Αθλητισμός

Διαμαντής Κρεμμύδας: Προπονητής «πρωταθλητών»!

Ακούστε το άρθρο

Ο Διαμαντής Κρεμμύδας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Κορυφαίος δάσκαλος καράτε στην Ηλεία και όχι μόνο, έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξει πολλούς πρωταθλητές εντός και εκτός Ελλάδας. Με  γνώση, επαγγελματιμσό μα κυρίως αγάπη για την δουλειά του χει καταφέρει να προσθέσει το δικό του … λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει ασχοληθεί με πολλές πολεμικές τέχνες για να επιτύχει την ολοκλήρωσή του ως αθλητής. Έχοντας ξεκινήσει από τα 11 χρόνια  του και μπαίνοντας στον κόσμο του καράτε το 1985, «σκαρφάλωσε» με μόχθο και πολλή δουλειά σε υψηλό επίπεδο επιτυγχάνοντας την κατάκτηση συνολικά 38 μεταλλίων και κυπέλλων σε ισάριθμους αγώνες, και αντιπάλους κορυφαίους αθλητές παγκοσμίως.

Κατέκτησε το χρυσό στην Ιταλία το 1997 και στην Ισπανία το 1999, καθώς και το αργυρό στο Ισραήλ το 2000, κι αυτό είναι μια μικρή απόδειξη του τεράστιου ταλέντου του.

Παρακάτω, o Διαμαντής Κρεμμύδας μας συστήνεται σε Α’ Ενικό και μας «ταξιδεύει» στη μέχρι τώρα πορεία του σε έναν πραγματικά συναρπαστικό χώρο:

Συνέντευξη στον Αντώνη Φώτη

Με αφορμή επιτυχίες του συλλόγου σας στο καράτε, μεταφέρετέ μας συναισθήματα που προκύπτουν από τις επιτυχίες σας;

Μετά από 34 χρόνια ενασχόλησης με το καράτε και έχοντας περάσει από όλα τα συναισθήματα του μικρού μαθητή, του αθλητή, του πρωταθλητή, του εκπαιδευτή και εν τέλει του δασκάλου καράτε από το 2001 με κρατική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που επιτυγχάνω το στόχο να βγάζω πρωταθλητές και ανθρώπους στην κοινωνία, έχοντας καταφέρει να τους προσφέρω μέσα από το καράτε ήθος, δύναμη, ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους και «όχι μόνο μάχες εντός αθλήματος».

Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του προπονητή;

Παίρνοντας ένα μικρό παιδί από την άγνοια και προσπαθώντας να τον εκπαιδεύσω στην πολεμική τέχνη του καράτε, για να φτάσει στην ικανότητα να γίνει πρωταθλητής περνάει από πολλά σωματικά και ψυχολογικά στάδια. Για έναν προπονητή αυτό είναι εύκολο, διότι τον πρώτο μήνα προσπαθεί κυρίως να ανακαλύψει τις ικανότητες του μαθητή και δουλεύοντας με σωστή εργοφυσιολογία μπορεί να δημιουργήσει τον τέλειο αθλητή. Ο δάσκαλος καράτε είναι μια λέξη που πρέπει να προφέρεται δύσκολα, γιατί θέλει χρόνια εμπειρίας και γνώσης για να λάβει κάποιος αυτό τον τίτλο.

Ποιο είναι το μυστικό των επιτυχιών;

Το μυστικό μου είναι οι δάσκαλοί μου που είχαν γνώσεις και σκληρές μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και οι γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια της πορείας μου τα 14χρόνια που υπήρξα αθλητής και πρωταθλητής του καράτε σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα.

Περιγράψτε μια μέρα προπόνησης; Από τις ασκήσεις που κάνουν τα παιδιά μέχρι και τις συμπεριφορές που παρατηρούνται.

Σε διάστημα μιας μέρας, οι αθλητές πρέπει να περνούν συνολικά από 10 στάδια που δοκιμάζουν ψυχή και σώμα. Ο σεβασμός κατά την είσοδο ενός αθλητή στο χώρο, οι λίγες λέξεις, οι χαιρετισμοί που δείχνουν και την ψυχολογία του, η γυμναστική αερόβιας προετοιμασίας αποτελούν την Α’ φάση. Σε Β’ φάση έχουμε γυμναστική δυναμικής προετοιμασίας (αναερόβια). Σε Γ’ φάση έχουμε πλήρη διάταση όλων των μελών του σώματος. Σε Δ’ φάση έχουμε τη βασική τεχνική του καράτε. Σε Ε’ φάση έχουμε την εκρηκτικότητα της βασικής τεχνικής, δηλαδή πόσο δυνατά και γρήγορα μπορεί ο αθλητής να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Στην ΣΤ’ φάση έχουμε συνδυασμούς χτυπημάτων και τεχνικών μάχης. Στην Ζ’ φάση έχουμε τακτικές μάχης με έναν ή πολλούς αντιπάλους και τακτικές αγωνιστικού καράτε. Στην Η’ φάση έχουμε συγκέντρωση με χαλαρούς ρυθμούς της τεχνικής της ημέρας. Στην Θ’ φάση έχουμε χαλάρωση και αποθεραπεία, με την τελευταία φάση να περιλαμβάνει εντυπώσεις και αποχώρηση αθλητών.

Οι στόχοι σας για το μέλλον;

Στόχος για το μέλλον είναι να συνεχίσω μέσω των σχολών μου να βγάζω πάνω απ’ όλα σωστούς ανθρώπους και πρωταθλητές, ενώ επιθυμώ να βοηθώ τα μέγιστα για την ανάπτυξη του καράτε σε όλη την Ηλεία. Έως τώρα έχω διδάξει περισσότερους από 2.500 αθλητές στο νομό. Από φέτος, επίσημα στη σχολή μου θα διδάσκω και το γιαπωνέζικο MMA, Kudo, για αθλητές άνω των 8 ετών.

Κλείνοντας, μια συμβουλή για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το καράτε;

Είναι σημαντικό ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά να εντάσσονται σε ένα άθλημα, κάτι που μας δίδαξαν πρώτοι οι προγονοί μας, οι Αρχαίοι Έλληνες. Όσοι φυσικά επιλέξουν κάποια πολεμική τέχνη, θα πρότεινα το καράτε διότι μέσα απ’ αυτό ο αθλητής έχει πολλά οφέλη, σωματικά και ψυχικά, φτιάχνοντας την αυτοπεποίθησή του και αποκτώντας γνώσεις αντιμετώπισης καταστάσεων της καθημερινότητάς του. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος πως το καράτε δεν έχει ηλικία, μιας και δίνει τη δυνατότητα να εξασκούνται αθλητές από 4 έως και 60 ετών και φυσικά το αδύνατο φύλο οι γυναίκες, που σε ορισμένες περιπτώσεις το έχουν περισσότερο ανάγκη.

WHO IS WHO

Γεννημένος το 1974 στον Πύργο Ηλείας, ο Διαμαντής Κρεμμύδας ξεκίνησε από τα 11 του χρόνια τις πολεμικές τέχνες πυγμαχία, judo, ninjatori, όπλα, kungfu. Εν τέλει, το καράτε ήταν αυτό που τον κέρδισε, έχοντας τέλεια τεχνική αυτοάμυνας, αληθινός στη μάχη, με ήθος και σεβασμό που πρέπει να διακατέχει έναν αθλητή. Διδάχθηκε περισσότερα από 30 χρόνια καράτε από τους μεγαλύτερους δασκάλους και αργότερα έφτασε σε επίπεδο να διδάσκει ο ίδιος σε 6 σχολές στην Ηλεία. Κάτοχος μαύρης ζώνης 4 DAN, διαθέτει κρατική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Καράτε. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Γαβριλοπούλου, έχοντας αποκτήσει δυο ταλαντούχους γιούς.

Όλη η επικαιρότητα