Αχαϊα

ΔΕΥΑΠ: Βαρύς ο λογαριασμός στην “Ολυμπία”

Ακούστε το άρθρο
Πληθώρα στοιχείων προερχόμενα από την πρώην ΔΕΥΑ Ρίου, μέσα από τα οποία προκύπτει συστηματική διάθεση νερού προς το εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού, έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή της Πάτρας.
Ο Δήμος προετοιμάζεται προκειμένου να απαιτήσει ένα ποσό της τάξης των 400 χιλ. ευρώ από τον κατασκευαστή του έργου.
Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί υπηρεσιακά, σε συνεργασία με τον τοπικό οικισμό στον Ψαθόπυργο, από τις αρχές του 2011 έως και πρόσφατα, η κατασκευάστρια του τμήματος Γαλλική Vinci και εν συνεχεία η κοινοπραξία εταιρειών που την αντικατέστησε, είχαν τοποθετήσει ειδικές βάνες στον αγωγό νερού, πριν από το σημείο όπου υπήρχε τοποθετημένο το ρολόι της ΔΕΥΑΡ.
Το νερό συγκεντρωνόταν σε μια μεγάλη δεξαμενή και χρησιμοποιήθηκε για τα έργα μέχρι και το Λαμπίρι Αιγίου. Μέχρι και τη συνένωση του Ρίου με την Πάτρα, από τον εργολάβο δεν είχαν καταβληθεί χρήματα για το νερό που είχε χρησιμοποιηθεί το οποίο υπολογίζεται στα 80 χιλ. κυβικά μέτρα, ενώ άγνωστη είναι η ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε αλλά δεν καταμετρήθηκε.

ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πάτρας, Ανδρέα Παπανικήτα, ήδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επίσημων στοιχείων από την πρώην ΔΕΥΑ Ρίου, ενώ μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ολοκληρωθεί και ο υπολογισμός του νερού που δεν έχει καταγραφεί από τον μετρητή, ώστε η δημοτική αρχή της Πάτρας να προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η διεκδίκηση των χρημάτων.
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση αυτή, Δήμος και κατασκευαστής της «Ολυμπίας» βρίσκονται σε διαμάχη, καθώς η ΔΕΥΑΠ έχει διακόψει δύο φορές την παροχή νερού στο εργοτάξιο.
Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να διεκδικήσει τα χρήματα πριν την ολοκλήρωση του έργου, ενώ ήδη -κατά πληροφορίες- η νομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ επεξεργάζεται τα στοιχεία προκειμένου να προσφύγει κατά της εταιρείας.

Πιθανός καταλογισμός ευθυνών

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί να προκύψουν ευθύνες και για υπαλλήλους που έχουν χειριστεί την όλη υπόθεση, καθώς προκύπτει ότι ουδέποτε υπεγράφη κάποια συμφωνία προκειμένου εταιρεία να προμηθεύεται νερό από τον Δήμο. Από την όλη αλληλογραφία του παρελθόντος φαίνεται ότι θα προέκυπταν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη εκ μέρους της εταιρείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση της εποχής, τα οποία όμως δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.
Η παροχή νερού στο εργοτάξιο, για την οποία ουσιαστικά οι κάτοικοι του οικισμού Ψαθοπύργου – Ροδινής (και γενικότερα ο πρώην Δήμος Ρίου) δεν έλαβαν ουδέποτε κάποιο αντισταθμιστικό όφελος, αναμένεται να εγείρει γενικότερες αξιώσεις προς την «Ολυμπία».

Όλη η επικαιρότητα