Ηλεία

Δέσμευση Κοντονή για επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Σε βασικά ζητήματα, που αφορούν την περιοχή της Ηλείας, είχε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 12 χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Ο κ. Κοντονής, δέχθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, ως δώρο, το βιβλίο της αρχαιολόγου, Ξένης Αραπογιάννη, που αναφέρεται σε ιστορικά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σημεία της περιοχής της Ηλείας ενώ λίγο αργότερα ήταν διαθέσιμος να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στα ζητήματα που του έθεσε ο κ. Δημητρουλόπουλος. Το Υποθηκοφυλακείο και η λειτουργία του, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Πρωτοδικείου Ηλείας, που φέτος κλείνει τα 150 χρόνια λειτουργίας του, η δημιουργία Ειδικού Καταστήματος Προσωρινής Κράτησης Νέων στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, αλλά και ζητήματα νομικού χαρακτήρα, όπως ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και η εφαρμογή του Νόμου 3869/2010 «Νόμος Κατσέλη», ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν στον υπουργό.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δημητρουλόπουλος, που ευχαρίστησε τον κ. Κοντονή για την παρουσία του στο Νομό, επεσήμανε τα τρία σοβαρά ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Ηλείας, θέτοντας στον υπουργό, αυτά, ως προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επεξεργασίας από το αρμόδιο υπουργείο.

Υποθηκοφυλακείο

Ο κ. Δημητρουλόπουλος, επεσήμανε πως η μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Πύργου έχει προκαλέσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο σωρεία προβλημάτων στην περιοχή, τόσο σε επαγγελματικούς όσο και άλλους κλάδους, δημιουργώντας ένα καίριο πλήγμα στην τοπική οικονομία. Ο κ. Δημητρουλόπουλος, ζήτησε επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να δώσει απαντήσεις όσον αφορά την απόσυρση του προηγούμενου νομοσχεδίου που αφορούσε το ζήτημα των Υποθηκοφυλακείων το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή αλλά ωστόσο ουδέποτε ψηφίσθηκε καθώς αποσύρθηκε. «Δεν έχουμε χρονικό περιθώριο ούτε μια ημέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Πάνω στο ζήτημα του Υποθηκοφυλακείου ο κ. Κοντονής, δεσμεύθηκε πως σε δέκα ημέρες ψηφίζεται το νέο Νομοσχέδιο στη Βουλή και έδωσε υπόσχεση πως θα προχωρήσει γρήγορα τις όποιες διαδικασίες μετά την ψήφιση της τροπολογίας απαιτούνται ώστε αυτή να εφαρμοσθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Πρωτοδικείο Ηλείας

Τις προβληματικές κτηριακές εγκαταστάσεις του Δικαστικού Μεγάρου και συνεπώς του Πρωτοδικείου Ηλείας, που φέτος κλείνει τα 150 χρόνια λειτουργίας του, ήταν το δεύτερο ζήτημα που έθεσε στο «τραπέζι» της συζήτησης ο κ. Δημητρουλόπουλος. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας τόνισε ότι το Πρωτοδικείο Ηλείας, είναι ένα «κομβικό σημείο» στην εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας, ωστόσο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στις κτηριακές του εγκαταστάσεις. «Το Πρωτοδικείο Ηλείας, αντιμετωπίζει δομικού χαρακτήρα προβλήματα καθώς έχει κατασκευασθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες», επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος σχολιάζοντας πως η εμφάνισή του δεν είναι η αρμόζουσα που αναλογεί στην λειτουργία που επιτελείται σε αυτό. «Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε το καλοκαίρι τα 150 χρόνια λειτουργίας του. Χρειαζόμαστε την συμβολή σας να βρεθούν χρήματα για την κτηριακή αναβάθμιση που θα είναι αντάξια της ιστορίας του», επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Άμεση ήταν η δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης πάνω σε αυτό το ζήτημα που τόνισε πως ήδη έχει δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείο ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την κτηριακή αναβάθμιση του Πρωτοδικείου Ηλείας.

Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης Νέων

Τέλος ο κ. Δημητρουλόπουλος, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να εξετασθεί το ζήτημα των Φυλακών Ανδριτσαίνης, ένα έργο που παραμένει στα θεμέλια, τονίζοντας πως θα μπορούσε εκεί να λειτουργήσει ειδικό Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης Νέων. Ο κ. Δημητρουλόπουλος, επεσήμανε πως πριν αρκετά χρόνια είχαν εγκριθεί κονδύλια για την υλοποίηση του έργου, είχαν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και μάλιστα είχε ξεκινήσει και η αρχική θεμελίωση. Μέχρι σήμερα ωστόσο, σχολίασε ο κ. Δημητρουλόπουλος, δεν έχουν αξιοποιηθεί οι εγκαταστάσεις αυτές και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο. Μάλιστα, δεν έκρυψε την αγωνία του, να υπάρξει απόφαση μελλοντική που να μεταφέρει το συγκεκριμένο Σωφρονιστικό Κατάστημα σε κάποια άλλη περιοχή εκτός Νομού Ηλείας.

Ο κ. Κοντονής, απαντώντας σε αυτό το ζήτημα, ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την δημιουργία νέων Σωφρονιστικών Καταστημάτων καθώς το ζήτημα έχει παγώσει ωστόσο τόνισε και δεσμεύθηκε πως μόλις «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες το πρώτο που θα δημιουργηθεί θα είναι αυτό στην Ανδρίτσαινα.

Να σημειωθεί πως στην σύσκεψη τέθηκαν κι άλλα ζητήματα νομικού κυρίως χαρακτήρα τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης, επίσης δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει ο ίδιος λαμβάνοντας υπόψη του όσα του επισημάνθηκαν. Από αυτά τα ζητήματα, τα δύο βασικά ήταν ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που ζητήθηκε να επανεξετασθεί καθώς όπως διακρίνεται από το πρώτο διάστημα εφαρμογής του καταδεικνύει πολλά προβλήματα στα οποία χρειάζεται να γίνουν επιμέρους τροποποιήσεις. Όσο για τον «Νόμο Κατσέλη», ζητήθηκε και εκεί να υπάρξει επανέλεγχος ορισμένων άρθρων τα οποία αφορούν κυρίως τα υψηλά έξοδα υποβολής της αίτησης αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπάρχει μέχρι την ολοκλήρωση των υποθέσεων.

Όλη η επικαιρότητα