Ηλεία

Δεν κατεδαφίζεται το κτήριο στον Καϊάφα – Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΤΑΔ για τις ιαματικές πηγές

Ακούστε το άρθρο

Συνολική παρέμβαση, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, δρομολογεί η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κατεδάφισης του κτίσματος που γειτονιάζει με το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών και το οποίο έχει κρίνει ως κατεδαφιστέο ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ. Γιώργος Τερζάκης, ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου προκειμένου να υποδειχθούν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις, τόσο  για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, όσο και για τη εξάλειψη της μόλυνσης των υδάτων στο σπήλαιο, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού των νυχτερίδων.

«Σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο μεταξύ άλλων έρχεται να φροντίσει και για τη μόλυνση των νερών από την εγκατάσταση των νυχτερίδων μέσα, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της αχρησίας του χώρου. Έχουμε απομονώσει το κτίσμα στο οποίο σημειώθηκε η πτώση του βράχου πριν από κάποια χρόνια και συνεργαζόμαστε με κορυφαίους καθηγητές του Πολυτεχνείου για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις τους, απαιτούνται τεχνικές ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οριστικά, κάτι που ασφαλώς απαιτεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ», εξήγησε ο κ. Τερζάκης.

Ό,τι γκρεμίζεται, δεν ξαναχτίζεται…

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ότι το όραμά της Εταιρείας είναι η αναγέννηση του Καϊάφα μέσα από ένα σύνολο προσεκτικών και οργανωμένων παρεμβάσεων.

«Όνειρό μας είναι να ξαναγίνει ο Καϊάφας όπως τη δεκαετία του ΄60 και να ξαναδώσουμε το σπήλαιο ξανά σε χρήση. Σε αυτό το έργο που θα υλοποιηθεί κατεβαίνουμε μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού και έχουμε τους ίδιους στόχους. Η άποψή μας, όπως και του υπουργείου, είναι ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το κτίσμα, καθώς ό,τι κατεδαφίζεται δεν ξαναχτίζεται, για αυτό και έχουμε ζητήσει παράταση για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Τερζάκης και στη συνέχεια παρουσίασε τα πρώτα βήματα βάσει επιστημονικών οδηγιών.

«Έχε ανατεθεί στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων της γ.γ Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών η εκπόνηση ενός πλάνου σύμφωνα με το οποίο θα στηρίξουμε σε πρώτη φάση τα πρανή, ώστε να μπαίνουν μέσα οι επιστήμονες να ερευνήσουν τη μόλυνση των νερών αλλά και την προστασία του χώρου. Αφού γίνει αυτό, θα περιμένουμε την πρόταση για το ποια μέθοδος θα επιλεγεί για την πλήρη αποκατάσταση. Εμείς ήδη έχουμε απομονώσει το κτίριο για λόγους ασφάλειας, ενώ και από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ έχουμε περάσει την α’ φάση και είμαστε στο στάδιο της έγκρισης», σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ, τονίζοντας ότι κατανοεί την ευαισθητοποίηση του Συνηγόρου του Πολίτη, και επισημαίνει ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα.

Όλη η επικαιρότητα