Περιβάλλον

Διδάσκουν εθελοντισμό και προσφορά…από την Ηλεία

nansi3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ήταν το 2009 όταν το American Community School of Athens ήρθε για πρώτη φορά στην Ηλεία, συμμετέχοντας την προσπάθεια αναδάσωσης του Λόφου της Γαλανής, που είχε αναλάβει μετά τις φωτιές του 2007 ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας. Έκτοτε, κάθε Οκτώβρη, επιστρέψουν, είτε στο Λόφο της Γαλανής, είτε στον Βοτανικό Κήπο που τα τελευταία χρόνια συντηρείται από τον Φυσιολατρικό Σύλλογο.

   Φέτος, το Αμερικάνικο Κολλέγιο, δεν ήρθε μόνο του στην Ολυμπία. Ήρθε με μαθητές και εκπαιδευτικούς του International School of Athens, κάνοντας έτσι πράξη την ιδέα για την δημιουργία ενός μοντέλου «Οργανωμένου Σχολικού Εθελοντισμού», στοχεύοντας στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων σχολικών μονάδων, που μέσα από βιωματικές δράσεις, θα γίνουν άνθρωποι της προσφοράς.

Καθάρισαν τον Βοτανικό Κήπο

   Χθες το πρωί, στο πλαίσιο του προγράμματος International Baccalaureate, το οποίο προάγει τη συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, οι μαθητές των δυο σχολείων, βρέθηκαν στον Βοτανικό Κήπο. Σήκωσαν τα μανίκια, φόρεσαν γάντια, πήραν τα σκαλιστήρια και καθάρισαν τα δεκάδες φυτά του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου. Εκεί, ήταν η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Έλκε Σπηλιοπούλου, για να τους δίνει χρήσιμες οδηγίες για τη φροντίδα των φυτών, όπως και η Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τα δυο σχολεία, που στηρίζουν την προσπάθεια του Συλλόγου για την συντήρηση του Βοτανικού Κήπου.

Με κοινωνικές ευαισθησίες και δράσεις

   Ωστόσο, οι δράσεις των δυο σχολείων στην Ηλεία, δεν ήταν μόνο περιβαλλοντικές, αλλά είχαν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Επισκέφθηκαν το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το Γηροκομείο Πύργου, προσφέροντας ρούχα και τρόφιμα που είχαν συγκεντρώσει στα σχολεία του, στηρίζοντας το έργο των κοινωνικών αυτών δομών που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους, κρατώντας τους και συντροφιά.

Η προσφορά και τα οφέλη

   Η εμπειρία, ήταν συγκλονιστική για τα παιδιά, όπως εξήγησαν, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» η Διευθύντρια των ΙΒ και ΑΡ προγραμμάτων του ACS Ιουλία Τοτατλίδου και η Υπεύθυνη του Λυκείου του ISA Μαρία Πρωτόπαπα, ευχαριστώντας και τον Φυσιολατρικό Σύλλογο που δίνει την ευκαιρία στους  μαθητές τους να έχουν τόσες σημαντικές εμπειρίες. «Μέσα από τα σχολεία, διαμορφώνουμε χαρακτήρες και θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους καλύτερους και τους δίνουμε παραδείγματα. Έτσι, το μοντέλο του οργανωμένου σχολικού εθελοντισμού μπορεί να είναι αυτό που θα στηρίξει τον Κήπο σε στιγμές κρατικής ανέχειας έλλειψης κονδυλίων και έλλειψης αλληλεγγύης και εθελοντισμού», σημείωσε η κα Τοκατλίδου. Από την πλευρά της, μιλώντας για την πρώτη επίσκεψη του ISA στην Ολυμπία, η κα Πρωτόπαπα σημείωσε «Ο Βοτανικός Κήπος, είναι μια φανταστική ευκαιρία για να πετύχουμε τους διδακτικούς σκοπούς της συνεργασίας μας με το ACS, και έχουν να κάνουν με την εμπειρική μάθηση, με την προσπάθεια των παιδιών να μάθουν προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας καλής συνεργασίας».


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)


Όλη η επικαιρότητα