ΔΕΥΑ Πύργου: Ανοχή τέλος στους κακοπληρωτές

Αντωνακόπουλος: «Αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη όσοι δεν συμμορφωθούν εφεξής»

Στην… ιδιάζουσα περίπτωση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Πύργου (ΔΕΥΑΠ) αφιερώθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου στο Λάτσειο. Παρόντων της πρόεδρου της ΔΕΥΑΠ Ρούλας Αλικάκη – Τζανέτου, του αντιπρόεδρου Γιώργου Καραστέργιου και του Διευθυντή Νίκου Καλαμπρέζου, ο Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι το επόμενο βήμα –αν οι κακοπληρωτές δεν συμμορφωθούν και αυτή τη φορά- θα είναι η δημοσιοποίηση των οφειλετών που  θα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την Δικαιοσύνη…

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Πύργου, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε πολυκατοικίες της πόλης (διψήφιος αριθμός περιπτώσεων), όπου ενοικιαστές επιλέγουν να μην πληρώνουν επί σειρά ετών δημιουργώντας εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της ΔΕΥΑΠ…

«Μετά από συνάντηση που είχαμε με διαχειριστές πολυκατοικιών της πόλης επισημάνεται το πρόβλημα που έχει να κάνει με την καθυστέρηση πληρωμής του κόστους του πόσιμου ύδατος που οξύνεται και οδηγεί σε διέξοδο την ΔΕΥΑΠ. Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα καλή θέλησης. Έχουμε στο οπλοστάσιο μας πειθαρχικά μέτρα αλλά θέλουμε να εξαντλήσουμε την καλή πίστη και τη συνεργασία μεταξύ πολιών, ενοικιαστών, διαχειριστών και δήμου. Είναι αντικοινωνική συμπεριφορά για κάποιους να μην πληρώνουν. Υπάρχουν πολίτες που συνειδητά και συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους», ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Επαγγελματίες κακοπληρωτές»…

Ο δήμαρχος Πύργου διευκρίνισε ότι «Υπάρχουν και οι αναξιοπαθούντες τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να τους ξεχωρίζουμε και να μην είμαστε εξοντωτικοί προς αυτούς. Αλλά υποκριτικά κάποιοι, κατ` επαγγελματικό τρόπο να αρνούνται να πληρώσουν αυτό που τους αντιστοιχεί ρίχνοντας το φορτίο σε άλλους συμπολίτες που δεν έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, να πληρώνουν το δικό τους νερό είναι κάτι που δεν μπορεί αν γίνει ανεκτό. Και μην πιστέψουν κάποιοι ότι θα θέσουν σε ομηρία τους συνεπείς καταναλωτές ώστε να καλυφθούν. Δεν θα φτάσουμε εκεί αλλά θα φτάσουμε κάπου αλλού… να αναδείξουμε τους κακοπληρωτές και να τους στείλουμε στη Δικαιοσύνη και γενικώς να υποστούν  τα όποια πειθαρχικά μέτρα οικονομικού χαρακτήρα».

Τελευταία φορά…

Ο κ. Αντωνακόπουλος συμπλήρωσε πως «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά δεν διαχειρίζεται με ασυδοσία. Είναι η τελευταία φορά που δίνεται πίστωση χρόνου γιατί θα ακολουθήσουν, πλέον, τα μέτρα αποκατάστασης του κοινωνικού δικαίου. Υπάρχουν πολυκατοικίες που οφείλουν 7 και 10.000 ευρώ, γεγονός που οφείλεται ότι 3-4 ένοικοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επί σειρά ετών. Σε αυτές τις πολυκατοικίες υπάρχει μόνο ένα ρολόι μέτρησης και όχι ξεχωριστά για καθ` έναν γεγονός που δυσχεραίνει τα πράγματα. Είμαστε πάντα σε καλή διάθεση και θέλουμε να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του δημόσιου αγαθού που έχει το νερό… από την άλλη δεν θα δεχτούμε κάποιοι να επιδοτούν ορισμένους που συνειδητά επιδίδονται στο επάγγελμα του κακοπληρωτή. Τα χρέη απειλούν την λειτουργία της επιχείρησης με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ερύμανθος και ξενοίκιαστα…

Τέλος ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε πως «Έχουμε παραλάβει το φόρο Ερυμάνθου που πληρώνουν οι πολίτες, έχουμε μια τιμή νερού που δεν είναι από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα αφού συντηρούμε το έργο, υπάρχει χρήση νερού το 60% πληρώνεται λόγω διαρροής και κλοπής. Δεν μπορεί να είναι ένα δημόσιο έργο που πληρώνεται από τους πολίτες και να είναι ξέφραγο αμπέλι. Υπάρχει πρόβλημα και με τα ξενοίκιαστα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν πληρώνουν τα πάγια και άλλες υποχρεώσεις από το παρελθόν. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα όταν κάποιος δεν έχει έσοδα να μην πληρώνει το νερό… αυτό πρέπει να σταματήσει».

Από τη ν πλευρά του ο κ. Καλαμπρέζος πρόσθεσε πως «Στις πολυκατοικίες όταν κάποιος πληρώνει και κάποιος όχι, ο πρώτος θα επιβαρυνθεί του κακοπληρωτή την κατανάλωση. Κι εκεί υπάρχει κοινωνική αδικία γι΄ αυτόν που πληρώνει. Οι κακοπληρωτές αγγίζουν το 30% και μιλάμε από το 1 ευρώ μέχρι τις 10.000 ευρώ. Ένα μεγάλο ποσοστό από το 30% είναι η καθυστέρηση λόγω ιεράρχησης αναγκών. Αυτοί που είναι πραγματικά –συνειδητά- κακοπληρωτές και δεν πληρώνουν είναι πάνω από 15%».