Παιδί

Διατροφή βρέφους (6 μηνών – 12 μηνών) – Οδηγίες για τους γονείς

Ακούστε το άρθρο

Γενικές οδηγίες

  • Η εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους γίνεται αφού συμπληρωθεί ο 6ος μήνας. Μέχρι σήμερα το βρέφος λάμβανε 5 γεύματα γάλακτος, στους μήνες που ακολουθούν και μέχρι να συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος ζωής θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση των τριών γευμάτων γάλακτος από τις στερεές τροφές.
  • Για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος, δε χρειάζεται πλέον να βράζετε το νερό. Αρκεί να το ζεσταίνετε.
  • Αν το μωρό πρόκειται να φάει το ίδιο γεύμα για δύο μέρες, πρέπει αμέσως μόλις το μαγειρέψετε να το βάλετε στο ψυγείο κι όταν το ξαναζεστάνετε να το αφήσετε να πάρει μια βράση.
  • ΟΧΙ στο αλάτι, ΟΧΙ στη ζάχαρη, ΟΧΙ στο μέλι

Αλάτι ή ζάχαρη δεν προσθέτουμε στο φαγητό του βρέφους μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Καλό είναι να μη συνηθίσει τη γλυκιά ή την αλμυρή γεύση στο φαγητό του. Επίσης δεν προσθέτουμε μέλι στο φαγητό του γιατί στα παιδιά κάτω του έτους ενδέχεται να προξενήσει τοξικά φαινόμενα, εξάλλου χαλάει τα δόντια όπως και η ζάχαρη.

  • ΝΑΙ στο νερό, ΝΑΙ στο κύπελλο

Μετά από κάθε γεύμα στερεάς τροφής, για να ξεδιψάσει το μωρό, μπορούμε να του δώσουμε λίγο νερό από τη βρύση εκτός αν είναι ακατάλληλο. Αν έχετε ταξιδέψει σε άλλη περιοχή, προτιμήστε να του δώσετε νερό εμφιαλωμένο, κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι. Γύρω στην ηλικία των 8 μηνών το βρέφος μπορεί να πίνει νερό από το κύπελλο ή το ειδικό ποτηράκι με το επιστόμιο.

Γάλα  (1ο γεύμα-07:00-08:00 και 5ο γεύμα 21:00-22:00)

  • Μητρικός θηλασμός
  • Όταν ο μητρικός θηλασμός δεν είναι αρκετός συμπληρώνετε με γάλα 2ης  βρεφικής ηλικίας.

(1 κοφτή μεζούρα ανά 30 ml νερού)

Κρέμα (4ο γεύμα-17:00-18:00)

Πρώτα χορηγείται η κρέμα δημητριακών και από αυτές προτιμάται η κρέμα ρυζάλευρου, γιατί το ρύζι είναι λιγότερο αλλεργιογόνο από τις άλλες τροφές. Δίνεται σε σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα έτσι ώστε στο τέλος της 1ης εβδομάδας να λαμβάνει 150-200 ml κρέμας. Δίνονται στο μωρό με το κουτάλι, όπως και όλες οι πολτοποιημένες τροφές και όχι με το μπουκάλι.

  • Ρυζόκρεμα (ρυζάλευρο-βανίλια): σε 150-200 ml χλιαρού νερού προσθέτετε 7 κοφτές μεζούρες σκόνη ρυζόκρεμας (πλήρες γεύμα). Αρχικά, τις πρώτες μέρες, το μωρό τρώει μικρή ποσότητα από την κρέμα  και συμπληρώνετε με γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας.

Χορτόσουπα (3ο γεύμα-13:00-14:00)

Μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της κρέμας προσθέτουμε τη χορτόσουπα, υπό μορφή πολτού.

Καθαρίζετε 2 μικρές πατάτες, 1 καρότο, 1 κολοκυθάκι, 2-3 φυλλαράκια σέλινο. Τα πλένετε καλά με άφθονο νερό, τα κόβετε κομματάκια και τα βράζετε σε νερό που μόλις να τα σκεπάζει. Μην προσθέσετε καθόλου αλάτι ή άλλα καρυκεύματα. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέστε 2 κουταλάκια λάδι και μερικές σταγόνες φρεσκοκομμένο λεμόνι. Πολτοποιείστε τα λαχανικά μαζί με το νερό τους.

Φρουτόκρεμα (2ο γεύμα-10:00-11:00)

Είναι η τρίτη στερεά τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο του βρέφους. Ξεκινά την 3η εβδομάδα του μήνα. Παρασκευάζεται από φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα με νερό και αλεσμένα στο μίξερ. Η τελική ποσότητα της φρουτόκρεμας είναι περίπου 200 ml. Μετά τον 7ο μήνα δίνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, προσθέτοντας το χυμό μισού πορτοκαλιού στη φρουτόκρεμα ή τον δίνουμε ως «αναψυκτικό». Δεν υπάρχει λόγος να παίρνει το βρέφος πάνω από μισό ποτήρι χυμού την ημέρα. Τα υπόλοιπα φρούτα όπως κεράσια, ροδάκινα, ή βερύκοκα εισάγονται στο διαιτολόγιο μετά τον 8ο μήνα. Τα φρούτα που περιέχουν σποράκια όπως φράουλες, ακτινίδια ή σύκα καλό είναι να δίνονται αργότερα.

  • 1η ημ.: 2 κουταλάκια του γλυκού αχλάδι
  • 2η ημ.: 4 κουταλάκια του γλυκού αχλάδι
  • 3η ημ.: ½ αχλάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού μήλο
  • 4η ημ.: 1 αχλάδι και 4 κουταλάκια του γλυκού μήλο
  • 5η ημ.: 1 αχλάδι, ½ μήλο και 2 κουταλάκια του γλυκού μπανάνα
  • 6η ημ.: 1 αχλάδι, 1 μήλο και 4 κουταλάκια του γλυκού μπανάνα
  • 7η ημ.: 1 αχλάδι, 1 μήλο, 1 μπανάνα

Ψαρόσουπα (3ο γεύμα-13:00-14:00)

Το ψάρι εισάγεται στο διαιτολόγιο του βρέφους μετά τους 9 μήνες (θα το συζητήσουμε από κοντά). Πρέπει να είναι άπαχο όπως μπακαλιαράκι, λιθρίνι, γλώσσα, σαγρός κλπ. Προσφέρεται βρασμένο με τα λαχανικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! στα κόκκαλα.

Αυγό (στο γεύμα πριν τη φρουτόκρεμα)

Το αυγό δίνεται στο βρέφος μετά τους 9 μήνες.(θα το συζητήσουμε από κοντά)

Πρέπει να βράσει 6-8 λεπτά. Λιώνουμε τον κρόκο με το πιρούνι και τον δίνουμε σε βαθμιαία αυξανόμενες ποσότητες κάθε φορά μέχρι να πάρει όλον τον κρόκο. Μερικές μέρες μετά δίνουμε και τα ασπράδι, επίσης πολτοποιημένο και επίσης βαθμιαία.

Κοτόσουπα-Κρεατόσουπα (3ο γεύμα-13:00-14:00)

Ξεκινάμε με  κρέας μοσχάρι από μαλακό μέρος, όπως είναι το «ποντίκι», σε ποσότητα 50 γρ την ημέρα αρχικά. Βράζει μαζί με τα λαχανικά της χορτόσουπας. Στην ίδια ποσότητα χορηγούμε και το κοτόπουλο. Προτιμούμε στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα Προοδευτικά εισάγουμε και το κουνέλι, το αρνί και το κατσίκι.

Όλη η επικαιρότητα