Οικονομία

Διευρύνεται απο Δευτέρα ο κατάλογος των δικαιούχων των 800 ευρώ

Ακούστε το άρθρο

Στη διεύρυνση του καταλόγου των εργαζομένων οι οποίοι θα μπορούν να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Χθες το βράδυ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας που δικαιούνται παράταση στην πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Ο ίδιος κατάλογος θα τροποποιείται συνεχώς για να συμπεριλαμβάνει ολοένα και περισσότερους κλάδους που θα διαπιστώνεται η έκταση του προβλήματος. Ενσωμάτωση του ΚΑΔ στην συγκεκριμένη απόφαση, σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου και ο τελευταίος να καθίσταται δικαιούχος του επιδόματος των 800 ευρώ. Δεν θα εργάζεται και δεν θα λαμβάνει τον μισθό του αλλά το δημόσιο θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση το ύψος των κανονικών του αποδοχών.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεσπίστηκε για να αποτελέσει ανάχωμα στις απολύσεις. Γι’ αυτό από την Παρασκευή που δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των επιχειρήσεων που θεωρούνται ως πληττόμενες, άρχισαν οι πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών για την ενσωμάτωση ακόμη περισσότερων. Ήδη χθες, δόθηκαν κάποια παραδείγματα από τον υπουργό Οικονομικών περιπτώσεων επαγγελματιών που δεν ήταν στον αρχικό κατάλογο αλλά θα μπουν τώρα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές, υπαίθριους πάγκους , φωτορεπόρτερ, πλυντήρια αυτοκινήτων, χώρους στάθμευσης κλπ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να προχωρεί στην επικαιροποίηση βάσει πραγματικών στοιχείων καθώς το δημοσιονομικό κόστος από την ενσωμάτωση ακόμη περισσότερων πολιτών στη λίστα είναι τεράστιο. Ήδη ασκούνται πιέσεις από τους λογιστές και τα οικονομοτεχνικά επαγγέλματα, από τους μεσίτες κλπ. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το επίδομα αφορά σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όταν το σύνολό τους εκτιμάται σε περίπου τρία εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα δικαιούνται:

1. Όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

2. Όλοι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που εντάσσονται στις εταιρείες οι οποίες θεωρούνται ότι πλήττονται (σ.σ βάσει του ΚΑΔ τους)

3. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων ο ΚΑΔ επίσης ενσωματώνεται στη σχετική λίστα και

4. Όλοι όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 01/03/2020 έως τις 20/03/2030 και πάλι βάσει του ΚΑΔ.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι οι όποιες προσθήκες στην σχετική απόφαση να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα καθώς έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές ηλεκτρονικές αιτήσεις τόσο από την πλευρά του εργαζόμενου όσο και από την πλευρά του εργοδότη προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ. Χρονικά, αυτή τοποθετείται για το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Όλη η επικαιρότητα