Ηλεία

Ηλεία: Διαμαρτυρίες επιστημονικών συλλόγων – Τα 600€ θα αλλάξουν;…

Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της κυβέρνησης, να δώσει 600 ευρώ μέσω προγράμματος τύπου Training Voucher (Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης) στους επιστημονικούς κλάδους που έχουν εξαιρεθεί από την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, μπορεί να φαντάζει ως ένα θετικό μέτρο στήριξης, όμως οι δικηγόροι, οι ιατροί και άλλοι κλάδοι επιστημόνων, αντιδρούν διότι θεωρούν υποτιμητικό τον τρόπο με τον οποίο θα τους δοθεί αυτό το ποσό (θα το πάρουν όσοι συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης 100 ωρών).

Και τονίζουν ότι πρέπει η οικονομική στήριξη στους επιστημονικούς κλάδους να γίνει με άλλον τρόπο.

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή η απόφαση που έχει ανακοινωθεί πως θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και είναι συνολικού κόστους 180 εκατ. ευρώ και προβλέπει ενίσχυση 600 ευρώ για 166.000 επιστήμονες από 6 κλάδους (Δικηγόροι, γιατροί -συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικοί/ αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι/ λογιστές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), πιθανότητα σήμερα θα υποστεί σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις, για τις οποίες και θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Η Εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε με μέλη των επιστημονικών κλάδων, που δήλωσαν για αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, τουλάχιστον με τα όσα ίσχυαν έως χθες, τα εξής:  

Νίκος Κατσαρός

Ιατρός και πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας

«Θεωρούμε αυτό το μέτρο ως εμπαιγμό του ιατρικού σώματος»

«Θεωρούμε αυτό το μέτρο ως εμπαιγμό του ιατρικού σώματος, και απαξίωση της προσφοράς που έχουμε, ιδίως τώρα με αυτή την πανδημία που ζούμε. Και εμείς πληττόμαστε καθώς ο κόσμος δεν πηγαίνει πλέον να εξεταστεί και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας, και ιδίως για τις χρόνιες παθήσεις θα έχουμε αύξηση της νοσηρότητας. Επίσης μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είμαστε οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, και κρατάμε τους πολίτες να μην πάνε στο Νοσοκομείο και καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Έχουμε πληγεί από αυτή την κατάσταση, αφού και εμείς έχουμε υπαλλήλους, νοίκια, και πλέον οι τζίροι μας είναι μηδενικοί».

galanopoulos.jpg

Αλέκος Γαλανόπουλος

Οδοντίατρος και πρόεδρος οδοντιατρικού συλλόγου Πύργου

«Λάθος επικοινωνιακό της Κυβέρνησης»

«Εμάς τους οδοντιάτρους μας έχει μέσα στους πληττόμενους και δικαιούμαστε κατά πρώτον τα 800 ευρώ. Ήδη κάποιοι έχουν μπει μέσα στο σύστημα και έχουν κάνει τις αιτήσεις τους. Τώρα επειδή κάποιοι παραπονέθηκαν και με το δίκιο τους φαντάζομαι, ότι κάτι ήθελε να κάνει το κράτος αλλά το έκανε με άσχημο τρόπο, θα τονίσω πως αυτό το πρόγραμμα που είναι επιμόρφωσης, δεν σου δίνει χρήματα. Είναι όπως όταν επιμορφώνεις τους υπαλλήλους μας, σε θέματα άγχους, αγγλικά, υπολογιστές κ.α. Έτσι και σε μας θα γίνει μία επιμόρφωση διαδικτυακά και όποιος φυσικά θέλει θα συμμετάσχει. Εμείς αυτή τη στιγμή σίγουρα παίρνουμε τα 800 ευρώ και αυτά τα 600 ευρώ είναι μία άλλη ιστορία, είναι ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης. Πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος επικοινωνιακό της Κυβέρνησης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις όλων των επιστημονικών φορέων. Ενώ η κυβέρνηση γενικά έχει λάβει σωστά μέτρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτή η κίνηση ουσιαστικά είναι ένα λάθος. Καλύτερα να μην έδινε τίποτα. Και το ΚΑΔ το δικό μας είναι μέσα στους πληττόμενους, καθώς δεν μας έχουν κλείσει, αλλά επειδή έχει πέσει πολύ ο τζίρος έχουμε μπει σε αυτό το πρόγραμμα των 800 ευρώ. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν δουλεύει κανένας από τους γιατρούς. Επαναλαμβάνω ότι ήταν λάθος αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης».

