Αγροτικά Μεσσηνία

Διαπραγματεύσεις για την προστασία της ελιάς Καλαμάτας στην κινέζικη αγορά

Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. και η Κίνα συμφώνησαν να δημοσιεύσουν επίσημο κατάλογο διακοσίων ευρωπαϊκών και κινεζικών προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις, 100 από κάθε πλευρά, που θα εξεταστούν με σκοπό την παροχή προστασίας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί μέσα στο 2017.

Με τη δημοσίευση αυτή ξεκινά η διαδικασία για την «προστασία» αυτών των προϊόντων στις αγορές των δύο πλευρών από απομιμήσεις και παράνομη ιδιοποίηση, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και της ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας και από τις δύο πλευρές.
Στη λίστα  περιλαμβάνονται και έξι προϊόντα από τη χώρα μας, που είναι: το Ούζο, το σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο Σητείας, η Ελιά Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου και η Φέτα.

Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τα προϊόντα που θα πρέπει να προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως: Bayerisches Bier, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola και Polska Wοdka, ενώ μεταξύ των κινεζικών προϊόντων τα οποία οι κινεζικές αρχές επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων στην Ε.Ε. συγκαταλέγονται, για παράδειγμα, τα μήλα Yantai (Yantai Ping Guo), το τσάι με γιασεμί Hengxian (Hengxian Mo Li Hua Cha), το ρύζι Panjin (Panjin Da Mi) και το μάνγκο Baise (Baise Mang Guo). Η δημοσίευση των καταλόγων αυτών σηματοδοτεί την έναρξη περιόδου κατά την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η κινεζική αγορά γεωργικών προϊόντων διατροφής είναι μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως και αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο χάρις στην ανάπτυξη της μεσαίας τάξης η οποία εκτιμά ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, τα οποία συχνά έχει γνωρίσει στο πλαίσιο ταξιδιών στο εξωτερικό. Η χώρα αυτή διαθέτει επίσης δική της, πλούσια παράδοση γεωγραφικών ενδείξεων, πολλές εκ των οποίων είναι, ακόμη, σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά αναμένεται ότι θα καταστούν τώρα ευρύτερα γνωστές χάρη στη συμφωνία.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα