Υγεία

Διατροφή στο Διαβήτη – Μια «γλυκιά»… συνήθεια

ygeia.jpg
Ακούστε το άρθρο
Τους διατροφικούς μύθους για τους πάσχοντες από διαβήτη επιχειρεί να διαλύσει το βιβλίο του κλινικού διαιτολόγου και βιολόγου Χάρη Δημοσθενόπουλου με τίτλο «Διατροφή στο Διαβήτη – Μια «γλυκιά»… συνήθεια», εκπαιδεύοντας παράλληλα τον διαβητικό ασθενή, με απλό και κατανοητό τρόπο.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες υγείας απαγόρευαν στα άτομα με διαβήτη την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή και ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι διαβητικοί να ακολουθούν μία διατροφή συνώνυμη της στέρησης και της υποθερμιδικής και μονότονης δίαιτας.

Η σύγχρονη διατροφική προσέγγιση απέναντι στον διαβητικό ασθενή, του επιτρέπει να ζει μια ποιοτική ζωή, ανάλογη με τις ανάγκες, αλλά και τις προτιμήσεις του, ώστε να έχει ένα δικό του πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο, γευστικό και υγιεινό.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Διατροφή στο Διαβήτη- Μια «γλυκιά»… συνήθεια», ο διαβητικός ασθενής θα μάθει τον ρόλο των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, του αλατιού και του αλκοόλ στον έλεγχο της πάθησής του, ενώ θα μάθει τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ και όταν παραγγέλνει έτοιμο φαγητό ή όταν τρώει έξω.

Σήμερα, περισσότερα από 70 εκατομμύρια ανθρώπων, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με το 50% περίπου των πασχόντων να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Ο διαβήτης αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές σύγχρονες ασθένειες, με διαρκώς αυξανόμενο επιπολασμό.

Το αυξημένο σωματικό βάρος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η παχυσαρκία φαίνεται μάλιστα να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στην αιτολογία της παχυσαρκίας, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν πλέον για την επιδημία της «diabesity» (diabetes+obesity).
 
 
Πηγή: onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα