Αγροτικά Ηλεία

ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας: Πρόταση ένταξης και των πυρόπληκτων αγροτών στα Σχέδια Βελτίωσης

Ακούστε το άρθρο

Πρόταση ένταξης και των πυρόπληκτων αγροτών στα Σχέδια Βελτίωσης ετοιμάζεται να καταθέσει το τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής και Υλοποίησης Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει για υποβολές προτάσεων λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα, ωστόσο από την προδημοσίευση που έγινε τον Ιούνιο καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Αντώνης Γιαχαλής, η επιδίωξη της υπηρεσίας είναι να ενταχθούν οι πυρόπληκτες εκτάσεις στις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, για τις οποίες οι γεωργοί που μένουν στη Δυτική Ελλάδα, λαμβάνουν οικονομική στήριξη 50%…

«Τα σχέδια βελτίωσης είναι ένα πρόγραμμα με πολύ αυξημένο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τη μέρα που αναρτήθηκε η προδημοσίευση. Η οικονομική χρηματοδότηση κυμαίνεται από 40% έως 60% και αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα θερμοκήπια κλπ. Στο προηγούμενο πρόγραμμα εγκρίθηκαν συνολικά 267 προτάσεις, από τις οποίες υλοποιήθηκαν οι 140», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γιαχαλής, προσθέτοντας ότι στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής και η εκχώρηση επιδότησης, ενώ δεν υπάρχει κατώτατο οικονομικό όριο στον επιλέξιμο προϋπολογισμό.

«Περιμένουμε εγκυκλίους που θα εξειδικεύουν τη μοριοδότηση, καθότι ως τώρα έχουμε μόνο γενική εικόνα. Με βάση αυτά που έχουμε πληροφορηθεί, είναι πιθανό να ισχύσουν κριτήρια που αφορούν την ωριμότητα της πρότασης του μελετητή (αδειοδότηση, οικονομική επάρκεια, κ.ά.), για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γιαχαλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα Σχέδια Βελτίωσης έχουν ήδη εξαγγελθεί δανειακές διευκολύνσεις από τραπεζικά ιδρύματα, με στόχο να προσφέρουν τη δυνατότητα της γρήγορης και ανεμπόδιστης επένδυσης των χρημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Το διαθέσιμο κονδύλι πανελλαδικά είναι 264 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαπιστώνεται ετοιμότητα για την υποστήριξη των δικαιούχων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να βγει προς διαβούλευση το σχέδιο ως το τέλος της εβδομάδας.

Όλη η επικαιρότητα