Δέσποινα Μποτίτση: Καθημερινή αγωνίστρια της δημοσιογραφίας

Για περισσότερα από 25 χρόνια, η Δέσποινα Μποτίτση υπηρετεί την ελληνική δημοσιογραφία, με τα 18 εξ αυτών να αποτελεί τη βασική παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Μακεδονία TV. Σε μια περίοδο όπου κόβονται αρκετά προγράμματα και ομάδες αξιόλογων δημοσιογράφων, κατάφερε από κοινού να δημιουργήσει τη «Φυγόκεντρο» της οποίας οι επαναλήψεις σαρώνουν την τηλεθέαση.

Με παρατσούκλι η «Σιδηρά Κυρία» του Βορρά, παρουσιάζει άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή της, δημοσιογραφική και οικογενειακή, αποκαλύπτει τα όνειρα ζωής της. Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πατρίς»:

 1. Πώς ξεκίνησε η δημοσιογραφία για εσάς;
 • Θυμάμαι πριν καλά καλά τελειώσω το σχολείο, μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ σ’ ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και να αποκτήσω την πρώτη μου επαφή με το χώρο των ερτζιανών. Η αλήθεια είναι πως με γοήτευσε και με κράτησε κοντά του αρκετά χρόνια, η φωνή μου όμως ήταν αυτή που με οδήγησε στα δημοσιογραφικά μονοπάτια καθώς όταν χρειάστηκε ξαφνικά μια μέρα να εκφωνήσω το πρώτο μου δελτίο ειδήσεων, οι δημοσιογράφοι του σταθμού διέκριναν κάτι στη φωνή μου. Με λίγη δουλίτσα όπως μου είχαν πει, θα μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά και τελικά ασχολήθηκα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και αισθάνομαι τυχερή που στα πρώτα βήματα εργάστηκα στο πλευρό έμπειρων ανθρώπων που πίστεψαν σε εμένα. Εκφωνήσεις δελτίων ειδήσεων, υποστήριξη και συμμετοχή σε δημοσιογραφικές εκπομπές, όλα αυτά μέχρι που το ’93 ήρθε και η τηλεόραση. Το να παρουσιάζω τα δελτία ειδήσεων στο Μακεδονία TV ήταν μεγάλη πρόκληση, οπότε δεν μπόρεσα να αρνηθώ.

 1. Υπήρξε τίμημα για να πετύχετε τους στόχους σας;
 • Για μένα ήταν ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης και προκλήσεων και έχω να θυμάμαι πολλές ευχάριστες στιγμές. Ωστόσο τίποτα δεν σου χαρίζεται έτσι απλά, αφού υπήρξαν σημαντικές οικογενειακές στιγμές και σημαντικά πράγματα που στερήθηκα ως άνθρωπος προκειμένου να ανταπεξέλθω στο βαθμό που απαιτούνταν ως επαγγελματίας. Ο συγκεκριμένος χώρος όπως γνωρίζουμε είναι δύσκολος και απαιτητικός και αυτό που λένε, ότι δηλαδή θέλει πολύ γερό στομάχι, είναι μεγάλη αλήθεια. Έχω πάρει αρκετά zantac.
 1. Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, τι θα αλλάζατε;
 • Πιστεύω πως αν γυρνούσα πίσω το χρόνο δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Αν όμως έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό, νομίζω πως θα επέλεγα τη δραματική σχολή ίσως γιατί και μέσω των εκφωνήσεων ήρθα σε επαφή έστω και για λίγο με αυτό το χώρο που με γοήτευσε.
 1. Πώς γίνεται να είστε μητέρα τριών παιδιών, να κάνετε για χρόνια καθημερινό δελτίο ειδήσεων, να παρουσιάζετε μία εκπομπή μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας, να είστε σύζυγος και να τα προλαβαίνετε όλα;
 • Την αλήθεια τώρα; Ειλικρινά ούτε και εγώ ξέρω. Απλά είμαι άνθρωπος που δεν τα παρατάει εύκολα, έχω μεγάλο πείσμα και δεν μου αρέσει… μάλλον δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να πει δεν μπορώ. Θαυμάζω τους μαχητές, μου αρέσουν άνθρωποι που δεν υποχωρούν όταν μάλιστα δεν είναι μισθοφόροι αλλά έχουν μπει από μόνοι τους στη μάχη. Νομίζω πως πρέπει να στηρίζουμε τις επιλογές και αποφάσεις μας και να παλεύουμε γι’ αυτές. Τώρα για το αν είναι όλοι ευχαριστημένοι, τι να πω μήπως  θα έπρεπε να ερωτηθούν η διευθύντρια, τα παιδιά και ο σύζυγος μου;
 1. Τι σας κράτησε 22 χρόνια στο «Μακεδονία TV» και δεν το αφήσατε ποτέ;
 • Αν δεν κάνω λάθος 22 χρόνια. Και δεν θα το άφηνα και τα επόμενα 22, γιατί πολύ απλά ένιωθα όμορφα εκεί, ήμουν ο εαυτός μου και γιατί ως γυναίκα Ταυρίνα ένα από τα χαρακτηριστικά μου είναι η σταθερότητα.

 1. Υπάρχει κάτι που θα σας γοήτευε να παρουσιάσετε στην τηλεόραση;
 • Ως δημοσιογράφος της ενημέρωσης, πίστευα ότι ο χώρος που θα μπορούσα να κινηθώ είναι συγκεκριμένος, ότι υπήρχαν πλαίσια. Όταν ήρθε η Φυγόκεντρος που ήταν ομολογουμένως μια πρόκληση, κατάλαβα ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι.
 1. Βλέποντας κάποιοι τη «Φυγόκεντρο», συνειρμικά τους έρχεται στο μυαλό το Hashtag της Ελεονώρας Μελέτη. Εσείς βλέπετε ομοιότητες και ποιες είναι οι διαφορές;
 • Με το μαύρο να πρωταγωνιστεί, με σκοτεινά πλάνα και παρόμοια θεματολογία σε ορισμένα επεισόδια, ναι μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι θυμίζει το Hashtag και γιατί όχι και τις Πύλες του Ανεξήγητου, εκπομπές που παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον με επίσης μεγάλη έρευνα και ρεπορτάζ. Ωστόσο η Φυγόκεντρος ήταν μια μονταρισμένη εκπομπή μικρότερη σε διάρκεια, χωρίς συζητήσεις με καλεσμένους στο στούντιο αλλά με πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και όχι μόνο, που διαδέχονταν η μία την άλλη ώστε να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση, με έντονη εναλλαγή εικόνων, ήχων, μουσικής και γραφικών, και με το κάθε ένα από τα επεισόδια να φέρουν την υπογραφή του δημοσιογράφου-δημιουργού του.
 1. Στεναχωρηθήκατε για τον ξαφνικό «θάνατο» της «Φυγόκεντρου»;
 • Αν και ήταν κάτι αναμενόμενο, προσωπικά με στεναχώρησε γιατί πιστεύω πως η Φυγόκεντρος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο της, να κάνει κοιλιά που λέμε. Ήταν και παραμένει μια επιτυχημένη εκπομπή με υψηλά νούμερα τηλεθέασης ακόμη και στις επαναλήψεις. Και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά των δημιουργών-δημοσιογράφων, αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονταν πίσω από τα κάμερες οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτό το άψογο αποτέλεσμα.

 1. Συνέντευξη όνειρο ζωής;
 • Τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου, αλλά και παντοτινό ηγέτη της Ρωσίας. Νομίζω πως μια συνέντευξη με τον Βλαντιμιρ Πούτιν θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον.
 1. Υπήρξαν λάθη που κάνατε στη μέχρι σήμερα πορεία σας;
 • Ναι, ένα από τα μεγαλύτερα είναι πως χαμογελούσα σε όλους τους ανθρώπους.
 1. Έχουν υπάρξει εμπόδια, σας πολέμησαν, σας έβαλαν τρικλοποδιές;
 • Ο δρόμος σίγουρα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε κάθε εργασιακό περιβάλλον υπάρχουν δυσκολίες, αλλά στο χώρο της τηλεόρασης το φαινόμενο είναι πιο έντονο κυρίως λόγω μεγάλου ανταγωνισμού. Μικρότερη στεναχωριόμουν ιδιαίτερα όταν έπρεπε να συνεργαστώ με δύσκολους ανθρώπους, μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα πως τους προσπερνάς και κάνεις τη δουλειά σου. Ευτυχώς στο Μακεδονία εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είχα την τύχη να εργάζομαι με υπέροχους πραγματικά συναδέλφους. Πάνω απ’ όλα ανθρώπους.