Αλέκος Κόρδας

Οφθαλμίατρος και μέλος Ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας

«Υποτιμά τη νοημοσύνη μας»

«Είναι μία απαράδεκτη ενέργεια προς τους επιστήμονες, αφού μας δίνει ένα ποσό για να κάνουμε κάποια μαθήματα επιμόρφωσης.  Εμείς οι γιατροί όμως δεν χρειαζόμαστε επιμόρφωση, όπως ούτε οι δικηγόροι. Αυτή η απόφαση είναι παντελώς απαράδεκτη και υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Η κυβέρνηση αν ήθελε να δώσει κάτι, έπρεπε είτε να το δώσει απευθείας, γιατί και εμείς οι γιατροί, οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουμε κλείσει τα ιατρεία τους και έχει πέσει η δουλειά κατά 90%. Θα έπρεπε να αφήσει αυτή την ιστορία με τα 600 ευρώ που είναι ένα ποσό εξευτελιστικό. Η απόφαση αυτή επαναλαμβάνω ότι είναι απαράδεκτη για μας τους γιατρούς, δεν το δέχομαι και σαν μέλος του ιατρικού Συλλόγου θα προτείνω κανένα μέλος μας να μην δεχτεί αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης».

Άρης Παναγιωτόπουλος

Δικηγόρος

«Δεν είμαστε ζητιάνοι ούτε ζητάμε ελεημοσύνη»

«Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά Δικαστήρια, Υποθηκοφυλακεία αλλά και με την αποχή των Δικαστικών Επιμελητών αναμφίβολα είμαστε ένας από του κλάδους που πλήττεται άμεσα και  βάναυσα από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε. Για την Κυβέρνηση όμως η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες μέρες έχει καταντήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αφού αρχικά εξήγγειλε πως οι Δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα των 800 € αναγνωρίζοντας ευθέως ότι είμαστε άμεσα πληττόμενος κλάδος, εν συνεχεία μας απέκλεισε και σήμερα μετά τις συντονισμένες αντιδράσεις μας “ανακάλυψε” το μέτρο της τηλεκατάρτισης προκειμένου να μας “επιδοτήσει” με 600 €. Δεν είμαστε ζητιάνοι ούτε ζητάμε ελεημοσύνη. Είναι τουλάχιστον προσβλητική και εξοργιστική η στάση της Κυβέρνησης απέναντί μας.  Με απλά μαθηματικά η Κυβέρνηση θα δώσει μέσα από ένα ανοιχτό πρόγραμμα 180 εκατ. ευρώ, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Είμαστε 166.000 επιστήμονες οι οποίοι θα λάβουν 600 €. Σύνολο δηλαδή 99.600.000 €. Τα υπόλοιπα;».

Γιώργος Κονταξής

Δικηγόρος

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το μέτρο»

«Είναι σύσσωμη η αντίθεση του δικηγορικού σώματος στην απόφαση για τη χορήγηση «επιδόματος επιμόρφωσης» εν μέσω των εκτάκτων συνθηκών που όλοι βιώνουμε. Δεν υπάρχει κανένα νομικό, λογικό και ηθικό έρεισμα στην εξαίρεσή μας από το επίδομα των 800 ευρώ, αφού η επαγγελματική μας δραστηριότητα ουσιαστικά τελεί υπό αναστολή με ΚΥΑ από τις 13-3-2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Η υπαναχώρηση αυτή καταδεικνύει τη βαθιά αναξιοπιστία της πολιτείας, που αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Ζητάει από τους πολίτες υπευθυνότητα, την ώρα που η ίδια κινείται αποσπασματικά και αντιφατικά. Κάνει ένα βήμα μπροστά και μετά θυμάται το γνώριμο σε όλους μας εαυτό της. Και τέλος προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος της με ένα ακόμα μεγαλύτερο, υποβαθμίζοντας την πραγματική ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης στο επίπεδο της παροχής φιλευσπλαχνίας. Οι δικηγόροι, όπως και όλοι οι έλληνες πολίτες, πάνω από τις ανάγκες τους, θέτουν την αξιοπρέπειά τους, την οποία δεν σκοπεύουν να τη δαπανήσουν στο βωμό των εκάστοτε κυβερνητικών σκοπιμοτήτων».

Ροη Αντωνοπούλου

Δικηγόρος

«Αυτή η διακοπή μας έπληξε σχεδόν όλους μας κατάφωρα»

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί ότι ο κλάδος των δικηγόρων δεν μπορεί να αποκλειστεί από το επίδομα που δίδεται στις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις. Πρόκειται για έναν εντελώς αυθαίρετο διαχωρισμό. Η αναστολή λειτουργίας Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακίων και Κτηματολογικών γραφείων έγινε με απόφαση της Κυβέρνησης κι εμείς – όλος ο νομικός κόσμος- υπακούσαμε σε αυτή. Τούτο ωστόσο είχε ως συνέπεια τη διακοπή άσκησης του επαγγέλματός μας, και αυτή η διακοπή έπληξε σχεδόν όλους μας κατάφωρα λαμβανομένων υπόψιν και των μεγάλων λειτουργικών εξόδων στα οποία καλούμεθα να ανταποκριθούμε. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η “επιταγή κατάρτισης” δεν έχει καμία σχέση, γι΄ αυτό και δεν πρέπει να συγχέεται με το επίδομα των 800 ευρώ. Κακώς, λοιπόν, παρουσιάζεται ως “βοήθημα”. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας- στην οποία όλοι έχουμε εμπιστοσύνη- πράττει τα δέοντα προκειμένου η Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει τα όσα εξήγγειλε τις τελευταίες μέρες».

Όλη η επικαιρότητα