Ηλεία

Δασικοί χάρτες: Ανοιχτά ‘μέτωπα’ σε αμέτρητα στρέμματα του Δασαρχείου Αμαλιάδας …

Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα οι εκτάσεις στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αμαλιάδας που νομίμως έχουν αλλάξει χρήση και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ανοιχτά ζητήματα μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Τεράστιος δε είναι ο αριθμός των εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί παράνομα είτε έχουν γίνει είτε όχι διοικητικές πράξεις από το έτος 1945 έως σήμερα. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των ιδιοκτητών που έχει πρόβλημα, αντιμετωπίζει με αδιαφορία το όλο ζήτημα.

Δεν τους συμφέρει

Η επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος φαίνεται πώς έχει πολλές αναγνώσεις, με κυρίαρχη αιτία τον οικονομικό παράγοντα αφού πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι όταν είδαν στους δασικούς χάρτες τις εκτάσεις τους να πρασινίζουν οι ίδιοι κοκκίνισαν από τη σύγχυση και με δεδομένο ότι θεωρούν υψηλό το κόστος της υποβολής έντασης, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά την οικονομική τακτοποίηση στην πορεία, έχουν επιλέξει να μην ασχοληθούν και ότι μέλλει γενέσθαι.

Από την άλλη, κάποιοι ευελπιστούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο, ενώ υπάρχει και η κατηγορία των κλασσικών ελλήνων που θα ενδιαφερθούν στο παρά πέντε για να τακτοποιήσουν τα θέματά τους, για να μην πούμε στο ‘και πέντε’.

Επιλύονται θέματα

Ο Δασάρχης Αμαλιάδας κ. Διονύσης Θωμόπουλος, υποστηρίζει ότι η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε επιλύει ζητήματα και θεωρεί ότι θα πρέπει οι θιγόμενοι να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως στο μέλλον.

Όπως ανέφερε στην ‘Π’, με το νόμο 4467/2017 έχει γίνει μία προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται μέριμνα για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί μεταξύ των ετών 1945-1975 και 1975-2007 και προσδιορίζονται όλες οι δυνατότητες εξαγοράς, ενώ γίνεται αναπροσαρμογή του τιμήματος στο ¼ της αντικειμενικής αξίας και δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε 100 μηνιαίες δόσεις.

«Με διαφορετική νομική πρόβλεψη για κάθε μία από τις προηγούμενες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τις εκτάσεις που στον αναρτημένο δασικό χάρτη προσδιορίζονται ως μη διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία της πληρέστερης ως προς το χρόνο κατάρτισης αεροφωτογραφίας, ενώ εμφανίζονται ως διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας στις αεροφωτογραφίες του έτους 1945. Δηλαδή εμφανίζονται με τον κωδικό ‘Δ.Α’ και οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ» αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος και εξηγεί ότι για τις εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα εφόσον υποβληθεί αίτημα στη Δασική Υπηρεσία εντός της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 15, δηλαδή έως τη λήξη της προθεσμίας ενστάσεων που στην προκειμένη περίπτωση είναι η 12η Ιουνίου 2017, και αιτείται υπαγωγή τους στις παραγράφους 5 έως 14 του άρθρου 47 καθώς και του άρθρου 47Β του νόμου 998/79, τότε εξαιρούνται για όσο διάστημα απαιτείται η έκδοση της διοικητικής πράξης έγκρισης εξαγοράς ή επέμβασης. Δηλαδή εφόσον ζητήσουν την έκδοση αυτής της πράξης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση ανεξαρτήτως των διοικητικών πράξεων που πιθανόν έχουν ή δεν έχουν εκδοθεί.

‘Να έρχονται στα Δασαρχεία’

«Θεωρώ αυτονόητο οι ενδιαφερόμενοι που έχουν εντοπίσει προβλήματα θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα κατά τόπους Δασαρχεία για την επίλυση των προβλημάτων τους και την υπαγωγή τους, εφόσον το επιθυμούν, σε αυτές τις διατάξεις. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα ακολουθήσει και άλλη Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις για την επίλυση όλων των προβλημάτων τα οποία έχουν εντοπιστεί και μία ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να επιλύει» σχολίασε ο κ. Θωμόπουλος και συμπλήρωσε: «Θεωρώ δε υποχρέωση των ανθρώπων που πολλές φορές βρίσκονται προ αδιεξόδου με τα προβλήματα που έχουν με την ανάρτηση, να έρχονται σε επαφή με τα κατά τόπους Δασαρχεία για την παροχή τεχνικού και νομικού επιπέδου βοήθεια για την επίλυση, εφόσον είναι δυνατόν, των όποιων προβλημάτων».

Μέτρια ανταπόκριση

Ο κ. Θωμόπουλος ερωτηθείς για την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι επικρατεί αδιαφορία και η ανταπόκριση είναι σε μέτριο επίπεδο. Όπως είπε δε, το λυπηρό είναι ότι εάν οριστικοποιηθεί ο χάρτης, τότε δεν αλλάζουν εύκολα τα δεδομένα.

«Είναι μία ευκαιρία για αυτούς που έχουν πρόβλημα είτε δασωθέντων αγρών, είτε αγρών που παλιά ήταν δάση και πρέπει να την εκμεταλλευτούν. Ο αριθμός των εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί παράνομα και είτε έχουν γίνει διοικητικές πράξεις είτε όχι, από το 1945 έως σήμερα, είναι τεράστιος. Όπως επίσης τεράστιος είναι και ο αριθμός των εκτάσεων που νομίμως έχουν αλλάξει χρήση και εκτιμώ ότι στην περιοχή του Δασαρχείου Αμαλιάδας είναι πάνω από 30.000 στρέμματα αυτές οι περιπτώσεις. Αν μεριμνήσουν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι έγκαιρα, σίγουρα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στο μέλλον» εξηγεί ο κ. Θωμόπουλος, ο οποίος επιμένει ότι ειδικά για τις εκτάσεις που εμφανίζονται με τον κωδικό ‘Δ.Α.’ θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά από τους ενδιαφερόμενους.

Όλη η επικαιρότητα