Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών με τα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί η οικογένεια να βρίσκεται σε μέρος αρκετά μακριά από κάποιο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο. Συνεπώς, πριν φύγετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείτε σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

Ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει:

  • Κάποιο απλό αντιπυρετικό και αναλγητικό φάρμακο (όπως η παρακεταμόλη) σε σιρόπι ή χάπια.
  • Ένα τοπικό αντιισταμινικό σε μορφή τζελ (για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα των εντόμων, επαφή με μέδουσες ή φυτά κ.ά.) καθώς και αντιισταμινικά χάπια ή σε υγρή πόσιμη μόρφη (σταγόνες, σιρόπι κ.λπ).
  • Οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας.
  • Τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο ενδεχομένως να σας χρησιμεύσει για να αφαιρέσετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας.
  • Μια τοπική αντιβιοτική αλοιφή για την αποτροπή τυχόν λοιμώξεων σε μικρές πληγές και εκδορές.
  • Μην παραλείψετε και ένα σκεύασμα κατά της ναυτίας ή αντιεμετικά παιδικά υπόθετα, καθώς και ένα αντιδιαρροϊκό φάρμακο σε χάπια ή σιρόπι.
  • Εντομοαπωθητικά σώματος (φυτικά προϊόντα, που κυκλοφορούν σε σπρέι, λοσιόν αλλά και σε μορφή κρέμας).

Απαραίτητα και αυτά

Το φαρμακείο σας επιβάλλεται επίσης να περιλαμβάνει:

  • Αδιάβροχα τσιρότα σε διάφορα μεγέθη, ελαστικούς επιδέσμους, γάζες (μικρές και μεγάλες), αυτοκόλλητη ταινία, ψαλίδι, θερμόμετρο, γάντια και σύριγγες μιας χρήσης, βαμβάκι, κολλητική ταινία (λευκοπλάστ).
  • Αμμωνία, μερκουροχρώμ (κόκκινο) οξυζενέ, καθαρό οινόπνευμα, υγρό απολυμαντικό σαπούνι.
  • Ένα φυσικό αντηλιακό ευρέος φάσματος.
  • Για τη μέγιστη προστασία του παιδιού επιλέξτε αντηλιακά με υποαλλεργική σύνθεση και χωρίς άρωμα. Αν το παιδί έχει ευαίσθητο δέρμα, παρουσιάζει αλλεργίες ή ατοπική δερματίτιδα, ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου, ο οποίος θα συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό και προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης.

Συμβουλή: Εάν το παιδί αντιδρά έντονα σε τσιμπήματα εντόμων (ή σε οποιοδήποτε άλλο αλλεργιογόνο), συζητήστε το με τον γιατρό σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις το τσίμπημα της σφήκας ή της μέλισσας προκαλεί μια μορφή σφοδρής αντίδρασης που ονομάζεται αλλεργικό ή αναφυλακτικό σοκ. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση στο φαρμακείο των διακοπών επιβάλλεται να έχετε και μια ένεση αδρεναλίνης. Πρόκειται για ουσία που δρα το πολύ σε 5 λεπτά και υπάρχει στο εμπόριο και σε σύστημα αυτόματης έγχυσης (μοιάζει με στυλό) το οποίο γίνεται ακόμη και πάνω από τα ρούχα, σώζοντας, κυριολεκτικά, ζωές.

Tι πρέπει να θυμάστε

  • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στη σωστή συντήρηση των φαρμάκων, γιατί τα αυξημένα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να αλλοιώσουν τη δράση τους. Η φύλαξή τους σε δροσερό και θερμομονωμένο περιβάλλον επιβάλλεται για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η αλλοίωσή τους.
  • Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα με παγοκύστες και όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο. Αν τα έχετε μαζί σας όσο είστε στη θάλασσα ή σε εξοχή, να τα έχετε σε σκιερό μέρος, πάντοτε μαζί με τις παγοκύστες.
  • Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη, είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο.
  • Πετάτε κάθε φαρμακευτικό προϊόν όταν διαπιστώνετε αλλοιώσεις. Για παράδειγμα, όταν το χρώμα και η σύσταση των χαπιών έχουν π.χ. μαλακώσει, όταν τα σιρόπια έχουν κρυσταλλώσει και όταν οι αλοιφές μυρίζουν, «κόβουν», όταν αλλάζει το χρώμα τους και όταν γίνονται υδαρείς.
  • Ως γενικό κανόνα να θυμάστε ότι τα σιρόπια διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους για τρεις μήνες, ενώ τα αντιβιοτικά σιρόπια και τα κολλύρια για έναν μήνα. Μετά, ακόμα και αν δεν έχουν λήξει, πρέπει να πετιούνται. Σε κάθε περίπτωση, για τη διάρκεια ζωής και τον τρόπο συντήρησης κάθε φαρμάκου, πρέπει να συμβουλεύεστε το φύλλο οδηγιών του.

Προσοχή: Αποθηκεύετε τα φάρμακα σε χώρο στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά, καθώς και σε διαφορετικό χώρο από καλλυντικά και χημικές ουσίες (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ.).