Ηλεία

Δεδομένη η εναέρια ενίσχυση για την πυροπροστασία της Ηλείας, άγνωστο το πότε…

Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θεωρείται η στάθμευση του ελικοπτέρου Έρικσον στην Ηλεία για το καλοκαίρι, όπως και των αεροπλάνων Canadair, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απάντησή του προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκας, δίχως όμως να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο άφιξής του στον νομό μας.

Ο κ. Τόσκας επισημαίνει στην απάντησή του ότι η ανάθεση των διαδικασιών για τη μίσθωση ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου έχει ανατεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Υπηρεσία του NATO/ NSPA (NATO Support and Procurement Agency), εντός των ορίων της εγκριθείσας πίστωσης για το οικονομικό έτος 2018, ύστερα από σχετικό υπηρεσιακό αίτημα για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλεία.

«Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την από αέρος πυρόσβεση, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα καλύπτεται από κλιμάκιο αεροσκαφών Canadair CL-215 του Εθνικού Εναέριου Στόλου και από εκμισθωμένο πυροσβεστικό ελικόπτερο βαρέως τύπου, τα οποία θα σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας. Παράλληλα, οι αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ υφίσταται επιχειρησιακός σχεδιασμός για ενίσχυση της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας με εναέρια και επίγεια μέσα από την υπόλοιπη χώρα, σε περίπτωση εκτεταμένου συμβάντος δασικής πυρκαγιάς», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Τόσκας.

Επιδίωξη των φορέων του νομού μας, όπως αυτή διατυπώθηκε στο πρόσφατο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ηλείας, είναι η στάθμευση όλων των εναέριων μέσων –και ιδιαίτερα του ελικοπτέρου Έρικσον- μέσα στον Ιούνιο και να μην επαναληφθεί η περσινή εμπειρία της καθυστερημένης άφιξης του, στο τέλος Ιουλίου.

Όλη η επικαιρότητα