«Δεν έκαμα στη ζωή όσα ήθελα, μα όσα μπόρεσα» την Τρίτη στον Πύργο

pikramenoy.jpg

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου-βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη «Δεν έκαμα στη ζωή όσα ήθελα, μα όσα μπόρεσα» της Μίτση Πικραμένου το βράδυ της Τρίτης στον Πύργο.

Στην εκδήλωση –που θα φιλοξενηθεί στο παραδοσιακό παντοπωλείο «Εδέατρος» (σ.σ. στον πεζόδρομο της οδού Μεταξά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου)- θα δώσει το παρόν και η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο χώρο του βιβλίου μιας και οι βιογραφίες της Πηνελόπης Δέλτα και του Παύλου Μελά αλλά και η τελευταία του Ίωνα Δραγούμη (κυκλοφορεί από τις πατρινές Εκδόσεις «Πικραμένος») αποτέλεσαν εκδοτικά γεγονότα με μεγάλη ανταπόκριση.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της η ίδια δήλωσε πως… «έρχομαι στον Πύργο με μεγάλη χαρά και κέφι για να μιλήσω με τον κόσμο και για καινούργια πράγματα που έχω ανακαλύψει για τον Ίωνα Δραγούμη».

Παράλληλα, η Μίτση Πικραμένου κάνει γνωστή την «σχέση» της με την Ηλεία λέγοντας ότι… «ο Καλύμνιος παππούς μου Ιωάννης Πικραμένος, γιατρός, είχε νυμφευθεί τη Μήτσα Καράπα, η οποία καταγόταν από τον Πύργο. Ο γάμος τους έγινε στη Μανσούρα της Αιγύπτου, υποψιάζομαι γύρω στο 1914. Η Μήτσα ήταν διορισμένη εκεί δασκάλα. Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Μαρίκα που ήταν χημικός και τον Σκευοφύλακα ή Σκεύο, οδοντίατρο, που ήταν ο πατέρας μου. Η Μήτσα δυστυχώς αρρώστησε από φυματίωση και παρακολουθούσε μέσα από ένα τζάμι τα παιδιά της να μεγαλώνουν. Πέθανε πολύ νωρίς, υποθέτω γύρω στο 1922, αλλά η μνήμη της έμεινε πάντοτε ζωντανή. Ο παππούς ποτέ δεν τη λησμόνησε, παρόλο που νυμφεύθηκε μετά το 1933, στην Ελλάδα πλέον, μιαν εξαιρετική κυρία, τη Μαγδαληνή Καμπουρέλη, με καταγωγή από τη Λέσβο. Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθώ με την οικογένειά μου και ίσως να το ξεκινήσω τώρα, με την ευκαιρία της επίσκεψης μου στον Πύργο»!

Όλα τα παραπάνω συντελούν πως το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον…

 

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com