Ηλεία

Δασικοί χάρτες: Πάνω από 5.000 ενστάσεις στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τις 5.000 οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί σε ολόκληρο το νομό Ηλείας για τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι αιτήσεις εξαγοράς, την στιγμή που η προθεσμία οδεύει προς το τέλος της αφού εάν δεν υπάρξει νέα παράταση η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα θιγόμενων οι οποίοι δεν έχουν προβεί ακόμη σε καμία ενέργεια για να τακτοποιήσουν τα θέματά τους. Αυτή είναι η διαπίστωση του Δασάρχη Αμαλιάδας κ. Διονύση Θωμόπουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σταθερή ροή υποβολής ενστάσεων και αιτημάτων του άρθρου 47 και 47Β, για την άδεια επέμβασης και εξαγοράς χρήσης.

Εντός της προθεσμίας

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δυνατότητα που έχουν αυτή την στιγμή οι πολίτες είναι μια μεγάλη ευκαιρία διευθέτησης εκκρεμοτήτων με πολύ ευνοϊκούς όρους, ξεκάθαρους όρους, και χωρίς συνέπειες.

«Ο κόσμος πρέπει να ενδιαφερθεί να επιλύσει προβλήματα και ειδικά αυτά που αναφέρονται σε εκχερσώσεις που έχουν συμβεί πριν από το έτος 1945 έως και το έτος 2007. Έχω την βεβαιότητα ότι θα πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες νομιμοποίησης, γιατί το επόμενο βήμα σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε και ισχύουν από νομικής άποψης, θα είναι ότι πιο δυσάρεστο θα μπορούσα να φανταστώ. Δηλαδή, πέραν του γεγονότος ότι θα σταματήσει η ροή των επιδοτήσεων, ενέχεται και ο κίνδυνος να επιστραφούν και χρήματα τα οποία έχουν ληφθεί από τις επιδοτήσεις. Πέραν τούτου, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προβεί σε μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας, η οποία καλώς ή κακώς βρίσκεται αυτή την στιγμή σε χέρια τρίτων και ήδη έχει γίνει μία καταγραφή με τους δασικούς χάρτες των εκτάσεων που έχουν αλλάξει αυθαίρετα χαρακτήρα , το οποίο μεταφράζεται σε διοικητικά μέτρα, έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής , κήρυξη της έκτασης σαν αναδασωτέας όπου δεν έχει γίνει κατά το παρελθόν και όλα τα δυσμενή μέτρα και συνέπειες που θα μπορούσαν να επέλθουν από αυτές τις νόμιμες ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμόπουλος.

Βέβαια, ο κ. Θωμόπουλος παραδέχεται ότι και από πλευράς διοίκησης υπάρχουν οφειλόμενες ενέργειες, όπως είναι τα παραχωρητήρια και ειδικά τα παραχωρητήρια που δεν έχουν λάβει οριστικό τίτλο.

Οι οικισμοί

Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η εξαίρεση τεράστιων εκτάσεων από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, με τον ορισμό της ζώνης των 800 μέτρων από τους οικισμούς. Οι εκτάσεις αυτές εξαιρούνται της ανάρτησης του δασικού κτηματολογίου, με συνέπεια να ισχύει το πρότερο καθεστώς και να εξαιρούνται αυτή την στιγμή της δυνατότητας επίλυσης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και μάλιστα πρόκειται για εκτάσεις μεγάλου εμβαδού, όπου και ασκείται το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας κοινότητας .

Όπως τονίζει ο κ. Θωμόπουλος, οι εκτάσεις αυτές εφόσον τηρηθεί η νομιμότητα που επιδιώκουν οι δασικοί χάρτες, θα πρέπει είτε για να λάβουν επιδοτήσεις, άδεια οικοδομής, άδεια περίφραξης κλπ. να ακολουθηθεί η  παλιά διαδικασία της έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού και πιθανώς αυτό να ισχύσει και για την χορήγηση των επιδοτήσεων, ή να γίνει ένταξη εκτάσεων σε άλλου είδους μορφής οικονομικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων στερούνται της δυνατότητας νόμιμης επίλυσης προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και σχετίζονται με τον χαρακτήρα εκτάσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η τύχη τους στο μέλλον.

Η εξαγορά

Με τα παραπάνω δεδομένα και από την στιγμή που η προθεσμία οδεύει στο τέλος της, ο κ. Θωμόπουλος εκφράζει την άποψη και παροτρύνει τους πολίτες να φροντίσουν εντός της προθεσμίας και να επιλύσουν τα όποια προβλήματα έχουν εντοπίσει και για τα οποία στην παρούσα φάση διαφαίνεται λύση.

Αναφορικά με τις αιτήσεις εξαγοράς και το κόστος, να σημειωθεί ότι εάν πρόκειται για εξαγορά κυριότητας και χρήσης (δεσμευμένη μόνο για γεωργοδενδροκομική καλλιέργεια ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση) το ποσό που θα καταβληθεί αγγίζει το ¼ της όποιας αντικειμενικής αξίας, συν κάποια χρήματα που προκύπτουν από τα διαδικαστικά.

Στην περίπτωση εξαγοράς χρήσης, ανάλογα με την μορφή του δάσους που είχε εκχερσωθεί πριν, το ποσό πέφτει γύρω στα 130 ευρώ το στρέμμα.

Και στις δύο περιπτώσεις η διαδικασία εξόφλησης είναι σε 100 δόσεις με την μικρότερη να αγγίζει τα 30 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις εξαγοράς είναι δυνατή η κατασκευή κάποιων αποθηκών, η παροχή ρεύματος και η κατασκευή γεώτρησης.

Όταν εξοφληθεί το τίμημα της εξαγοράς και στις δύο περιπτώσεις, είτε πρόκειται για κυριότητα και χρήση, είτε μόνο για χρήση, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πουλήσουν, να ενοικιάσουν, να υποθηκεύσουν, να επιδοτηθούν και φυσικά να μεταγράψουν τις εκτάσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος, για εκτάσεις χαμηλής αξίας και οικοπεδικής αξίας, συμφέρει η εξαγορά χρήσης διότι είναι σαν να σου παραχωρεί το κράτος την γεωργοδενδροκομική εκμετάλλευση και να κρατά την κυριότητα και αυτό γιατί συνταγματικά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Βέβαια, ο κάθε πολίτης για να μπορέσει να αντιληφθεί τι τον συμφέρει και τι όχι, θα πρέπει να μεριμνήσει και να ελέγξει τι συμβαίνει με τις εκτάσεις του για να προβεί στην συνέχεια είτε σε ένσταση είτε σε αίτηση εξαγοράς.

Όλη η επικαιρότητα