Ηλεία

«Λευκός καπνός» δεν βγήκε… – Συνάντηση Περιφερειακόυ Δ/ντη εκπαίδευσης για 10ο Δημοτικό και Δημοτικό Πρασίνου…

Ακούστε το άρθρο

Δεν βρέθηκε λύση στην συνάντηση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας με τους γονείς του 10ου Δημ. Πύργου και του Δημ. Πρασίνου – Συνεδριάζουν σήμερα οι γονείς του 10ου, λαϊκή συνέλευση την Κυριακή στο Πράσινο

«Λευκός καπνός» από την χθεσινή συνάντηση των γονέων του 10ου δημοτικού Πύργου και του δημοτικού Πρασίνου με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας κ. Κώστα Γιαννόπουλο δεν βγήκε, αφού οι γονείς δεν πείστηκαν από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, με αποτέλεσμα η έναρξη των μαθημάτων στα δυο σχολεία και ιδίως σε αυτό του Πρασίνου να είναι ακόμη αβέβαιη (άλλωστε από αυτό όλα τα παιδιά πήγαν στο Βούναργο).

Ο κ. Γιαννόπουλος που ήρθε στο 10ο Δημοτικό μαζί με την αναπληρώτρια διευθύντρια α’θμιας εκπαίδευσης Ηλείας κα. Σωτηρούλα Ασημακοπούλου, πρότεινε στους γονείς, παρουσία των εκπαιδευτικών του σχολείου, του αντιδήμαρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και υπεύθυνου παιδείας δήμου Πύργου κ. Δημήτρη Μεσσαλά, αλλά και του κ. Χρύσανθου Δημητρόπουλου, Πρόεδρου του Δ. Σ. Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, να λειτουργήσουν άμεσα τα δυο σχολεία και να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις την επόμενη διδακτική χρονιά.

Μάλιστα ανέφερε ότι μπορεί φέτος αντί για οχτώ (8) παιδιά Ρομά στο 10ο Πύργου να έρθουν τελικά πέντε (5) και τα άλλα τρία (3) να πάνε σε άλλο σχολείο του Πύργου. Επίσης κατέθεσε και πρόταση για αυστηριοποίηση του πλαισίου κάτω από το οποίο θα εγγράφονται πλέον οι μαθητές, για να μην έχουμε και πάλι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την αναστολή του σχολείου της Φιλοθέης και οι εγγραφές πλέον να γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο την εγγύτητα με την μόνιμη κατοικία των μαθητών.

Οι γονείς αλλά και ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών δεν «ενθουσιάστηκαν» με αυτές τις προτάσεις και πλέον όλα είναι ανοικτά.

Σήμερα θα έχουμε συμβούλιο των γονέων του 10ου Δημοτικού για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους, ενώ την Κυριακή θα έχουμε λαϊκή συνέλευση στο Πράσινο, όπου το πρόβλημα μοιάζει να είναι δυσεπίλυτο, αφού τα παιδιά του δημοτικού έχουν πάει πλέον στο Βούναργο και επιπλέον τώρα υπάρχει θέμα με τα παιδιά του νηπιαγωγείου που θα είναι στον ίδιο χώρο με τα παιδιά Ρομά.

Να σημειωθεί ότι το συμβούλιο μεταξύ των γονέων, των εκπαιδευτικών και του κ. Γιαννόπουλου (που συνοδευόταν και από άλλα στελέχη της περιφερειακής διεύθυνσης) κράτησε πάνω από 2, 5 ώρες και ήταν πολύ έντονο, με τις διαμαρτυρίες των γονέων να είναι συνεχείς, αφού θεωρούν ότι οι προτάσεις που τέθηκαν δεν τους καλύπτουν.

Σίγουρα τις προσεχείς μέρες θα έχουμε σοβαρές αποφάσεις και στα δυο σχολεία του δήμου Πύργου.

