Ηλεία

Δασικοί Χάρτες: Δύσκολη η διαδικασία χωρίς τις προσλήψεις…

Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών ολοκληρώθηκε για την Ηλεία στις 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο από δω και πέρα ξεκινά δυσκολότερη διαδικασία, αφού θα πρέπει οι δασικές υπηρεσίες να εξετάσουν το σύνολο των αιτήσεων εξαγορών και των αντιρρήσεων, προκειμένου να μπει στο τελικό στάδιο η κύρωση των δασικών χαρτών και η αποστολή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, ένεκα της έλλειψης του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Ο διευθυντής  Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η διαδικασία δεν θα «περπατήσει» γρήγορα αν δεν προσληφθεί τάχιστα το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

«Έχω στείλει τις προτάσεις μου στα κεντρικά και έχω επισημάνει ότι αν δεν υπάρξει πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού να εξετάσει τις εξαγορές και τις χρήσεις που έχουν υποβληθεί και στα τρία δασαρχεία, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα περπατήσει γρήγορα αλλά με ρυθμό χελώνας η πολυπόθητη ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Αν δεν δρομολογηθεί η στελέχωση και η χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών, θα μείνει στα χαρτιά η όλη διαδικασία», επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κορισιάνος και προσθέτει ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

«Αν δεν ανατραπεί ο υπάρχων συσχετισμός στην επάνδρωση των δασικών υπηρεσιών και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης, δεν μπορούμε να δώσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα. έχουμε ζητήσει παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών, διότι σε 40 ημέρες είναι αδύνατον να έχουμε προλάβει να ολοκληρώσουμε τις εργασίες. Χωλαίνουμε και επιστημονικά αλλά και διαδικαστικά, αφού ακόμα και για τη συγκρότηση των επιτροπών αντιρρήσεων δεν έχουμε επαρκή αριθμό συναδέλφων», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κορισιάνος, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός αντιρρήσεων και εξαγορών δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό ενδιαφερόμενων πολιτών.

«Ο αριθμός των αιτήσεων απέχει πολύ από τις προσδοκώμενες τακτοποιήσεις, λόγω της έλλειψη χρημάτων ο χειμαζόμενος λαός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πράξη», τόνισε ο κ. Κορισιάνος.

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε η πρόσληψη 70 Δασολόγων και 30 Δασοπόνων, οι οποίοι θα εργαστούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας έως 8 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής προκήρυξης που θα δημοσιευτεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2017, ενώ η κατανομή τους στις Διευθύνσεις Δασών θα γίνει με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η έρευνα απέχει από την παραγωγή

Ο Διευθυντής Δασών Ηλείας αναφέρθηκε και στο 18  Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που έγινε στην Έδεσσα, με θέμα τη δασοπονία και τις προοπτικές της. Ο κ. Κορισιάνος εξήρε το επιστημονικό έργο που παρουσιάστηκε, ωστόσο υπογράμμισε την απόσταση που χωρίζει την έρευνα από την παραγωγική διαδικασία.

«Το πρόβλημά μας είναι ότι απέχει η έρευνα από την πράξη. Λόγω της γραφειοκρατικής δομής της δασικής υπηρεσίας, απέχουμε πολύ από την παραγωγική διαδικασία. Ελπίζουμε  με τους δασικούς χάρτες να έχουμε ένα σύγχρονο εργαλείο με τους δασικούς χάρτες για να περάσουμε στα δάση μας και να καλλιεργήσουμε τις τεχνικές φυτείας μας, την άγρια ζωή, τα θηράματα τη βόσκηση, όλα τα αντικείμενα που αφορούν τη δασοπονία πολλαπλών σκοπών.

Όλη η επικαιρότητα