Ηλεία Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: «Του χρόνου στον ΑΣΟ»

Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξα ήταν τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στον Πύργο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους για το μέλλον του συγκεκριμένου θεσμού. Η κα Ζορμπά τόνισε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε -σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας- να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μεταστέγαση του Φεστιβάλ στο κτίριο των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο ακόμα και μέσα στην επόμενη χρονιά…

Η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε χθες στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, στις 6.30 το απόγευμα. Στο προαύλιο την υποδέχθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου και Χρήστος Κωνσταντόπουλος αντίστοιχα, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου.

Πριν εισέλθει στην αίθουσα του ιστορικού θεάτρου για να παρακολουθήσει ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ η κα Ζορμπά προέβη σε δηλώσεις…

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας για την επίσκεψη της στο Φεστιβάλ η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως «Ήθελα πάντα να έρθω στο Φεστιβάλ γιατί και τον κο Σπύρου εκτιμώ και όλο αυτό που έχει σχέση με τα παιδιά και με την αχαλίνωτη φαντασία τους πουν είναι δυνατό να διοχετευτεί μέσα από μικρές ιστορίες ή άλλους τρόπους του κινηματογράφου είναι κάτι που με ελκύει. Έχω ασχοληθεί χρόνια με τα δικαιώματα των παιδιών κι επομένως πιστεύω ότι και το δικαίωμα στον Πολιτισμό είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό δικαίωμα το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εύκολα, κάτι που εδώ γίνεται έμπρακτα. Το Φεστιβάλ έχει μια πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από την τοπική και ακούει κανείς σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους οι οποίοι το εκτιμούν και θα ήθελαν να φτάσει κοντά τους. Έχει μια σχέση με τη πόλη που είναι πολύ δυναμική και έχει μια δυνατότητα να μπορεί να απλωθεί στη διάρκεια της χρονιάς γιατί αυτό που θέλουμε είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από τα οπτικοακουστικά, αυτός ο εγγραματισμός που είναι απαραίτητος να υπάρχει και από τον κινηματογράφο. Επομένως πιστεύω ότι τα βήματα του θα είναι σταθερά από δω κι εμπρός δεδομένου ότι έχει και μεγάλη στήριξη από την Πολιτεία».

Απαντώντας για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού μετά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού περί χρηματοδότησης ύψους 8 εκατ. ευρώ για την στέγαση του Φεστιβάλ στα κτίρια αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο (σ.σ. τον περασμένο Φεβρουάριο), η κα Ζορμπά δήλωσε ότι «Είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν… επομένως πιστεύω πως μέσα στο επόμενο διάστημα των μιας-δυο εβδομάδων θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε αυτό το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και του χρόνου το Φεστιβάλ, ενδεχομένως, αν οι εργασίες γίνουν γρήγορα, να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα τέτοιο θεσμό αφού, εκτός από τη φαντασία και την νεανική δημιουργία, χρειάζεται και χώρους για να μπορεί να στεγάζεται όπως πρέπει».

Για το αν θα είναι η ίδια –ως υπουργός Πολιτισμού- που θα συνδέσει το όνομα της με την συγκεκριμένη εξέλιξη που αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο βήμα για το Φεστιβάλ απάντησε πως «Θα ευχόμουν να είμαι εγώ… είτε είμαι εγώ όμως είτε κάποιος άλλος η χαρά θα είναι εξίσου μεγάλη».

Μουσείο Πύργου: Επισκέψιμο το ταχύτερο δυνατό

Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου που εδώ και λίγες ημέρες παραμένει μη επισκέψιμο λόγω έλλειψης προσωπικού λέγοντας πως «Τα τελευταία χρόνια, όπως ξέρετε, είχαμε πολύ μεγάλους περιορισμούς. Έχουμε έκτακτο προσωπικό συνήθως το οποίο δεν καλύπτει τη διάρκεια όλης της χρονιάς επομένως πιστεύω πως μέσα στους επόμενους μήνες που θα έχουμε έναν καινούργιο αριθμό ανθρώπων, φυλάκων και άλλων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα. Πιστεύω ότι θα το λύσουμε το ταχύτερο δυνατό. Έχουμε μια πολύ μεγάλη σύνδεση με τη  Πολιτιστική κληρονομιά μας και αυτό είναι κάτι που αποτελεί τραύμα και για τους πολίτες και ασφαλώς για τον Τουρισμό και τον τρόπο που θα θέλαμε να λειτουργούν τα Μουσεία μας».

Σημειώνεται ότι η υπουργός επισκέφθηκε χθες το Φεστιβάλ διότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να δώσει το παρόν στην αποψινή τελετή λήξης (στις 8.30 μμ), που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα