Οικονομία

Δεύτερη ευκαιρία “εδώ και τώρα” για το κοινωνικό μέρισμα – Ποιοι τη δικαιούνται

Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να λάβουν εγκριτική απόφαση για τη χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος χωρίς να χρειαστεί καν να υποβληθούν στη διαδικασία ενστάσεως αποκτούν χιλιάδες δικαιούχοι. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επικαιροποίησε τη λίστα των τελικών δικαιούχων «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ. Οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν, είναι οι εξής:

  1. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης σου επέτρεπε να κάνεις το λάθος αφήνοντας κενό τον ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).
  2. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, και αυτή η «παράβαση» που μπορούσε να έχει γίνει ακόμη και επτά χρόνια πίσω στον χρόνο, μπορούσε να σε πετάξει εκτός μερίσματος.

Όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, είχαν εγκριθεί 227.484 αιτήσεις ενώ μετά το «ανέβασμα» των δύο αρχείων με τις διορθώσεις, εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 270.000. Ήδη, από τις 10 σήμερα το πρωί, οι δικαιούχοι είναι 232.644 και ο αριθμός ανεβαίνει συνεχώς. Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο «διασταλτικότερης» ερμηνείας των κριτηρίων ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί. Οι αιτήσεις θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Λόγω όμως και της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων είναι πολύ πιθανό ένας αριθμός δικαιούχων που θα προκύψουν τελικώς, να πληρωθεί στις αρχές του 2020.

fpress.gr

Όλη η επικαιρότητα