Δικαιοσύνης θα συνιστούσε κλιμάκωση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση και την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κάποια τέτοια εξέλιξη.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός φοβάται το ενδεχόμενο ενός θανατηφόρου περιστατικού στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών εργάζονται προς την κατεύθυνση να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί «από πάρα πολύ κοντά» τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει κλιμακώσει τη ρητορική της. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει αίτημα από το ΔΝΤ να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα για μείωση του αφορολόγητου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αφού έγιναν μία σειρά από προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης» σε διάφορα θέματα, «έχουμε μια ξαφνική επιστροφή, χωρίς αφορμή μάλιστα, στα ζητήματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση». Είπε ότι το σύνολο του αντιπολιτευτικού Τύπου αναπαράγει μία υποτιθέμενη είδηση, την οποία το ίδιο το ΔΝΤ από χθες έχει διαψεύσει, δηλώνοντας επίσημα ότι η συζήτηση που αφορά τις προβλέψεις για το 2019 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Αυτό που αναμένουμε, είπε, είναι ότι προς το τέλος της άνοιξης θα ανοίξει το ζήτημα της δημοσιονομικής πρόβλεψης για το 2019, και εκτίμησε ότι με βάση τις βελτιωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2018, δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό ζήτημα για το 2019, αλλά αντιθέτως, χωρίς καθυστερήσεις, θα οδηγηθούμε στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, τόνισε ότι έχουμε αποκλείσει την προληπτική γραμμή στήριξης, «την οποία φαίνεται ότι δεν επιθυμούν ούτε οι θεσμοί που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα». Θέση της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι ότι η εποπτεία που θα συμφωνηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να βαδίζει στα βήματα που έχουν ήδη χαραχθεί για όλες τις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι προλαβαίνουμε να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, αναφορικά με το περιεχόμενό της, είπε ότι το βασικό θέμα ήταν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας. Από την πλευρά του πρωθυπουργού, συμπλήρωσε, προτάθηκε στον κ. Θεοδωράκη να συνεισφέρει στο ζήτημα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που πρόκειται για ένα επιχειρησιακό όργανο. «Φαντάζομαι, αλλά δεν το γνωρίζω, ότι θα είχαν και μία γενική συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις», είπε.

Όλη η επικαιρότητα