Αρθρογραφία

Δεν ήταν τυχαία η πρόταση…

Ακούστε το άρθρο

«Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους για την εξασφάλιση των υποσχεθέντων…»

Αν αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει αβασάνιστα και δεν διαχειριστούμε κατά τον πιο ευφυή τρόπο την ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να αποκτήσει η Ηλεία Πανεπιστημιακά Τμήματα, ίσως στο μέλλον να μην μπορέσουμε να έχουμε την ίδια με την σημερινή δυνατότητα.

Άλλωστε, ακόμη και τώρα, η πρόταση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που ουδόλως είναι συμπτωματική ή αποτέλεσμα κάποιας έντονης πίεσης προς τούτο, φαντάζει ουτοπική και ανεφάρμοστη στην σκέψη μας, αν και πραγματική ως κυβερνητική θέση και πρόταση…

Πραγματική, αν συμπεράνουμε μετά από μια μικρή διερεύνηση, ότι εδώ και αρκετούς μήνες οι σύμβουλοι αλλά και ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου επεξεργάζονται το δύσκολο σχέδιο της συγχώνευσης και κατάργησης των ΤΕΙ, που θα δώσουν την θέση τους σε αναβαθμισμένη συγκρότηση και μορφή σε νέες Σχολές, Ανώτατης Εκπαιδευτικής Βαθμίδας.

Παραλλήλως, με το καινούργιο μοντέλο καθιέρωσης οργανωμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, κάτι που πιθανότατα θα γίνει σε διετή διάρκεια και σε μεταλυκειακό φυσικά χρόνο. Πρόκειται ουσιαστικά εδώ για την αντικατάσταση με επίσης αναβαθμισμένο τρόπο των λειτουργούντων ΙΕΚ.

Δεν αποκλείεται στην ανωτέρω κατηγορία, να ενταχθούν και ορισμένα ΤΕΙ που εμφανίζουν ακόμη μικρό ενδιαφέρον και χαμηλή ζήτηση, τα οποία δεν θα επιβιώσουν με την σημερινή τους εικόνα και λειτουργία στο άμεσο μέλλον.

Οι αλλαγές, αν και υπήρξε η αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν πολύ γρήγορα, είναι σχετικώς αδύνατον να υλοποιηθούν σε χρόνο σύντομο, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών σε βάθος τουλάχιστον μιας τριετίας.

Αναμένεται να γίνει έτσι η αξιολόγηση όλων των ΤΕΙ και μετά από διαβούλευση που θα περιλαμβάνει τα ίδια τα ιδρύματα, όπως και τις τοπικές κοινωνίες (το είπε ήδη ο κ. Γαβρόγλου) θα κατηγοριοποιούνται και θα διακρίνονται σε εκείνα που θα χαρακτηρίζονται με γνώμονα τα ακαδημαϊκά δεδομένα τους, ως ισοδύναμα με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ή ακόμη και σε αυτά που καλύπτουν επιστημονικά πεδία που έως τώρα δεν υπάρχουν στα πανεπιστήμια.

Σημειώνεται εδώ, ότι στα ΤΕΙ της χώρας φοιτούν στον παρόντα χρόνο 100.000 σπουδαστές σε κανονική διάρκεια φοίτησης και 115.000 αντιστοίχως που βρίσκονται εκτός εξαμήνων. Είναι μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι από το 2004 έως και το 2009 δημιουργήθηκαν 168 νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρέπει να τονισθεί ακόμη, ότι παρόμοιες αλλαγές, επιχειρήθηκαν για πρώτη φορά το 2010 με πρωτεργάτη τον τότε Υφυπουργό παιδείας Γιάννη Πανάρετο ενώ η αποφασιστικότητα Γαβρόγλου για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο έχει ήδη αποτυπωθεί στην εισήγηση που έκανε ο ίδιος το 2016 όταν δεν ήταν Υπουργός, αλλά Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο αιφνιδιασμός πάντως που δεχθήκαμε στην Ηλεία, δεν είναι χρήσιμο να μας εγκλωβίζει περαιτέρω σε αμηχανία. Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα σε επιδιωκόμενη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους για την εξασφάλιση των υπεσχεμένων. Ταυτοχρόνως, με την διατύπωση θέσης παραμονής του Τμήματος (ακόμη και ως Πανεπιστημιακού) Φυτικής Παραγωγής στην Αμαλιάδα, που θεωρείται και είναι εξαιρετικώς επιτυχημένο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το επισημαίνω τόσο, διότι, χωρίς να θέλω να υπερβάλω, εκτιμώ ότι παραμένουν σε στασιμότητα, χωρίς ουσιαστικό βήμα. Παρά τις όποιες συζητήσεις και αν έγιναν προσφάτως, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι με τις νέες συνθήκες και μέχρι να δούμε Πανεπιστημιακή Σχολή στην Ηλεία, βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση. Με ένα μόνο Τμήμα στον Πύργο χωρίς πλέον την πιθανότητα επανεκκίνησης του δεύτερου (Πληροφορικής και ΜΜΕ) που ελπίζουμε και περιμένουμε πριν την διαμόρφωση των νέων εξελίξεων…

Όλη η επικαιρότητα