Ηλεία

Δασαρχείο Πύργου: Η πρόληψη σώζει!… – Διανοίξεις δασικών δρόμων

Ακούστε το άρθρο

Δυο νέες εργολαβίες που αφορούν στη συντήρηση δασικού αντιπυρικού δικτύου σε Δήμο Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκονται ήδη στα σκαριά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα στην εφημ. «Πατρίς», ενώ ακόμα δυο αναμένεται να εγκριθούν το επόμενο διάστημα και θα ολοκληρώνουν ένα συνολικό δίκτυο έκτασης μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων.

Αναλυτικότερα, οι δυο εργολαβίες που έχουν ήδη ξεκινήσει προέρχονται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, με το ύψος αυτής για τον Πύργο να φτάνει τα 10.000 ευρώ και για την Αρχαία Ολυμπία τα 9.000 ευρώ. Ήδη στην Αρχαία Ολυμπία έχει εγκατασταθεί ως εργολάβος ο κ. Δούκας και εκτελεί το έργο, ενώ εντός της εβδομάδας θα εγκατασταθεί και ο κ. Αστερής στον Πύργο.

Επιπλέον για το αμέσως επόμενο διάστημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης διενέργειας ένας ακόμα μειοδοτικός διαγωνισμός, σύμφωνα με τον κ. Λάττα, για συντήρηση αγροτοδασικού δικτύου. Πρόκειται για έργο που θα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα αφορά ακόμα δυο εργολαβίες σε δήμο Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας με προϋπολογισμό 12.000 ευρώ έκαστη.

Αντιπυρική ετοιμότητα

Οι παραπάνω τέσσερις εργολαβίες αφορούν συντήρηση και βελτίωση καταστρώματος, διάνοιξη χαντακίων, ώστε οι δρόμοι αυτοί να είναι βατοί και ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Καθημερινά, προσωπικό του Δασαρχείου επιβλέπει το έργο έχοντας ως βασικό στόχο να έλθει σε επαφή με προέδρους τοπικών διαμερισμάτων όπου θα περάσουν τα μηχανήματα προκειμένου με τις πληροφορίες που θα λάβουν από αυτούς να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση και βελτίωση των δρόμων που απαιτούν άμεση συντήρηση λόγω τεράστιου καθημερινού φορτίου. Τα έργα αυτά αναμένεται να φέρουν συντήρηση σε ένα δίκτυο μεγαλύτερο των 200 χλμ. Επιπλέον, υπάρχει συνεννόηση με τους δυο δήμους, έτσι ώστε με τα δικά τους προγράμματα χρηματοδότησης από την Κεντρική Κυβέρνηση να βοηθούν στην ολοκλήρωση του δικτύου αντιπυρικής προστασίας.

Ωστόσο, ο κ. Λάττας εστίασε και Ταυτόχρονα δεξαμενές που είναι σε πλήρη λειτουργία και επισκευασμένες, καθώς και στα τρία πυροφυλάκια του Δασαρχείου σε Κορυφή, Κρυονέρι και Αρχαία Ολυμπία που είναι επανδρωμένα από την Π.Υ. ώστε να καλύψουν τυχόν περιστατικά και να υπάρχει καλύτερη επιτήρηση της περιοχής.

Αναγκαία η πρόληψη

Ο κ. Λάττας επεσήμανε πως σημαντικό για τη φροντίδα του περιβάλλοντος -πέραν των προσπαθειών όλων των υπηρεσιών- είναι και η σημαντική συνεισφορά των πολιτών, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και παραμένουν νωπές ακόμα οι μνήμες των πυρκαγιών 12 χρόνια μετά. «Η κοινωνία πρέπει να αναλάβει το ρόλο του προστάτη και να φροντίσει μην επαναληφθούν ξανά τα ίδια», είπε κλείνοντας.

Όλη η επικαιρότητα