Ελλάδα

Δεν θα ανεχτούμε κωλυσιεργία στο Ελληνικό, ξεκαθαρίζουν από το Μαξίμου

Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δέχεται κωλυσιεργίες, σχολιάζουν πηγές του Μαξίμου αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Αναλυτικά, όπως επεσήμαινουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δίνει χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως, προσέθεταν, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.


Υπενθυμίεται πως η η απόφαση του ΚΑΣ για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της επένδυσης του Ελληνικού αναβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, για τρίτη φορά. Σχετική εισήγηση είχε κάνει η Γ.Γ. του υπ.Πολιτισμού Μ.Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που βρίσκεται σε εξέλιξη, δίχως ωστόσο να συμφωνούν με αυτήν όλα τα μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η κα Βλαζάκη εισηγήθηκε να ξαναεισαχθεί το θέμα διαφορετικά. Σαν κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, και σαν έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η εισήγηση για μια ακόμη αναβολή δεν είχε πάρει την σχετική κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, παρά είναι δική της πρωτοβουλία με το σκεπτικό η συζήτηση στο ΚΑΣ ενδεχομένως να οδηγήσει σε απόφαση που αφορά τη μη κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικής ζώνης.

Την πρώτη φορά η συνεδρίαση είχε διακοπεί στις 2 τα ξημερώματα έπειτα από τηλεφώνημα «άνωθεν» και ενώ η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικής κρεμόταν από μια κλωστή, ενώ τη δεύτερη φορά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς λίγες ώρες πριν ξεκινήσει οι ισορροπίες ήταν και πάλι υπέρ όσων υποστήριζαν ότι το πρώην αεροδρόμιο πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.

Τα πάντα σε κάθε περίπτωση είναι ανοικτά, παρ’ ότι στο τραπέζι λέγεται ότι υπάρχει συμβιβαστική λύση, δηλαδή το να επιβάλει το ΚΑΣ δεσμευτικούς όρους, πέραν των όσων περιλαμβάνει ήδη το Μνημόνιο συναντίληψης ΥΠΠΟΑ- Ελληνικόν ΑΕ, αναφορικά με τις πρόνοιες που θα λαμβάνει ο επενδυτής στο Ελληνικό, κάθε φορά που θα εντοπίζει αρχαία.

Έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζε το ΚΑΣ βρισκόταν και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης προς συμπαράσταση στους αρχαιολόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα