«Δεν υπάρχει …σχέδιο για λουκέτο στο νοσοκομείο Αμαλιάδος» – Σαφής και κατηγορηματικός ο Κ. Διαμαντόπουλος

Η «νέα πτέρυγα» του νοσοκομείου Αμαλιάδος βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο με τον διοικητή του Γεν. Νοσοκομείου Ηλείας να ζητά με συνέντευξή του ενημέρωση από την Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συγκαλέσει ο Δήμος Ήλιδας και τον δήμαρχο Ήλιδας να απαντά –μέσω της «Πατρίς»– ότι η Επιτροπή θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες αφού για να συνεδριάσει πρέπει να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη που την απαρτίζουν.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης έργου έχει συγκληθεί τρεις φορές και αυτό έγινε επί δημαρχίας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου. Τις επόμενες μέρες και αφού ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της θα συγκληθεί.

Το εφημεριακό πρόγραμμα

Στη συνέντευξη ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας  κ. Κώστας Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου: «Το εφημεριακό πρόγραμμα της  Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας για τον Φεβρουάριο εξελίσσεται ομαλά χωρίς ανατροπές, με 8 εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής κάθε Τρίτη και Πέμπτη και 10 εφημερίες του χειρουργικού τομέα, με χειρουργό και ορθοπεδικό  και αναισθησιολόγο κάθε Τρίτη Πέμπτη και δύο Κυριακές το μήνα.

Οι εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής υλοποιούνται με την συνδρομή και των τριών Παθολόγων του Πύργου οι οποίοι για πρώτη φορά έχουν ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα διαμορφώθηκε μετά από συνεννόηση των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας και των προέδρων του επιστημονικού συμβουλίου Πύργου και Αμαλιάδας».

Αύξηση εισαγωγών

«Αναφορικά με τον σύνολο των εισαγωγών ήδη τον Ιανουάριο καταγράφεται αύξηση 24,5% συμπεριλαμβανομένων και των νοσηλειών στη βραχεία νοσηλεία (από 118 το Δεκέμβριο του 2018 σε 147 τον Ιανουάριο του 2019). Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στην επισκεψιμότητα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και εξωτερικών ιατρείων από 3508 προσελεύσεις το Δεκέμβριο του 2018 σε 4393 τον Ιανουάριο 2019 δηλαδή αύξηση 25%.Παράλληλα από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει αναλάβει επικουρικός χειρουργός ο οποίος αντικατέστησε τον επικουρικό της ίδιας ειδικότητας  που παραιτήθηκε και δεν ανανέωσε την σύμβασή του μετά τις 31 Ιανουαρίου».

«Ενημέρωση για νέα πτέρυγα»

Στη συνέχεια ο διοικητής άνοιξε το θέμα της «νέας πτέρυγας» του νοσοκομείου Αμαλιάδας: « Την περασμένη Τετάρτη  ζητήσαμε από τον δήμο Ήλιδας την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Παρακολούθησης των δύο φάσεων του έργου της νέας πτέρυγας. Επιθυμούμε από την Τεχνική Υπηρεσία που επιβλέπει το έργο αναλυτική και πλήρη ενημέρωση  για την εξέλιξή του  στο οποίο αν και έχουν εκταμιευτεί πάνω από 4 εκατ. ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα επισημάνω για μια ακόμη φορά η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μονάδας συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση κάθε δύο μήνες απαιτείται  να συνεδριάζουν οι Επιτροπές Παρακολούθησης. Δυστυχώς αυτό δεν υλοποιείται. Εμείς ως Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας απαιτούμε ενημέρωση για το πού βρίσκεται αυτό το έργο. Δεν επιβλέπουμε εμείς το έργο, δεν έχουμε την ευθύνη της επίβλεψης του έργου, αλλά την ευθύνη την έχει η Τεχνική Υπηρεσία. Θέλουμε αναλυτικά να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη του έργου που εξελίσσεται σε δύο φάσεις: η μια αφορά το ισόγειο και η άλλη φάση τον πρώτο όροφο. Η τελευταία ενημέρωση νομίζω ότι έγινε πριν από έξι μήνες.»

«Δεν είναι οικονομικό το θέμα»

Και ο κ. Διαμαντόπουλος συνέχισε: «Ποτέ το θέμα δεν ήταν οικονομικό. Δηλαδή το έργο δεν προχωρούσε γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Το πρόβλημα βρίσκεται στο πώς εξελίσσονται οι εργασίες. Δηλαδή δεν μπορεί η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου να τελείωσε σε έξι χρόνια και αυτό το έργο να σέρνεται από το 2004. Δεν είμαι μηχανικός, δεν επιβλέπουν το συγκεκριμένο έργο οι υπηρεσίες  του Νοσοκομείου ή της 6ης ΥΠΕ ούτε του Υπουργείου.Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση»

 

Η απάντηση του Δημάρχου Ήλιδας

Για τα όσα είπε ο κ Διαμαντόπουλος σχετικά με την Επιτροπή Παρακολούθησης ενημερώσαμε τον δήμαρχο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας κ Χρήστο Χριστοδουλόπουλο,  την περασμένη Παρασκευή έφθασε στο δήμο έγγραφο από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ηλείας που ζητούσε την σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Η Επιτροπή αυτή σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, αποτελείται από τον δήμαρχο, δύο μηχανικούς εκπροσώπους του υπουργείου, τον διοικητή του νοσοκομείου Πύργου, τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Αμαλιάδος, εκπρόσωπο της 6ης ΥΠΕ , τους επιβλέποντες το έργο και τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας. «Η Επιτροπή αυτή δεν είχε συνεδριάσει ουδέποτε από το 2004 και συνεδρίασε για πρώτη φορά επί δημαρχίας δικής μου και μάλιστα τρεις φορές για να εξετάσει την πρόοδο του έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος. Ο δήμαρχος Ήλιδας που δίνει αγώνα για το νοσοκομείο Αμαλιάδος, έδωσε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής. Με την βοήθεια της Επιτροπής, όπως είπε  ο δήμαρχος,  θα επιταχυνθεί η πληρωμή του λογαριασμού για να ξεκινήσει ο εργολάβος τις εργασίες στον όροφο. Τις επόμενες μέρες λοιπόν αναμένεται η σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

 

 

Δεν κλείνει το νοσοκομείο

Ο κ. Διαμαντόπουλος απαντώντας σε σχετικό σχόλιο ότι κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου ότι « θέτει προσκόμματα στη λειτουργία του νοσοκομείου Αμαλιάδας», δήλωσε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό:

«Αν υπήρχε κάποιο σχέδιο ή συνωμοσία η οποία ήθελε να κλείσει την Αμαλιάδα δεν θα είχανε προκηρυχθεί δύο θέσεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ, ενός καρδιολόγου και ενός αναισθησιολόγου, δεν θα είχαμε φροντίσει να εξοικονομήσουμε τους αναγκαίους πόρους  για να πάρουμε επικουρικό χειρουργό και δεν θα είχε αυξηθεί  ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου στα 2,2 εκατ. ευρώ. Αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο που θα παρατηρηθεί μια ένταση σε επίπεδο αυτοδιοικητικό  λόγω των επερχόμενων εκλογών θα παρακαλούσα όσους έχουν την επιθυμία ή την φιλοδοξία να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά να αφήσουν λίγο στην άκρη τα θέματα υγείας που είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε μια προεκλογική ελαφρότητα»

 

Το ΚΥ Κρεστένων

«Ήδη καταφέραμε την επαναλειτουργία του ακτινολογικού μετά από αρκετά χρόνια, που είναι μια αναγκαία υποδομή για να λειτουργεί ένα αξιοπρεπές ΚΥ. Παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογισμούπου  και η Κρέστενα εξασφάλισε θα μπορέσουμε να την ενισχύσουμε με δύο άτομα επικουρικό προσωπικό έναν τεχνολόγο ακτινολόγο και έναν παρασκευαστή. Παράλληλα  δουλεύουμε και το σχέδιο που έχουμε για την δημιουργία μιας μονάδας  ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με στόχο να αξιοποιήσουμε το κτίριο που σήμερα υπάρχει και μένει αναξιοποίητο. Ήδη βρισκόμαστε στη φάση της σύνταξης της μελέτης και ήδη το υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την σκοπιμότητα για την συγκεκριμένη χρήση.   »

Ευχαρίστησε τον Γιάννη Λέντζα

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος ξεκίνησε την συνέντευξη ευχαριστώντας τον Γιάννη Λέντζα που αποχώρησε από την διοίκηση του Νοσοκομείου Ηλείας. «Τον ευχαριστώ που συνυπήρξαμε επί 29 μήνες στην διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. Το να διοικείς ένα σύμπλεγμα τριών νοσηλευτικών μονάδων μόνο εύκολο δεν είναι. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες , ισορροπίες τρόμου που χρειαζόταν συχνά να κρατήσουμε, χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης που άντεξε και θα αντέξει στο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε αυτό που επέλεξε να ακολουθήσει»