Αρθρογραφία

Δεν φθάνουν δύο απλές πρωτοβουλίες…

Ακούστε το άρθρο

«Η εξωστρέφεια με

συνδυαστικές συνθήκες

αποτελεσματικής προσέγγισης

επιχειρηματικών και ξένων

κέντρων που αναζητούν δομές

εναλλακτικού τουρισμού έχει

μεγαλύτερη ουσία από όλα τα

προηγούμενα…»

Σε δύο προσπάθειες μιας νέας αρχής για την απαραδέκτως ανύπαρκτη επισκεψιμότητα του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον μας, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από τη μια πλευρά, οι ξενοδόχοι της ηλειακής πρωτεύουσας, που αποφάσισαν και πολύ «σοφά» έπραξαν, τις διαδικασίες ανάδειξης της σημασίας του θρησκευτικού τουρισμού. Πρωτοβουλία, η οποία συγκριτικώς με άλλους Νομούς και Περιφέρειες, καθυστέρησε αρκετά, ίσως και δεκαετίες ολόκληρες.

Και από την άλλη, ο Δήμος του Πύργου, που φιλοδοξεί –και δικαίως- με την συνεργατικότητα και την συναντίληψη επαγγελματικών και σχετικών παραγόντων, να προβάλει το κέντρο της πόλης. Και τούτο, ως κίνητρο εισόδου τουριστών από την κρουαζιέρα, με αιχμή το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον περιβάλλοντα ιστορικό χώρο της Δημοτικής Αγοράς.

Οι δύο κινήσεις, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση αλλά εκτιμώ ότι η επιδιωκόμενη αμεσότητα επίτευξης του στόχου δεν θα υλοποιηθεί ούτε τώρα, ούτε στα αμέσως επόμενα χρόνια, καθ’ ότι «απουσιάζουν» εμφανώς, πρώτα η στρατηγική και βασικά η οργάνωση. Άρα, και η επένδυση μια γενναίας δαπάνης για την επί του πρακτέου δρομολογίου «υποδοχής» επισκεπτών, πολύ περισσότερο στην δεύτερη περίπτωση.

Οι συσκέψεις, οι προβολές βίντεο, μια συνηθισμένη έκδοση εντύπου, ακόμα και η δημιουργία μιας παραδοσιακού τύπου αναφορικά με την περιοχή μας ιστοσελίδας, δεν επαρκούν για την προσέλευση, έστω και μικρού όγκου τουριστών στον τόπο μας. Ούτε καν οι συνεντεύξεις και ανακοινώσεις που επιλέγουμε να δίνουμε εντός συνόρων (άραγε για τους Ηλείους;) περί των απόψεων και των προθέσεων στο συγκεκριμένο θέμα…

Η εξωστρέφεια με συνδυαστικές συνθήκες αποτελεσματικής προσέγγισης επιχειρηματικών και βεβαίως ξένων κέντρων ή πρακτορείων που αναζητούν δομές εναλλακτικού τουρισμού έχει μεγαλύτερη ουσία από όλα τα προηγούμενα.

Απαιτεί ωστόσο, περισσότερη δουλειά, ευρύτερη δράση, συνεχή εντυπωσιακή παρουσίαση και αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, για να τα καταφέρουμε.

Νομίζω ότι σε βάθος χρόνου και με την συμμετοχή νέων ανθρώπων, ίσως και κάποιων εξειδικευμένων στο συγκεκριμένο  είδος επαγγελματικού προσανατολισμού, με άξονα το επιχειρείν σε ένα πιο ανοικτό πεδίο οικονομίας τουρισμού, θα φέρουμε στον Πύργο και την Ηλεία τον κόσμο που θέλουμε.

Χρειάζονται όμως εκτός από τους ανθρώπους, έργα που πρέπει να γίνουν ή να συνεχισθούν, αλλά και χρήματα, που όμως δεν υπάρχουν… Εκεί πρέπει να στραφεί το επόμενο βήμα με αποφασιστικότητα.

Αν δεν δώσεις, δεν θα πάρεις λένε στην αγορά προσφοράς και ζήτησης. Το «κέρδος» μιας τουριστικής ανοδικής εξέλιξης, δεν έρχεται από μόνο του, αν δεν φροντίσουμε γι’ αυτό, αρκετά όμως χρόνια νωρίτερα…

Όλη η επικαιρότητα