Κόσμος

Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 20 δισ. ευρώ, εξετάζει η Ε.Ε.

Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη να επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω της διαμάχης Βρυξελλών – Ουάσιγκτον για τις επιχορηγήσεις στην Airbus.

Αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο Reuters, επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. έχει καταρτίσει μία λίστα με αμερικανικές εισαγωγές, αξίας 20 δισ. ευρώ, στις οποίες θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί.

Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ευρώπη με την επιβολή περιοριστικών εμπορικών μέτρων σε ευρωπαϊκά αγαθά, συνολικού ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Είχε προηγηθεί η δημόσια διαμάχη για τις οικονομικές επιχορηγήσεις στην Airbus, τις οποίες η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως «παράνομες» και «άδικες».

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), προκειμένου να ενημερωθεί για το ακριβές ύψος αυτών των επιχορηγήσεων και να προχωρήσει στην επιβολή αντίστοιχου ύψους δασμών.

Ωστόσο, ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναλάβει και η Κομισιόν, η οποία επίσης κατηγορεί τις ΗΠΑ για «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις προς την Boeing, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έναντι της Airbus..

Ως εκ τούτου, η  Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει – σε προκαταρκτικό επίπεδο – αντισταθμιστικά μέτρα, ύψους 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να «απαντήσει» σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων του Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, το συγκεκριμένο ποσό ενδεχομένως να κινηθεί κάτω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και να περιοριστεί στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια – όπως μεταδίδει το Reuters – η απόφαση του WTO για το αίτημα της Ευρώπης δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν τον Μάρτιο του 2020, ενώ όσον αφορά τις ΗΠΑ, η σχετική απόφαση αναμένεται για μετά τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2019.

naftemporiki.gr

Όλη η επικαιρότητα