Συνεντεύξεις

«Δεν μετάνιωσα ούτε που μπήκα ούτε που έφυγα από τον Πανηλειακό»

s_23.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Fopan83@gmail.com

 

O άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τις «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του Πανηλειακού, ανοίγει την καρδιά του δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του. Ο Σάκης Σταυρόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο patrisnews.com σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τον Πανηλειακό.

–         Κ.Σταυρόπουλε, πώς σχολιάζετε την αποχώρηση του Πανηλειακού από τη Β΄Εθνική;

Είναι δυστυχώς λυπηρό το φαινόμενο και μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε και να θλιβόμαστε. Δεν περίμενα να φτάσει εκεί. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο να έχει τη συνέχεια που περίμενα μετά την αποχώρησή μου, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Όλα όσα συμβαίνουν τώρα, είναι προσβλητικά για την πόλη μας και την ομάδα μας.

–         Πριν από δύο χρόνια είχατε παρευρεθεί στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι στηρίζετε την προσπάθεια εκείνης της διοίκησης. Πιστεύετε ότι κάνατε λάθος;

Εκείνη την περίοδο με καλέσανε να παραστώ. Το τι σκοπό είχανε και πώς ήθελαν να συνδυάσουν τη δική μου παρουσία με τις επιδιώξεις τους δεν το ξέρω. Επίσης έπαιξε ρόλο και η παρουσία του Γκαγκάτση, τον οποίο γνώριζα αρκετά χρόνια από την Αθήνα, καθώς τον είχα σε αρκετές υποθέσεις του Πανηλειακού ως συνήγορο υπεράσπισης. Όμως εκείνη η κίνηση αποδείχθηκε ασόβαρη τελικά.

–         Δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή σας, έχετε σκεφθεί ξανά να αναλάβετε ξανά τα ηνία του Πανηλειακού; Μήπως μετανιώσατε για την τότε απόφασή σας;

Όχι, δεν έχω μετανιώσει. Η απόφαση να φύγω ήταν συνειδητή. Έπρεπε να έχω φύγει νωρίτερα. Είχα ολοκληρώσει τον κύκλο μου. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, δεν μου επέτρεπε να μείνω παραπάνω. Ο κόσμος είχε κουραστεί και δεν είχε την ανάλογη παρουσία στο γήπεδο όπως τα πρώτα δύο χρόνια. Επίσης ορισμένοι παράγοντες άρχισαν να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα η οποία δεν ήταν ανεκτή από εμένα. Χρησιμοποίησαν μια μερίδα φιλάθλων εναντίον μου. Εκεί άρχισα να καταλαβαίνω πως η παρουσία μου ενοχλούσε κάποιους στην πόλη. Ειδικά η παραμονή μου επί σειρά ετών φαίνεται ότι τους ερέθισε ακόμα περισσότερο και επέλεξαν να δημιουργήσουν άσχημες εντυπώσεις εις βάρος μου.

–         Πότε αρχίσατε να σκέφτεστε την αποχώρηση από τον Πανηλειακό;

Θα είχα φύγει από την ομάδα το 2002, αλλά κατόπιν παρέμβασης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού έμεινα δύο χρόνια ακόμα για χάρη του, διότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, φωτισμένος και κοσμεί την Ηλεία.

–         Έχετε αποκλείσει κάθε πιθανότητα επιστροφής;

Ναι, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω. Έφυγα μελετημένα και ύστερα από ώριμη σκέψη. Αν είχα σκοπό να επανέλθω, δεν θα παρέδιδα σε ανθρώπους που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν τον Πανηλειακό στο ίδιο επίπεδο. Με έχουν προσεγγίσει αρκετές φορές για να ενισχύσω τον Πανηλειακό, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσω ξανά, διότι δεν είναι αποκλειστικά θέμα χρημάτων η επιτυχία μιας ομάδας. Δεν έχω την υπομονή να κάνω τον αγώνα που έκανα τότε. Η δαπάνη χρημάτων πρέπει να συνδυάζεται με μυαλό, διορατικότητα, προγραμματισμό, σωστή και μεθοδευμένη διοίκηση και φυσικά δημόσιες σχέσεις. Το εξωαγωνιστικό παρασκήνιο παίζει τρομερά ισχυρό ρόλο και εγώ κατάφερνα να το εξουδετερώνω βάζοντας χρήματα στην ομάδα και φέρνοντας παίκτες και προπονητές εγνωσμένης αξίας όπως ο Κυράστας, ο Χάαν, ο Δανιήλ, που ήταν πολυτέλεια για μια επαρχιακή ομάδα και μια πόλη με το μέγεθος του Πύργου. Είχα βέβαια την οικονομική ευχέρεια και ήθελα να έχω πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών μικρομεσαίων ομάδων.

–         Πιστεύετε ότι όσοι σας διαδέχθηκαν ήταν ανεπαρκείς;

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν και αναμίχθηκαν στον Πανηλειακό, αγαπούν την ομάδα. Αυτό δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση. Όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Πανηλειακού. Από όσα λέω, εξαιρούνται φυσικά οι ξένοι, που δεν είναι από τον Πύργο. Αυτοί ούτε αγαπούσαν τον Πανηλειακό, ούτε είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν σε αξιοπρεπές επίπεδο την ομάδα.

