Ηλεία

Διοικητές Νοσοκομείων Ηλείας: Τι κατήγγειλαν για Παθολογική και Εφημερίες

Ακούστε το άρθρο

Διαμαντόπουλος: Κινδύνευσε η Παθολογική-Ίσως υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης.

Χουζούρης: Να κάνουν όλοι ίδιες εφημερίες-Να «μη φταίει για όλα η Αμαλιάδα…».

Αποκαλυπτικοί όσο και καταγγελτικοί για τα θέματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί και προκαλούν πολλές φορές τριβές μεταξύ των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, υπήρξαν μιλώντας χθες στην εκπομπή «ΕΡΤικά…Εριστικά» της ΕΡΑ Πύργου οι κ.κ. Κώστας Διαμαντόπουλος και Γιάννης Χουζούρης. Σε αρκετά σημεία δε, φάνηκε να διαφωνούν ως προς την οργάνωση λειτουργίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας μίλησε αρχικά για το δραματικό τρόπο που κατάφερε να λειτουργήσει το περασμένο Σάββατο η Παθολογική Κλινική στον Πύργο.

Ίσως υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης, είπε χαρακτηριστικά, που όμως δεν στέφθηκε από επιτυχία λόγω του ήθους και του επαγγελματισμού του ιατρικού προσωπικού, εκφράζοντας παράλληλα δημόσιες ευχαριστίες στον παθολόγο Κώστα Αλεξόπουλο που με υψηλό αίσθημα ευθύνης κάλυψε εφημεριακά τον Πύργο διασφαλίζοντας την ασφαλή διαχείριση επειγόντων περιστατικών και νοσηλευομένων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ασθενής.

Τόνισε πως η ύπαρξη 4 μόνιμων παθολόγων δεν αποτελεί ικανό αριθμό για να μπορέσει η Νοσηλευτική Μονάδα να λειτουργήσει σωστά. Ως υποχρέωση και ευθύνη για όσο διατηρεί τη θέση αυτή, υποστήριξε πως θα είναι η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τουλάχιστον μιας κλινικής σε επίπεδο νομού. Ανέφερε επίσης ότι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ με έγγραφο ζήτησε την πιστή τήρηση του προγράμματος της Ν.Μ. Πύργου όπως έχει κατατεθεί, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη και αποδοχή στο πρόγραμμα του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, ενώ ζητά και την πιστή τήρηση του προγράμματος.

Υπάρχουν και όρια…

Ο κ. Διαμαντόπουλος υποστήριξε πως είναι ευθύνη της διοίκησης, της ιατρικής υπηρεσίας και του διοικητικού συμβουλίου η διαμόρφωση του εφημεριακού προγράμματος, τονίζοντας πως όμως υπάρχουν όρια όσον αφορά τις ενέργειες του κ. Λυμπέρη.

Ως αναγκαιότητα και όχι προσωπική εμμονή χαρακτήρισε τις μετακινήσεις των γιατρών, οι οποίες υπαγορεύονται από τις συνθήκες και τον αδιαπραγμάτευτο όρο της ασφαλούς διαχείρισης των περιστατικών.

Ο αντίλογος για εφημερίες

Λίγο αργότερα, πήρε το λόγο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γ. Χουζούρης θέτοντας αμέσως ζήτημα εφημεριών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν γιατροί που κάνουν 16 εφημερίες το μήνα όταν οι γιατροί του Πύργου κάνουν μόλις 6 εφημερίες!

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Χουζούρης ότι:

«Με τις συμπεριφορές, με τις διαταγές και με την όλη σκιώδη πολιτική που υπάρχει, θα μείνουμε μόνο με τα κρεβάτια που έχει η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι πολίτες ή στη νότια Ηλεία ή στη βόρεια Ηλεία, θα πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από την Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου, γιατί είναι πιο κοντά. Δηλαδή οι άνθρωποι της Ζαχάρως θα πηγαίνουν στην Κυπαρισσία, ενώ  οι άνθρωποι της Βάρδας, της Γαστούνης θα πηγαίνουν στην Πάτρα. Αυτό το πράγμα, σαν νομός Ηλείας, δεν είναι στρατηγική. Η στρατηγική είναι η ενίσχυση των τριών νοσηλευτικών μονάδων. Οι γιατροί δεν επαρκούν, γιατί κάποιοι γιατροί κάνουν λιγότερες εφημερίες από άλλους γιατρούς».

Εγώ δε σκίζω «εντέλλεσθε!…»

Ο κ. Χουζούρης εκλήθη να απαντήσει για το αν συμμερίζεται ή αν αφήνει ο ίδιος το Δήμαρχο Ήλιδας να παίρνει πρωτοβουλίες για το Νοσοκομείο και δήλωσε ότι για τα νοσοκομεία δεν αποφασίζει ούτε ο δήμαρχος Αμαλιάδας, ούτε ο δήμαρχος του Πύργου. Πρόσθεσε επίσης τα εξής:

«Δε σκίζω ποτέ «εντέλλεσθε». Ή ποτέ δεν βγαίνω στα κανάλια και ξεπερνάω τα εσκαμμένα. Δεν μιλάω για «θεατρικές» παραστάσεις. Αλλά, μιλάμε στα πλαίσια των νόμων, που πρέπει να διέπουν τη Δημόσια Διοίκηση».

Η ιατρική κοινότητα

Αναφέρθηκε ακόμη και στην ανάγκη να κάνει σωστά τη δουλειά της η Ιατρική Κοινότητα και άφησε αιχμές λέγοντας:

«Οι γιατροί πρέπει να συμπεριφέρονται ως δημόσιοι λειτουργοί. Να ακολουθούν το ωράριο τους. Να έχουν ενιαίους κανόνες. Πρέπει να συνεργάζονται οι διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών. Στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπάρχει δυστυχώς μια νοοτροπία ότι πρέπει να κλείσει η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας  ή «για όλα φταίει η Αμαλιάδα». Αυτό πρέπει να πάρει τέλος. Και αυτό θα πάρει τέλος με ενιαίους κανόνες και διαδικασίες».

Επιμέλεια: Αντώνης Φώτης και Παναγιώτης Πεντάζος

Όλη η επικαιρότητα