Κώστας Γιαννόπουλος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας : «Καταθέσαμε προτάσεις περιμένουμε να ανοίξουν τα σχολεία»

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας κ. Γιαννόπουλος ανέφερε για την συζήτηση που είχε με τους γονείς των σχολείων.

«Σήμερα είχαμε σχολικό συμβούλιο στο 10ο δημοτικό σχολείο. Πέρα από κατά το νόμο παρευρισκομένους, παρόντες ήταν και άλλοι φορείς, όπως ο σύλλογος δασκάλων, εκπρόσωποι των γονέων και του 10ου και του Πρασίνου, οι οποίοι ήθελαν και αυτοί να μεταφέρουν την αγωνία τους, την  σκέψη τους, αλλά και τις προτάσεις τους. Ακούστηκαν όλα. Έγινε μια εκ βαθέων συζήτηση. Η πρόταση που κομίσαμε εμείς για να συζητήσει το σχολικό συμβούλιο ήταν να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο και έχουμε ευθύνη και εμείς και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο, ενώ είπαμε πως θα επανεξετάσουμε το ζήτημα εγγραφής κάποιων παιδιών, από αυτά που έχουν ήδη εγγραφεί στο 10ο δημοτικό σχολείο. Καταθέσαμε και μια πρόταση που έχει να κάνει με την αυστηριοποίηση του πλαισίου κάτω από το οποίο θα εγγραφούν οι μαθητές αφού είχαμε την αναστολή του σχολείου της Φιλοθέης, με αποκλειστικό κριτήριο την εγγύτητα με την μόνιμη κατοικία των μαθητών. Άρα κάποιοι μαθητές από το 10ο θα μεταφερθούν στον τόπο κατοικίας, θα μειωθεί λοιπόν ο αριθμός μετεγραφέντων μαθητών στο 10ο, ενώ είπαμε πως είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, αυτή την χρονιά, με κατάληξη το τέλος της χρονιάς, που έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό των σχολικών ορίων, για να υπάρχει μια τροποποίηση που θα ισομερίζει κατά κάποιον τρόπο τους μαθητές που θα έρχονται από τις συνοικίες των Ρομά, για να μοιραστούν με δικαιότερο και αντικειμενικότερο τρόπο σε όλα τα σχολεία της περιοχής».

Τι είπαν εκπαιδευτικοί
και γονείς

Χρύσανθος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Δ. Σ. Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου :  «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και όλα αυτά είναι εις βάρος των παιδιών»

 «Κληθήκαμε σήμερα ως σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών εκπαιδευτικών περιφερειών Πύργου στο 10ο δημοτικό, για να παραβρεθούμε στο σχολικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του περιφερειακού διευθυντή του κ. Γιαννόπουλου και της αναπληρώτριας διευθύντριας α’θμιας κας. Ασημακοπούλου, του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου και των γονέων του 10ου δημοτικού, στα πλαίσια του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις πρώην καταλήψεις και της σωστής λειτουργίας των σχολικών μονάδων και του 10ου, αλλά και του δημοτικού Πρασίνου. Ακούσαμε τις θέσεις και τις προτάσεις του περιφερειακού διευθυντή, αλλά και τους έντονους προβληματισμούς των συλλόγων των γονέων και κηδεμόνων, αλλά και των δασκάλων και διαμορφώθηκε μια νέα πρόταση από τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή που προβλέπει μια γεωγραφική αναδιάταξη και ανακατανομή των εκπαιδευτικών ορίων μέσα στον Πύργο. Εμείς σαν σύλλογος είμαστε κάθετα αντίθετοι και απορρίπτουμε αυτές τις προτάσεις. Θεωρούμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και όλα αυτά είναι εις βάρος των παιδιών και μόνο. Έπρεπε ήδη να είχαν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις. Δυστυχώς δεν έγινε απολύτως τίποτα και έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν, οι γονείς να έχουν δικαιολογημένα αγανακτήσει και να μην ξέρουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους. Τα σχολεία αυτά δεν λειτουργούν όπως τα υπόλοιπα. Εμείς σαν σύλλογος θα επικαιροποιήσουμε και πάλι την θέση μας με βάση τη νέα πρόταση του περιφερειακού διευθυντή. Εμμένουμε στην αναστολή της κατάργησης του δημοτικού Φιλοθέης και διαβούλευση με όλους».

Σπύρος Χροναράκης γονέας : «Μόνο παιδιά Ρομα πλέον στο σχολείο του Πρασίνου»

 «Συμμετείχαμε και εμείς οι γονείς από το Πράσινο, στην συνέλευση που έγινε μαζί με τον κ. περιφερειακό και κάποιους συμβούλους που είχε φέρει για να μιλήσουμε για το 10ο και το Πράσινο. Για το 10ο πρότεινε κάποια πράγματα ο περιφερειακός, ενώ όσον αφορά για μας είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι. Θα κοιτάξει να παρέμβει του χρόνου ώστε να φύγουν όλα τα Ρομά από το σχολείο και από κει και πέρα να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει. Εμείς τα παιδιά μας τα πήραμε και πήγαμε στο Βούναργο. Αυτή την στιγμή το σχολείο στο Πράσινο έχουν μόνο παιδιά Ρομά, μόνο που στον ίδιο χώρο είναι και το νηπιαγωγείο στο οποίο έχουν μείνει 5 παιδιά και δυστυχώς αυτά δεν μπορούμε να τα μεταγράψουμε. Αυτό είναι πρόβλημα, το θέσαμε και μας είπαν πως θα κοιτάξουν και θα μας πουν τι θα γίνει».

Διονύσιος Ρωμαίος πρόεδρος του Πρασίνου : «Έχουμε πρόβλημα και με το νηπιαγωγείο, λαϊκή συνέλευση την Κυριακή»

 «Ζητήσαμε από το κ. περιφερειακό να δει το θέμα μας, γιατί είναι μια διαφορετική περίπτωση από το 10ο, διότι πλέον όλα τα παιδιά τα δικά μας έφυγαν για το Βούναργο. Στον χώρο είναι μόνο τα Ρομά, οπότε έφυγε το γκέτο από την Φιλοθέη και ήρθε στο Πράσινο. Τώρα έχουμε πρόβλημα με το νηπιαγωγείο που συστεγάζεται και στον ίδιο χώρο προαυλίζονται τα παιδιά του νηπιαγωγείου με τα Ρομά. Στο Πράσινο την Κυριακή στις 8.00 το βράδυ θα κάνουμε λαϊκή συνέλευση και θα αποφασίσουμε τις κινήσεις που θα κάνουμε από δω και πέρα. Θα αποφασίσουμε από κοινού».

Διονυσία Γεωργακοπούλου πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 10ου δημ. σχολείου Πύργου : «Συνεδριάζουμε και αποφασίζουμε για το τι θα κάνουμε»

 «Σήμερα είχαμε ένα σχολικό συμβούλιο με τον περιφερειακό διευθυντή. Εμείς έχουμε κάνει αίτημα για αναστολή της συγχώνευσης του σχολείου της Φιλοθέης με το σχολείο μας, γι’ αυτό το λόγο έγινε η κατάληψη και η αποχή. Συζητήσαμε το θέμα, μας έκανε κάποιες προτάσεις για έναν πιο σωστό καταμερισμό των παιδιών, όπως τα τρία από τα οχτώ παιδιά Ρομά που είναι να έρθουν στο σχολείο μας να πάνε σε άλλο σχολείο. Επίσης με την πάροδο του χρόνου να γίνει πιο σωστή κατανομή στα σχολεία της περιοχής μας. Εμείς ως σύλλογος θα συζητήσουμε αν μας καλύπτουν αυτά που μας είπε ο περιφερειακός και από κει και πέρα θα απαντήσουμε. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάρουμε την τελική μας απόφαση. Πάντως καμία από τις προτάσεις δεν μας καλύπτει αφού δεν έχουμε τις υποδομές για να δεχτούμε αυτά τα παιδιά».

Όλη η επικαιρότητα