Εκκλησία Ηλεία

Διημέρο προσκύνημα της Τίμιας Κάρας της Οσίας Υπομονής – Υποδοχή Αυτοκράτειρας στο Λευκοχώρι

Ακούστε το άρθρο

Στο ήσυχο Λευκοχώρι Πηνειού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή την έλευση  μίας Αυτοκράτειρας,  έχει ξεκινήσει, με την βοήθεια του Δήμου, εκστρατεία καλλωπισμού και καθαρισμού με επίκεντρο τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, και αδεία του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου , ο Ιερός Ναός Αγίου  Αθανασίου Λευκοχωρίου (Δήμος Πηνειού Ηλείας) θα έχει την ευλογία να φιλοξενήσει την κάρα της Οσίας Υπομονής στις 1 & 2 Μαίου 2017.

Με λαμπρότητα και τιμές και σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας οι κάτοικοι του Λευκοχωρίου θα υποδεχθούν , την Τιμία Κάρα της Οσίας Υπομονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οσία Υπομονή υπήρξε η βασίλισσα του Βυζαντίου Ελένη Δραγάση Παλαιολογίνα, σύζυγος του Εμμανουήλ Β’ του Παλαιολόγου και μητέρα των δύο τελευταίων βυζαντινών αυτοκρατόρων Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου και του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Δραγάση Παλαιολόγου.

Για πρώτη φορά

Ο π. Αθανάσιος Μόσχος εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Την 1η και την 2α εορτάζουμε την μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Αυτό το διήμερο θα έχουμε την τιμή και την ευλογία να φιλοξενούμε για πρώτη φορά  με τις ευχές του μητροπολίτης μας κ. Γερμανού, την τιμία κάρα της Οσίας Υπομονής, την οποία κομίζουν από την μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου. Η υποδοχή θα γίνει την πρώτη Μαϊου στις 18.45. Την τιμία κάρα θα υποδεχθεί ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος. Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός. Την επομένη θα τελεστεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του πανοσιολογιοτάτου αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ιερά παράκληση. Καλούμε τους πιστούς όλης της Ηλείας να προσέλθουν και να προσκυνήσουν την τιμία κάρα»

Τιμή και χαρά

Ο πρόεδρος της ΤΚ κ. Άγγελος Μαράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μεγάλη χαρά και τιμή για το χωριό μας. Ευχαριστούμε τον μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό που σε συνεννόηση με τον μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο μας επέτρεψαν να φιλοξενήσουμε για περίπου δύο ημέρες την τιμία κάρα της Οσίας Υπομονής, ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο που μας στηρίζει σε ότι χρειαζόμαστε. Να τονίσω ότι η ιδέα για αυτή την μεγάλη θρησκευτική εκδήλωση ανήκει στο Εκκλησιαστικό συμβούλιο ».

«Να πάρουμε την ευλογία της»

Ο κ. Διονύσης Παπαδόπουλος πρ. πρόεδρος Κοινότητας και μέλος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου τόνισε: «είναι ένα μεγάλο γεγονός για το χωριό μας η συγκεκριμένη θρησκευτική εκδήλωση. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτό το προσκύνημα, γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη να πάρουμε την ευλογία της δεδομένου ότι οι εποχές που ζούμε είναι πολύ δύσκολες. Εμείς ως Εκκλησιαστικό συμβούλιο κάνουμε να πάντα για λειτουργήσουν όλα σωστά. Και ο Δήμος φροντίζει για την καθαριότητα του χωριού».

«Υποδοχή Αυτοκράτειρας»

Ο κ. Σπύρος Βασιλείου μέλος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο οποίος είχε και την ιδέα για την έλευση της τιμίας κάρας στο Λευκοχώρι, αφού ευχαρίστησε τους μητροπολίτες Ηλείας και Κορίνθου κκ. Γερμανό και Διονύσιο, τον δήμο Πηνειού και τα τοπικά ΜΜΕ, δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για το χωριό μας και για τον δήμο η φιλοξενία της τιμίας κάρας της Οσίας Υπομονής. Υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια ώστε όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια το διήμερο 1-2 Μαϊου και καλούμε όλους τους πιστούς να έλθουν να προσκυνήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η Οσία Υπομονή ήταν σύζυγος Αυτοκράτορα και μητέρα αυτοκρατόρων. Καταλαβαίνετε ότι στο χωριό μας υποδεχόμαστε εντός και εκτός εισαγωγικών μια Αυτοκράτειρα. Άρα και οι τιμές που θα αποδώσουμε πρέπει να είναι ανάλογες».

Όλη η επικαιρότητα