Αρθρογραφία

Διαταραχές του προφορικού λόγου

diatarahes_toy_proforikoy_logoy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όταν λέμε διαταραχές του προφορικού λόγου ( ομιλίας ) εννοούμε τις παρεκκλίσεις από τα όρια της τυπικής ανάπτυξης μιας ομιλούμενης γλώσσας, που μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του ατόμου. Ωστόσο οι διαταραχές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν συμβαίνουν στην αναπτυξιακή περίοδο του παιδιού και του εφήβου λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην ψυχολογική κατάσταση και στην επικοινωνία των ατόμων αυτών στην καθημερινή τους ζωή.  Κι ενώ μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν δεν μπορούν το ίδιο εύκολα να εκλείψουν αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία τους με τη συνδρομή του λογοθεραπευτή ή και του ειδικού προσωπικού στήριξης όπως ψυχολόγου, παιδοψυχίατρου κ.α. και οπωσδήποτε βέβαια με τη συνεργασία των γονιών του παιδιού.  Ας δούμε όμως τις πιο κοινές μορφές αυτών των διαταραχών:

Α) Αφασία.  Πρόκειται για διαταραχή που οφείλεται σε οργανική βλάβη του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια ή και αναστολή της ανάπτυξης του λόγου. Το παιδί αποτυγχάνει να αρθρώσει λόγο αφού ο λόγος του παραμορφώνεται ή διαστρεβλώνεται. Ένα παιδί με αφασία σε ηλικία δύο ετών δεν έχει λόγο σε αντίθεση με συνομηλίκους του που εκφέρουν τις πρώτες τους λέξεις και φράσεις.

Β)  Ψευδισμός.   Είναι διαταραχή της άρθρωσης και της προφοράς φθόγγων και συλλαβών. Το παιδί παραλείπει μια η περισσότερες συλλαβές της λέξης (συνήθως στη μέση της), υποκαθιστά ή προσθέτει γράμματα ή συλλαβές,  παραλείπει ένα φθόγγο ή τον αντικαθιστά με κάποιον άλλο συνήθως άσχετο κ.α.  Η  διαταραχή αυτή οφείλεται συνήθως σε παραμόρφωση της σιαγόνας, των δοντιών ή των χειλιών του παιδιού.

Γ)  Δυσαρθρία.    Πρόκειται για μη ευκρινή και με έλλειψη συντονισμού ομιλία. Οφείλεται σε έλλειψη σωστής λειτουργίας των χειλιών, της γλώσσας και της σιαγόνας, σε παράλυση των φωνητικών οργάνων ή σε δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος της περιοχής. Συμβαίνει ιδιαίτερα σε ένα παιδί που είναι συναισθηματικά διαταραγμένο ή βρίσκεται σε σύγχυση και τρέχει τις λέξεις του χωρίς να τις προφέρει σωστά.     

Δ)  Τραυλισμός.   Χαρακτηρίζεται από τη διακοπή της ομαλής ροής του λόγου η οποία εκδηλώνεται με την επανάληψη μιας ή και περισσότερων συλλαβών και φθόγγων. Το παιδί με τραυλισμό δείχνει την εικόνα ενός διστακτικού ομιλητή που έχει την τάση να επαναλαμβάνει συλλαβές ή φθόγγους. Η διαταραχή οφείλεται σε έλλειψη συντονισμού των μυών που έχουν σχέση με την παραγωγή της ομιλίας με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ομαλή αναπνευστική λειτουργία. Είναι συχνή σε παιδιά ηλικίας 2 – 4 ετών και συνήθως ξεπερνιέται μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου.

Ε) Βατταρισμός.  Είναι γνωστή για τον γρήγορο και συγκεχυμένο λόγο. Πρόκειται για μια ασυγκράτητη και βιαστική ομιλία που παρατηρείται συνήθως σε παιδιά με έλλειμμα ωρίμανσης  στον έλεγχο των κινήσεων και την ανάπτυξη του λόγου.

Η αποτελεσματικότητα μιας παρέμβασης στις διαταραχές του λόγου είναι συνάρτηση του είδους και του βαθμού σοβαρότητας της διαταραχής που παρουσιάζει το παιδί, του βαθμού συνεργασίας του με τους ειδικούς, της ηλικίας του καθώς και του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει και μεγαλώνει.

 

Στασινοπούλου  Τζωρτζίνα

Όλη η επικαιρότητα