Ελλάδα Ηλεία

ΔΙ.ΑΣ: Ρίχνονται στη «φωτιά» – Η ομάδα που άλλαξε την εικόνα της Αστυνομίας

Ακούστε το άρθρο

Βασικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας του δρόμου για την ΕΛ.ΑΣ  αποτελεί η ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης…

Ρεπορτάζ-Έρευνα: Νάντια Μανιάτη

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ενδυνάμωση της ομάδας αυτής ήταν η πρώτη εντολή που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και μάλιστα ελάχιστη ώρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιούλιο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ΕΛ.ΑΣ έρχεται αντιμέτωπη με νέες μορφές εγκληματικότητας και κυρίως με το αυξανόμενο διεθνές οργανωμένο έγκλημα, αλλά και την τρομοκρατία.

Οι προσπάθειες της Αστυνομίας να έλθει πιο κοντά στον πολίτη και να εδραιώσει μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης, έφεραν στο προσκήνιο νέες μορφές αστυνόμευσης, με μοναδικό σκοπό την ασφάλειά του.    Βέβαια οι ανάγκες αστυνόμευσης διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που απαιτεί και τον ανάλογο σχεδιασμό έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το έγκλημα.

Άλλωστε οι νέες μορφές αστυνόμευσης είναι το αποτέλεσμα των σύγχρονων   πολυπολιτισμικών κοινωνιών των τελευταίων δεκαετιών με τις μετακινήσεις των λαών, την άμεση διάδοση των ειδήσεων, τη φτώχεια που θερίζει, τον πόλεμο του νερού, τους θρησκευτικούς φανατισμούς συγκεκριμένων ομάδων κ.ά.

Έτσι λοιπόν σε επίπεδο νομού Ηλείας λειτουργούν δύο τμήματα ένα στον Πύργο και ένα στην Αμαλιάδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η ομάδα του Πύργου περιπολεί και την περιοχή του Κατακόλου λόγω του λιμανιού και των αναγκών που ενδεχομένως προκύψουν εκεί…

Απ. Μαρτζάκλης Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας:
Αποφασιστική η συμβολή τους

Στη χρησιμότητα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για τη σύγχρονη εποχή, στην ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών που τη στελεχώνουν και στην αποτελεσματικότητα κατά της  εγκληματικότητας σε επίπεδο νομού, μίλησε στην Εφημ.  ”Πατρίς” ο Διευθυντής της  Διεύθυνσης Αστυνομίας ΗλείαςΤαξίαρχος κ. Απ. Μαρτζάκλης..

ΕΡ.  Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των δύο ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που έχουμε στην Ηλεία;                                                                                    

ΑΠ. Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ σε επίπεδο νομού, είναι πλήρως στελεχωμένες, ενώ το τελευταίο διάστημα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίσθηκε η περαιτέρω ενίσχυσή τους ανά τη χώρα, τόσο  σε υλικά μέσα όσο και σε προσωπικό, καθώς και η αποδέσμευσή τους από έργα και υπηρεσίες διαφορετικές της αποστολής τους, προκειμένου να αναβαθμισθεί ποσοτικά και ποιοτικά το έργο και η αποτελεσματικότητα τους και να μειωθεί κάθε μορφής εγκληματικότητα.  Έτσι το προσωπικό αυτών των ομάδων θα ασχολείται πλέον μόνο με τη βασική του αρμοδιότητα.

ΕΡ. Στην Ηλεία σε ποιες περιοχές δραστηριοποιούνται οι ομάδες

ΑΠ. Σε περιοχές των Δήμων Πύργου και Ήλιδας και υπάγονται διοικητικά στα Αστυνομικά Τμήματα Πύργου και Ήλιδας, αντίστοιχα.

ΕΡ. Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ έχουν συνεισφέρει στην μείωση τη εγκληματικότητας;

ΑΠ. Η λειτουργία των ομάδων ΔΙ.ΑΣ συνδέεται άμεσα με την συρρίκνωση των δεικτών της εγκληματικότητας , όπως οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι κλοπές τροχοφόρων κ.λ.π στα αστικά κέντρα του Πύργου και της Αμαλιάδας και παράλληλα ενίσχυσε την αποδοτικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, η αστυνόμευση με τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ λειτουργεί αφενός προληπτικά µε τη δημόσια παρουσία τους και την ακριβή γνώση των απεικονίσεων της εγκληματικότητας (γεωγραφικών, ποσοτικών και ποιοτικών) και αφετέρου αποτρεπτικά ως προς τη σταδιακή διαμόρφωση συνθηκών προεγκληµατικών καταστάσεων.

ΕΡ. Κύριε Ταξίαρχε, μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για τους δείκτες εγκληματικότητας στην Ηλεία;                                                               

ΑΠ. Το πρώτο 7μηνο για εφέτος δηλαδή από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 31 Ιουλίου του 2019 συγκριτικά με το αντίστοιχο του παρελθόντος, οι κλοπές και οι διαρρήξεις παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 25%.  Απ’ αυτές εξιχνιάσθηκε το 43% των περιπτώσεων, ενώ μείωση παρουσιάζουν το ίδιο διάστημα  και οι κλοπές τροχοφόρων σε ποσοστό που αγγίζει 17%.

 ΕΡ.  Ποιες οι προτεραιότητες σας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο Νομός Ηλείας;                                                              

ΑΠ. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει ο χάρτης της εγκληματικότητας του Νομού Ηλείας, έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας. Για το λόγο αυτό σχεδιάζονται και υλοποιούνται ανά διαστήματα, πέραν των τακτικών εποχούμενων περιπολιών και έκτακτοι ειδικοί έλεγχοι, ενώ εξετάζεται για κάθε περιοχή ξεχωριστά το ενδεχόμενο λήψης και πρόσθετων προληπτικών μέτρων, συνισταμένων,στον ευρύτερο χρονικά σχεδιασμό, δεδομένου ότι οι ανάγκες διαφέρουν σε κάθε περιοχή και σε κάθε εποχή.

ΕΡ. Κύριε Ταξίαρχε πότε και για ποιο λόγο ιδρύθηκαν οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ ; 

ΑΠ. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ουσιαστικής σχέσης εμπιστοσύνης και αμεσότητας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της κοινωνίας, της διατήρησης σταθερών συνθηκών ασφαλείας και της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνόμευσης, αποφάσισε το 2010 τη συγκρότηση των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, οι οποίες σταδιακά επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΕΡ.  Γιατί χρειαζόμαστε τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ; Είναι απαραίτητη η παρουσία τους ;                                                                                             

ΑΠ.  Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας. Πέραν της επιχειρησιακής δυναμικής των ομάδων ΔΙ.ΑΣ, διαθέτουν την απαιτούμενη ευελιξία κίνησης στον αστικό ιστό των πόλεων, καλύπτοντας περισσότερους τομείς  και γειτονιές, με τη συνεχόμενη κίνησή τους.

ΕΡ.  Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ.;   

ΑΠ. Οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί που απαρτίζουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ ακολούθησαν  μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση  με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοση των αστυνομικών, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν γίνει σύνθετες και μεταβάλλονται διαρκώς.   Συνεπώς η ΕΛ.ΑΣ ακολουθεί το δικό της εκσυγχρονισμό.

Σπ. Κοψαύτης, προϊστάμενος ΔΙ.ΑΣ:
Κάθε μέρα η ΔΙ.ΑΣ
δίπλα στον  πολίτη 

Στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ, στο τί εισπράττουν καθημερινά από τους πολίτες που συναντούν στο δρόμο αλλά και στο τί μπορεί να λυγίσει έναν έμπειρο αστυνομικό, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο προϊστάμενος της ΔΙ.ΑΣ κ. Σπ. Κοψαύτης…

ΕΡ. Κύριε Κοψαύτη τί είδους καθήκοντα έχει ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ ;                          

ΑΠ. Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν αυτές τις ομάδες ασχολούνται κυρίως με την πρόληψη και την καταστολή εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι κλοπές, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες και άλλα αδικήματα που μπορεί να συμβούν και που χρειάζονται άμεση επέμβαση. Αυτό που κάνει την ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ξεχωρίζει είναι η πραγματοποίηση συνεχών περιπολιών, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ,σε κεντρικά σημεία των πόλεων αλλά και σε εμπορικές ή τουριστικές περιοχές με μεγάλη κίνηση πολιτών, λειτουργώντας προληπτικά απέναντι στην καθημερινή εγκληματικότητα. Για το λόγο αυτό η ομάδα του Πύργου αρκετέ φορές μεταβαίνει στο Κατάκολο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το λιμάνι πόλο έλξης τουριστών…

ΕΡ. Στατιστικά η Ηλεία τί είδους περιστατικά κυρίως αντιμετωπίζει ; 

ΑΠ. Οι περισσότερες υποθέσεις που μας απασχολούν σε ότι αφορά την εγκληματικότητα αφορούν κυρίως υποθέσεις κλοπών και ναρκωτικών.

ΕΡ. Η κοινωνία είναι μικρή και προσωπικά έχω ακούσει από αρκετούς συμπολίτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους βλέποντας σας στους δρόμους, καθώς νιώθουν ασφαλείς. Εσείς το εισπράττετε αυτό;                 

ΑΠ. Η επιχειρησιακή φιλοσοφία και η δράση της Δίκυκλης Αστυνόμευσης, όπως τουλάχιστον καταδεικνύεται από την μέχρι σήμερα λειτουργία της, έτυχε ευρείας αποδοχής και θετικών σχολίων από τους πολίτες, τους φορείς και τις υπηρεσίες. Η κοινωνία, μας έχει αγκαλιάσει και εμείς δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Άλλωστε πρωταρχικός σκοπός μας είναι η ασφάλεια των πολιτών…!!!

ΕΡ. Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει ο πολίτης μαζί σας ;                 

ΑΠ. Πολύ απλά μπορεί να καλέσει στον τριψήφιο αριθμό 100 και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η επέμβασή μας, ειδοποιούμαστε από τους συναδέλφους και μεταβαίνουμε άμεσα στους τόπους των περιστατικών.

ΕΡ. Από τη στιγμή που θα ειδοποιηθείτε σε πόσο χρόνο βρίσκεστε στο σημείο;
ΑΠ.Η ανταπόκρισή μας είναι άμεση και λόγω του πλεονεκτήματος που έχουμε να κινούμαστε με μοτοσικλέτες, η μετάβασή μας είναι ιδιαίτερα γρήγορη.

ΕΡ. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, το μεγαλύτερο άγχος για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ ;  
ΑΠ.Λόγω της απαιτητικής εκπαίδευσής μας προσπαθούμε να επιλαμβανόμαστε σε κάθε περιστατικό ψύχραιμα και με επαγγελματισμό, ωστόσο όπως αντιλαμβάνεστε διαφορετική βαρύτητα έχει μια ένοπλη ληστεία και διαφορετική μια διατάραξη κοινής ησυχίας. Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικό μας μέλημα είναι να επεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά.                                                    ΕΡ. Έναν έμπειρο αστυνομικό που έχει αντιμετωπίσει πολλά, τί είδους περιστατικό μπορεί να τον κάνει να λυγίσει ; Όσο επαγγελματισμό και να έχει κάποιος, κάτω από τη στολή και το κράνος είναι ένας άνθρωπος, ένας πατέρας, ένας σύζυγος, ένας γιος..   

ΑΠ. Η εμπειρία είναι πολύτιμη στο επάγγελμά μας, όπως και η ψυχραιμία,ωστόσο σε ορισμένα εγκλήματα ιδίως όταν υπάρχουν ως θύματα παιδιά, ενδέχεται η συναισθηματική μας φόρτιση να είναι αρκετά μεγάλη.

Όλη η επικαιρότητα