Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν είμαι Ναζί, αλλά οπαδός του Μεταξά», λέει κατηγορούμενος

Ακούστε το άρθρο

Κατά τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη, ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία αλλά εξετράπη ιμπεριαλιστικώς»


Χείρα βοηθείας στον Νίκο Μιχαλολιάκο έτεινε χθες κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Αρβανίτης, απολογούμενος πρώτος στο δικαστήριο από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους πρώην βουλευτές για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Δηλώνοντας ο ίδιος «Ελλην εθνικιστής οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά», ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Νίκος Μιχαλολιάκος να έδινε εντολές να γίνουν επιθέσεις σε αλλοδαπούς ή στο ΠΑΜΕ. Όσο για τη φράση του Μιχαλολιάκου περί «ακονίσματος των λογχών στα πεζοδρόμια» για την οποία ρωτήθηκε από το δικαστήριο, ο Μιχάλης Αρβανίτης απάντησε πως «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές».

Ο Μιχάλης Αρβανίτης δήλωσε μάλιστα πως θεωρεί ταπείνωση να απολογηθεί «για τα κατασκευασθείσας κατ’εμού αιτιάσεις» και υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έχει «καμία σχέση με τους Ναζί» οι οποίοι «είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι» ενώ οι δε Γερμανοί κατάπτυστοι. Κατά τον ίδιο, ωστόσο, ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία αλλά εξετράπη ιμπεριαλιστικώς».

Τι είπε για Σαμαρά, Δένδια και Βορίδη

Από την απολογία του κατηγορούμενου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε μέλη της κυβέρνησης του όπως οι Μάκης Βορίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικος Δένδιας.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Αβανίτης όταν ρωτήθηκε πως εξηγεί την παρουσία και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής δίπλα στον Ρουπακιά , ο πρώην βουλευτής απάντησε μιλώντας «για την άνοδο της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο» και για την μεγάλη απήχηση του κόμματος η οποία «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο που έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός».

Ακόμη, μίλησε για τον Ν. Δένδια για τον οποίο είπε ότι «του λείπει τον εθνικόν συνειδός» και δίπλα του τοποθέτησε «τον εσμόν τον γνωστόν: Βορίδη, Αθανασίου» με αρχισκευωρό τον Αντώνη Σαμαρά «αυτή η ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ακόμη, κατά την απολογία του κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε εφεύρημα τα περί «ταγμάτων εφόδου” και συμπλήρωσε πως «αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για το καταστατικό του κόμματος του 1987 ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για «αυτό το πλαστό καταστατικό του δημοσιογράφου, επαγγελματία διώκτη της Χρυσής Αυγής, Ψαρρά».

Τέλος ανέφερε πως ο ίδιος είδε μόνο ένα καταστατικό «το εγκεκριμένο, κεκυρωμένο και αποδεχθέν” από τον Άρειο Πάγο και σημείωσε πως δεν εντάχθηκε ποτέ σε κόμμα «πλην της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως πρωτοετής φοιτητής».

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα με τις απολογίες των Χρυσαβαλάντη Αλεξόπουλου και Γεωργίου Γερμενή.

Όλη η επικαιρότητα