Πολιτική

Διάγγελμα για το τέλος της “Οδύσσειας” με άρωμα ανασχηματισμού

Ακούστε το άρθρο

Με διάγγελμα θα απευθυνθεί αύριο στους πολίτες της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας για να υπερτονίσει την σημασία και την σπουδαιότητα του απεγκλωβισμού της Ελλάδας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία επιλέγοντας μία περιοχή με υψηλούς συμβολισμούς που η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα οριστικοποιήσει το τέλος της επώδυνης οκταετούς περιπέτειας που μοιάζει με Οδύσσεια, ενδεχομένως και από το νησί της Ιθάκης όπως τού έχουν εισηγηθεί συνεργάτες του. Μάλιστα οκτώ χρόνια πριν όταν ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε το Καστελλόριζο για να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο είχε μιλήσει για νέα Οδύσσεια του Ελληνισμού εκφράζοντας την ελπίδα πως η χώρα θα βρει σύντομα την Ιθάκη της.

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση εξέτασε πολλές εναλλακτικές για να υποδεχτεί την “επόμενη ημέρα” του μνημονίου. Αρχικώς είχε επικρατήσει ο σχεδιασμός για επιστροφή στο Καστελλόριζο σε συνδυασμό με εκδήλωση στην Πνύκα παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων. Αργότερα και πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική το Μαξίμου αποφάσισε να μην δώσει “πανηγυρικό” τόνο στην ιστορική ημέρα της εξόδου από το Μνημόνιο και να υποδεχτεί την νέα εποχή σε μία λαϊκή συνοικία της β’ Αθηνών, όπως το Αιγάλεω ή το Χαϊδάρι. Όμως και αυτή η σκέψη ακυρώθηκε μετά την δολοφονική πυρκαγιά κι έτσι τις τελευταίες ημέρες προκρίθηκε η προοπτική του διαγγέλματος σε περιοχή εκτός Αττικής.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας πολλά ζητήματα στο μυαλό του. Όπως για παράδειγμα τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας στο υπουργικό συμβούλιο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εμφανίσει ένα ανανεωμένο κυβερνητικό κάδρο κατά την άνοδό του στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ κι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Η μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου σε ρόλο γραμματέα του κόμματος είναι μία από τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα καλείται να αντεπεξέλθει την επόμενη χρονιά σε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης εμφανίζεται να συζητεί μία τέτοια αλλαγή υπό την προϋπόθεση ότι θα συντελεστούν΄και άλλες οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί και ο ορισμός του πολιτικού προσώπου που θα αναλάβει τα καθήκοντα Προστασίας του Πολίτη και συγχρόνως τον συντονισμό της νέας δομής Πολιτικής Προστασίας. Νέες είσοδοι στην κυβέρνηση δεν αποκλείονται με έμφαση σε φρέσκα αλλά και αποτελεσματικά πρόσωπα που ανήκουν στην γενιά των 35+ κι έχουν σχετική πολιτική εμπειρία. Επίσης, αναμένονται υπουργοποιήσεις προσώπων από τον χώρο της κεντροαριστεράς που θα συνιστούν έκπληξη. Ο βασικός κορμός των υπουργών θα παραμείνει αμετακίνητος.

Σημειωτέον πως ως το τέλος Αυγούστου θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα