Ελλάδα

Δίκη ΧΑ: «Σαν πολλά δεν σας φαίνονται τα “μεμονωμένα” περιστατικά;»

Ακούστε το άρθρο

Τον μακρύ κατάλογο των βίαιων περιστατικών από τη νεοναζιστική οργάνωση παρέθεσε στο δικαστήριο ο Κώστας Παπαδάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα αγόρευσής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο τρίτος από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών απαρίθμησε αναλυτικά επιθέσεις της Χρυσής Αυγής από την είσοδό της στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται τα μεμονωμένα περιστατικά;»

Ξεκινώντας την αγόρευσή του ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η Χρυσή Αυγή στις αρχές του 2012, κατά την προεκλογική περίοδο, ασκούσε επιδεικτική βία αναφέροντας το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή όπως και το γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος το βράδυ των βουλευτικών εκλογών ευχαρίστησε «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε αναλυτικά σε σωρεία επιθέσεων της Χρυσής Αυγής μόνο το 2012 (Κόρινθος, Αιτωλικό, Πειραιάς, Λυκόβρυση, Αγιος Δημήτριος, Κοζάνη, Ραφήνα, πλατεία Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Σεπόλια, Ανάβυσσος, Κορυδαλλός, Σέρρες, Λαύριο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, στο θέατρο «Χυτήριο» και αλλού) και παρατήρησε ότι «έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο», δηλαδή ενώ η οργάνωση είχε θεσμική ασυλία.

«Μέχρι την 12/6/12 τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι 61. Στο υπόλοιπο του 2012 είναι 192. Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας. Δεν θα τα αναφέρω γιατί δεν θα μου φτάσει ούτε μέχρι το μεσημέρι η ώρα«, είπε ο κ. Παπαπδάκης

«Φαίνεται μάλιστα πως το έχουν αναλύσει και νομικά το ζήτημα, καθώς ο Μιχαλολιάκος λέει ότι για απλή φθορά απαιτείται μήνυση, οι παθόντες δεν μπορούν να υποβάλουν μήνυση, ελλείψει χαρτιών, οπότε δίνει το «πράσινο φως» για επιθέσεις.»

Διακόπτοντας μάλιστα την απαρίθμηση των βίαιων περιστατικών και απευθυνόμενος στην εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, αναρωτήθηκε: «Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα για να είναι μεμονωμένα και να μην συνδέονται;»

Η μοιραία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2013

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος περιέγραψε τη δράση της οργάνωσης το 2013 και ειδικότερα τη μοιραία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όπου έλαβαν χώρα τρεις από τις κορυφαίες επιθέσεις της.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αφισοκολλητές στο Πέραμα, «η οποία ήταν κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΚΚΕ», στην επίθεση στον Μελιγαλά, «όπου έχουμε αναζωπύρωση της ναζιστικής προπαγάνδας και όπου ο μολοσσός χιμάει στο αφεντικό του» και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λέγοντας πως «το τάγμα εφόδου είναι αποφασισμένο να μην αφήσει όρθιο κανέναν αντιφρονούντα και γι’ αυτό έδρασε οργανωμένα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «πιο σημαντική απ’ όλες» κατάθεση του αστυνομικού Δημήτρη Κουρετζή, που ήταν εκείνος που συνέλαβε τον Ρουπακιά, και απέδειξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα, ο Ρουπακιάς επιχείρησε να διαφύγει και στη συνέχεια τους είπε «είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής». Η κατάθεση αυτή δόθηκε στις 8 Μαΐου 2014, δηλαδή οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου, είπε ο κ.. Παπαδάκης και σχολίασε ότι η ολιγωρία των Αρχών. «Επέτρεψε για μήνες στη Χ.Α. να σπεκουλάρει και να έχει την πολυτέλεια να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα όπλα της ΧΑ

Αναφερόμενος στα όπλα της Χρυσής Αυγής ο δικηγόρος ανέφερε πώς «άλλοτε λίγα, άλλοτε πολλά, όπλα έχουν βρεθεί σε κατ’ οίκον έρευνες, στα γραφεία, έξω από γραφεία, έχουμε δει φωτογραφίες με τάγματα εφόδου να εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Κασιδιάρη» σχολιάζοντας ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής έγιναν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013.

Όπως είπε «δέκα μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα το κράτος ψάχνει για όπλα, επομένως εδώ δεν έχουμε αιφνίδιους ελέγχους. Όπως είδαμε, ο μόνος που δεν πρόλαβε να τα ξεφορτωθεί ήταν ο Σωτήρης Δεβελέκος. Όλοι οι άλλοι είχαν το χρονικό περιθώριο να τα κρύψουν και μάλιστα στο σπίτι της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη» (σ.σ. είναι κατηγορούμενη στη δίκη για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών).

«Η εγκληματική οργάνωση είναι υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα»

Όσον αφορά στα αναγνωστέα έγγραφα, για τα οποία το δικαστήριο αφιέρωσε πολύ χρόνο, ο δικηγόρος τα χώρισε σε τέσσερις κατηγορίες: σε όσα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προδικασίας, σε εκείνα που εισφέρθηκαν από μάρτυρες και παράγοντες κατά την προδικασία, σε αυτά που αποκτήθηκαν με ειδικές ανακριτικές πράξεις και τέλος, σε ψηφιακά πειστήρια (ηχητικά, βίντεο, φωτογραφίες) που κατασχέθηκαν από τους ίδιους τους κατηγορούμενους.

«Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι η σημαντικότερη και σε αυτήν πρέπει να επικεντρωθεί το δικαστήριό σας στη διάσκεψή του», παρατήρησε ο κ. Παπαδάκης και έκανε λόγο για «αυθεντικά αποδεικτικά στοιχεία, τη γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβήτησε κανένας από τους κατηγορούμενους και τα οποία έχουν συλλεγεί εκούσια σε ανύποπτο χρόνο».

Ο Κώστας Παπαδάκης ανέφερε καταλήγοντας στον συλλογισμό του σχετικά με τον κατάλογο των βίαιων περιστατικών, ότι βάσει του 187 μια εγκληματική οργάνωση, είναι ποινικά υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν προλάβει να πραγματοποιήσει ενέργειες, πολλώ δε μάλλον με τόσα περιστατικά.

«Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν βγήκε με τέτοια προκλητικά χαρακτηριστικά για να κεφαλαιοποιήσει όλη τη βία. Είναι υπεύθυνη ποινικά μια εγκληματική οργάνωση, ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα, όχι όταν έχει τόσα περιστατικά.

Από πλευράς καταγραφής των περιστατικών υπάρχουν 281 ως Απρίλιο του 2013. Η συντριπτική πλειοψηφία μετά την εκλογή της στη Βουλή. Η ΧΑ πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις με συμμετοχή βουλευτών, κλιμάκωση της βίας όχι μόνο με περισσότερα περιστατικά αλλά και με πιο σημαντικά».

Την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Ζορμπά, Τρύφων Αλεξιάδης και Όλγα Γεροβασίλη.

via

Όλη η επικαιρότητα