Life

«Διαιτητικά» κοκτέιλ: Ποια διάσημα κοκτέιλ έχουν λιγότερες από 200 θερμίδες και ποια ισοδυναμούν με ένα γεύμα σε fast food

Ακούστε το άρθρο
Τα κοκτέιλ είναι τα ποτά του καλοκαιριού. Δροσιστικά, φρουτώδη και με λίγο αλκοόλ είναι από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών. Η ελαφριά τους σύσταση, τα κάνει εύκολα στην κατανάλωση, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν πολλές θερμίδες.

Ειδικά τα κοκτέιλ που φτιάχνονται με συμπυκνωμένους χυμούς και σιρόπια σε συνδυασμό με το αλκοόλ, μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες και από ένα γεύμα σε εστιατόριο με fast food.

Συνήθως, στα κοκτέιλ το αλκοόλ μπαίνει με μεζούρα των 40-50 ml, κάτι που σημαίνει ότι μόνο από αυτό παίρνουμε περίπου 100 θερμίδες, ανάλογα βέβαια με το είδος που περιέχει μέσα.
Υπάρχουν όμως, και κάποια κοκτέιλ που όχι μόνο δεν παχαίνουν, καθώς έχουν λιγότερες από 200 θερμίδες, αλλά είναι και το ίδιο γευστικά.

Μαρτίνι
Ένα ποτήρι με μαρτίνι έχει περίπου 170 θερμίδες. Τα 3/4 του Μαρτίνι αποτελείται από τζιν, ενώ το υπόλοιπο είναι βερμούτ. Γαρνίρεται με μια ελιά. Το ποτό έγινε διάσημο και από τις ταινίες του James Bond και πλέον είναι ένα από τα πιο κλασικά αλκοολούχα ποτά.

Mojito
Το Mojito έχει 160-200 θερμίδες, ανάλογα πόση ζάχαρη θα προσθέσει ο bartender. Περιέχει λευκό ρούμι, ζάχαρη, χυμό από lime, ανθρακούχο νερό και δυόσμο. Συνήθως, πρώτα πιέζονται τα φύλλα του δυόσμου στο ποτήρι για να απελευθερωθούν τα έλαια και τα αρώματά του και στη συνέχεια προσθέτουν τη ζάχαρη, το χυμό, το ρούμι και στο τέλος η σόδα και τα παγάκια. Είναι η καλύτερη επιλογή για όσους αρέσουν τα γλυκόξινα.

Paloma
Ένα ποτήρι κοκτέιλ Paloma έχει περίπου 170 θερμίδες. Είναι το ιδανικό κοκτέιλ για εκείνους που λατρεύουν την τεκίλα. Η τεκίλα ανακατεύεται με χυμό από γκρέιπφρουτ, σόδα και χυμό από lime. Στο χείλος του ποτηριού μπαίνει αλάτι. Το Paloma είναι μια παραλλαγή της Μαργαρίτας. Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο κοκτέιλ στο Μεξικό.

Sazerac
Είναι ένα από τα πιο παλιά κοκτέιλ και έχει περίπου 140 θερμίδες. Λέγεται ότι το κοκτέιλ φτιάχτηκε για πρώτη φορά σε ένα μπαρ στη Νέα Ορλεάνη το 1850. Τα βασικά συστατικά του είναι ουίσκι rye ή μπέρμπον, αψέντι, Peychaud’s Bitters και ένας κύβος ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κοκτέιλ, σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι.

Gilmet
Έχει περίπου 180 θερμίδες. Τα βασικά συστατικά του είναι το τζιν, ο χυμός από lime και το ανθρακούχο νερό. Κάποιοι προσθέτουν και σιρόπι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ποτό πήρε το όνομά του από τον χειρουργό ναύαρχο Thomas Gimlette που στα τέλη του 19ου αιώνα που πρόσθεσε χυμό από lime στο τζιν που έπιναν οι άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού για να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σκορβούτο.

Πηγή: valueforlife

Όλη η επικαιρότητα