Ηλεία

Διαχειριστικός έλεγχος για χρέη και ανείσπρακτα τέλη στη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1,4 εκ ευρώ είναι τα ανείσπρακτα τέλη δημοτών προς την ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία ταυτόχρονα οφείλει πάνω από 1 εκ. ευρώ σε τρίτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον πρόεδρο της επιχείρησης Νίκο Μαρούντα. Μάλιστα ο κ. Γεωργιόπουλος προανήγγειλε τη λύση του διαχειριστικού ελέγχου, για να διαπιστωθεί πώς προέκυψαν οι μεγάλες αυτές οφειλές.

Δήλωση Γεωργίου Γεωργιόπουλου, δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας

 

«Επειδή νομίζουμε ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό, αυτό δεν μπορεί να ισχύει για πάντα. Πρέπει να βλέπουμε, εκτός από την αφθονία και την ποιότητα του νερού, και το πώς αυτό κατανέμεται στους δημότες, την ανταποδοτικότητα της παροχής του. Η περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστο στο κομμάτι της διαχείρισης, αντιμετώπιζε ένα σοβαρό ζήτημα.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ, κρίναμε ότι η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, μια δημοτική επιχείρηση κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα, ήταν μια πολύ σοβαρή περίπτωση που έπρεπε να την αναλάβει ένας συνεργάτης με εμπειρία, γνώσεις και δυνατότητες να ανταπεξέλθει, γι’ αυτό επελέγη ο κ. Νίκος Μαρούντας, για να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Δύσκολο, όπως φανερώνει η παραβολή κάποιων αριθμών, καθώς η ΔΕΥΑ οφείλει προς διάφορες πλευρές πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχει ανείσπραχτα έσοδα, από τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, πάνω από 1.400.000 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι διαχειρίσιμη, αν κάποιος δεν ενσκήψει, δεν καταγράψει ακριβώς γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και δεν βάλει ένα σοβαρό, κοστολογημένο και μετρημένο πρόγραμμα για να μπορέσει η ΔΕΥΑ τα επόμενα χρόνια να εξυγιανθεί. Δεν θέλουμε κανένα κυνήγι μαγισσών, ούτε να αναζητήσουμε ευθύνες. Όμως, ένας διαχειριστικός έλεγχος για το πώς βρεθήκαμε σ’ αυτό το σημείο και ποια ακριβώς μέτρα πρέπει να λάβουμε για να ανατάξουμε και να εξυγιάνουμε την ΔΕΥΑ είναι πλέον απαραίτητος.

Άλλωστε, αν δεν γίνει αυτό, σε λίγες μέρες ο Διαβαθμιδικός θα αναζητήσει και δικαστικά ακόμη τα χρήματά του και θέλουμε να δούμε γιατί δεν πληρωνόταν τόσα χρόνια ο Διαβαθμιδικός, ενώ η ΔΕΗ πιέζει να κατεβάσει διακόπτες και οι προμηθευτές ζητούν τα χρήματά τους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά προγράμματα και από την Περιφέρεια και από το ΕΣΠΑ και εμείς θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο, καθώς υπάρχουν πάνω από επτά χωριά στον Δήμο μας που περιμένουν να συνδεθούν με το δίκτυο.        Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αναθέσουμε κάποια μελέτη, όμως, με ποια χρήματα θα το πράξουμε, μ’ αυτή την κατάσταση;

Παράλληλα, ο βιολογικός καθαρισμός χρειάζεται συχνά παρεμβάσεις. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην απόφαση να ενημερώσουμε τον κόσμο διότι το επόμενο διάστημα δεν έχουμε άλλα μέτρα παρά να δούμε τι θα γίνει με την καταβολή των τελών  εκ μέρους των δημοτών. Δεν θα κλείσουμε το νερό κανενός φτωχού ανθρώπου αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι συνεπείς. Τουλάχιστο για τους μεγάλους καταναλωτές θα πάρουμε άμεσα μέτρα. Διότι, χωρίς να πληρώνουν οι πολίτες, δεν θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες».

Δήλωση Νικολάου Μαρούντα, προέδρου Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας Ολυμπίας

 

«Όταν αναλάβαμε την διοίκηση της ΔΕΥΑ, κληρονομήσαμε ένα μεγάλο ποσό με χρέη προηγούμενων χρήσεων προς τρίτους (ΔΕΗ, Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο, δάνειο, προμηθευτές κλπ) και ένα επίσης μεγάλο ποσό οφειλών πελατών. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το σύνολο των οφειλών της ΔΕΥΑ προς τρίτους ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ και οι οφειλές πελατών από ληξιπρόθεσμους, μη εισπραχθέντες λογαριασμούς, φτάνουν το 1.400.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν έγινε καμία ορθολογική διαχείριση, ούτε μια σοβαρή προσπάθεια την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις υπέρογκες οφειλές αλλά και να ανεβαίνει διαρκώς το χρέος των πελατών προς την εταιρία μας κάθε χρόνο. Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι, εκτός από δημότες που έχουν αδυναμία πληρωμής, χρωστάνε και επιχειρήσεις που είναι αρκετά βιώσιμες.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημότες μας ότι το νερό που καταναλώνουμε έχει ένα κόστος. Το αγοράζουμε από το διυλιστήριο. Δεν μας παρέχεται δωρεάν. Η ΔΕΥΑ που έχει αναλάβει την διαχείριση του νερού, έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά ζητήματα όπως, έγκαιρη καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενους δαπάνες για έργα πάσης φύσεως ή για αποκατάσταση βλαβών σε παλαιά δίκτυα κλπ. Σημειωτέον ότι πολλά χωριά του Δήμου μας υδροδοτούνται από γεωτρήσεις που, λόγω των ειδικών τεχνικών απαιτήσεων π.χ. άντληση από μεγάλο βάθος, ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος.

Αν η ΔΕΥΑ δεν έχει έσοδα, θα κλείσει. Όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ΔΕΥΑ να κλείσει. Ως ένα έσχατο μέτρο, το Δ.Σ. αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβο την διακοπή παροχών ύδρευσης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ξεκινώντας από αυτούς που οφείλουν τα περισσότερα. Επίσης οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί θα επιβαρύνονται με τους νόμιμους τόκους, ενώ τελικά όσοι δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ Πύργου για τις δικές της ενέργειες. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με τρόπο που να διευκολύνει τους οφειλέτες και να εξυπηρετεί την ΔΕΥΑ.

Καλούμε λοιπόν, όσους δημότες μας έχουν οφειλές, να φροντίσουν για την διευθέτησή τους, είτε με άμεση καταβολή, είτε μέσω ρύθμισης, ώστε να αποφευχθούν όχι μόνον οι δυσάρεστες συνέπειες μιας διακοπής υδροδότησης, αλλά και οι υπόλοιπες ενέργειές μας που προανέφερα».

Όλη η επικαιρότητα