 

–         Βγήκατε κερδισμένος ή χαμένος από την ενασχόλησή σας με τον Πανηλειακό;

Σε χρήματα βγήκα χαμένος 12 δισ. δραχμές. Εάν ανατρέξετε σε φύλλα της εφ. Πατρίς εκείνης της περιόδου, θα βρείτε δημοσιευμένα τα έσοδα και τα έξοδα της ομάδας και θα διαπιστώσετε ιδιοίς όμμασιν όσα σας λέω. Ο Πανηλειακός ήταν ουρανοξύστης. Διατέθηκαν αμύθητα ποσά καθώς και ανυπολόγιστος κόπος για το χτίσιμο της ομάδας. Τότε δεν υπήρχε Στοίχημα όπως σήμερα, ούτε τα τηλεοπτικά δικαιώματα απέφεραν τόσα χρήματα σε σχέση με όσα δίνει η Nova εδώ και χρόνια, προσφέροντας και αναγνωρισιμότητα σε μια ομάδα. Οι επιδοτήσεις ήταν ελάχιστες. Υπήρχε μόνο το Προ – Πο, με μέτρια έσοδα. Επίσης τα χρήματα δεν μοιράζονταν αναλογικά, αλλά μεροληπτικά για να εξυπηρετούνται προσωπικά οφέλη. Παίρναμε ψίχουλα από το έτσι κι αλλιώς χαμηλό ποσό. Επίσης, πρέπει να είμαι ο μοναδικός πρόεδρος που πλήρωνε τακτικά το 15% των εισπράξεων στον δήμο Πύργου για το Στάδιο. Από όσο ξέρω, μετά την αποχώρησή μου ελάχιστοι ξαναπλήρωσαν.

 

–         Έχετε μετανιώσει που μπήκατε στον Πανηλειακό;

Ποτέ δεν μετάνιωσα που μπήκα. Ξέρω πολύ καλά ότι από το ποδόσφαιρο πλουτίζεις μόνο αν είσαι απατεώνας και στήνεις παιχνίδια. Για αυτό και βλέπετε σήμερα ανθρώπους να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για στημένα παιχνίδια. Δεν μετήλθα ποτέ τέτοιων μέσων. Προτίμησα την αξιοκρατία και την επένδυση σε χρήματα και έμψυχο δυναμικό. Μπορεί να έχανα κάθε χρόνο ένα δις. δραχμές, αλλά βγήκα κερδισμένος σε όμορφες αναμνήσεις. Ένα επίτευγμα δεν έχει μόνο χαρές αλλά και ταλαιπωρίες. Όμως όταν αμείβεσαι με την επιτυχία, αφήνεις όλα τα υπόλοιπα στην άκρη. Οι συνεχόμενες άνοδοι και η συμμετοχή στην Α’ Εθνική με νίκες απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους με κάνουν να νιώθω απόλυτα ευχαριστημένος που ενεπλάκην με τον Πανηλειακό.

 

–         Μπορείτε να θυμηθείτε μια όμορφη στιγμή που σας έκανε να νιώθετε δικαιωμένος;

Στην εναρκτήρια προπόνηση της σεζόν, θυμάμαι ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γερμανός, αφού ευλόγησε την ομάδα, είπε: «κ. Σταυρόπουλε, πρόεδρε που μας έβγαλες έξω από τα σύνορα της Ηλείας, να συνεχίζεις να μας δοξάζεις». Αυτά τα είπε ένας άνθρωπος που δεν ήταν ποδοσφαιρόφιλος και εκεί κάπου καταλαβαίνεις την απήχηση της προσπάθειάς σου. Αγαπήθηκα από  τον κόσμο και τιμήθηκε το έργο μου, για αυτό και δεν μετανιώνω που προσέφερα μέσω του Πανηλειακού σε έναν νομό που είναι ο τελευταίος σε ανάπτυξη.

Γιατί δεν αναμιχθήκατε στην πολιτική παρότι δεχθήκατε προτάσεις;

–         Είχα δεχθεί πρόταση από τον Κώστα Καραμανλή μέσω του αείμνηστου πρώην δημάρχου Πύργου Γ. Δημητρακόπουλου και του τότε δημάρχου Βαρθολομιού Στ. Αδαού αλλά η πολιτική, έτσι όπως είναι δομημένη στην Ελλάδα, δεν με εκφράζει. Δεν μπορώ να λέω ψέματα.

Αναφερθήκατε στην ανάπτυξη της Ηλείας. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είμαστε εκεί που είμαστε;

–         Η μεταξύ μας αντιπαλότητα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ηλείας παρά τις δυνατότητές της. Υπάρχει κι αυτή η αντιπαλότητα Πύργου-Αμαλιάδας, που δεν ωφελεί κανέναν. Με βάση όλα τα παραπάνω, καλώς έκανα και δεν αναμίχθηκα στην πολιτική.

Όλη η επικαιρότητα