Ηλεία Πολιτική

Μητσοτάκης: Σύντομα οι ανακοινώσεις για την Πατρών – Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τη λύση που θα προκριθεί για την κατασκευή του οδικού έργου Πάτρα – Πύργος, σε συνεννόηση και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση που του έγινε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του οδικού έργου που «καίει» όλη την Ηλεία και αποτελεί όνειρο δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό να διερευνήσει όλες τις επιλογές για την κατασκευή του έργου, κι ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να απαντήσει συγκεκριμένα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημ. “Πατρίς”  ο κ. Καραμανλής  θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα με το Πάτρα Πύργος πολύ ψηλά στην ατζέντα του.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την περιοχή όταν και θα είναι έτοιμος να μιλήσει για κοστολογημένα έργα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Έχω ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να διερευνήσει όλες τις επιλογές, ειδικά για το ζήτημα της Πατρών-Πύργου, όπου γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που κληροδοτήσαμε και ότι γίνει πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την τελική μας πρόταση για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το έργο».

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα συνεχίσουμε με τέρμα το γκάζι

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του χθες στην ΔΕΘ αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά θέματα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και κυρίως σε αυτά που αφορούν την οικονομία, την φορολογία, τις επενδύσεις και την ασφάλεια.

Μάλιστα έκανε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη.  Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω αυταπάτες. Οι κυβερνήσεις έχουν συχνά ένα μήνα του μέλιτος. Σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία του μέλιτος. Δεν θα δείτε τόσες κυβερνήσεις τόσο καλά προετοιμασμένες».

Τόνισε ακόμη πως :

  • Από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και πρόθεση μας είναι μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως.
  • Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση φορολογικού συντελεστή σημείωσε: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την σημαντική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%» και συμπλήρωσε: «Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση.
  • Για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει θετική ανταπόκριση.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στις προσλήψεις δεν θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1 στο Δημόσιο, καθώς «έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με καλύτερα δεδομένα».
  • Ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.
  • Ο συνδικαλιστικός νόμος θα αλλάξει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων θα αποφασίζει για τις απεργίες, κι όχι οι λίγοι για τους πολλούς.
  • Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να καεί η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξαντλήσω την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πρόθεσή μου». Επισήμανε πάντως πως : «Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα είναι εκλογή απλής αναλογικής άρα διπλή κάλπη. Θα περάσουμε από τη διαδικασία διπλής εκλογής», εξήγησε.
  • Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, δήλωσε. Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία», ειδικά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.
  • Για τα Εξάρχεια υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους. Αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με το Δήμο για την ανανέωση της γειτονιάς και την παρέμβαση αστυνομίας στην παραβατική συμπεριφορά.
  • Ερωτηθείς για την επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι θέλει πιο κοντά την ομογένεια. «Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Μία διευκόλυνση παρέχουμε. Εξετάζουμε την επιστολική ψήφο. Είναι μία δυνατότητα που ισχύει σε πολλές χώρες», ανέφερε, ενώ απηύθυνε έκκληση να ψηφιστεί η ρύθμιση με 300 ψήφους, ενώ διευκρίνισε ότι θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.
  • Εξάλλου για την για ΔΕΗ τόνισε ότι η αδιαφορία ορισμένων ίσως πρέπει να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ ανέφερε πως δεν κάνει την Βουλή βιομηχανία εξεταστικών.

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα συνεχίσουμε με τέρμα το γκάζι την υλοποίηση του προγράμματός μας

Όλη η επικαιρότητα