Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση έξω από το δικαστήριο

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η απολογία του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, εν μέσω έντασης. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας όπου βρισκόταν η Μάγδα Φύσσα και φίλοι του Παύλου. Εκεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέρασαν δίπλα κατηγορούμενοι και συνήγοροι της υπόθεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων. Ανάμεσά τους, ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά και ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία, Αν. Μιχάλαρος. Τα πνεύματα εντάθηκαν και υπήρξε φραστικό επεισόδιο το οποίο έληξε με παρέμβαση των ψυχραιμότερων φωνών.

Η απολογία του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη

Ο κατηγορούμενος αφενός ζήτησε συγνώμη από τον Γιάννη Λαγό για τα μηνύματα που έστελνε κατ’ εντολή του και αφετέρου δήλωσε άγνοια για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα, αρνούμενος κάθε σχέση με την υπόθεση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά «με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή. Εγώ εκείνες τις ημέρες ήμουν ράκος!».

click4more

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε το πως μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ίμια, που τον «γοήτευσε». Στη συνέχεια, όπως είπε, ίδρυσε την τοπική της Νίκαιας. «Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγο μου Θεώνη Σκαπερλη, τον Σπύρο Δημητριάδη, τον οποίο λόγω κακής συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το οκ από τον Λαγό, να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Λαγό ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κτλ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσα. Ας πούμε είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό εννοώ στον κόσμο».

Πρόεδρος: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έφαγαν μηνύματα που έλεγαν εντολή Λαγού. Γιατί;
Κατηγορούμενος: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.
Πρόεδρος: Το δε διατηρεί πουθενά τι σημαίνει στα μηνύματα αν το έργο ήταν κοινωνικό;
Κατηγορούμενος: Αυτό το γράφαμε γιατί όταν το μάθαιναν αριστερές οργανώσεις είχαμε πρόβλημα. Δεχόμασταν επιθέσεις.
Πρόεδρος: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
Κατηγορούμενος: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.
Πρόεδρος: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Όλοι η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.
Πρόεδρος: Όταν λέτε έγινε γελοία η μόδα;
Κατηγορούμενος: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.

Το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

Στη συνέχεια και αφού ο Γ. Πατέλης αρνήθηκε κάθε σχέση με τον ναζισμό ενώ είπε ότι δεν υπήρχε τελετή ορκωμοσίας νέων μελών στη Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε και στο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας περιέγραψε μία ημέρα στα γραφεία της τοπικής όπου προετοιμαζόταν για την ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου.

Για τον Γ. Ρουπακιά ανέφερε πως «ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσεκι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος». Ο ίδιος τόνισε πως παρέμεινε μέχρι τις 21.00 το βράδυ στα γραφεία.

«Έμεινε τελευταίος ο Τσακανίκας να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πως θα φέρω εις πέρας τις δυο ομιλίες και τη διανομή τροφίμων. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για το χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι πήρε τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι. «Δυο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο πρόεδρος του κόμματος».

Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάςότι έχει τα τρικάκια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί και μου λέει «τι θα γίνει;». Του είπα να πάει να βρει το Ρουπακιά στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έστειλε μήνυμα σε όλους γύρω στις 23.30 «όλοι στην τοπική τώρα».

Σε ερώτηση της Προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο Κοράλλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακιά είπα «κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες». Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι «έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς». Κι ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο». Κι εκεί του είπα «έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου»».

Πρόεδρος: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;
Κατηγορούμενος: Γιατί ήμουν στην τοπική.
Πρόεδρος: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;
Κατηγορούμενος: Όχι κυρία Πρόεδρε να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο τμήμα.

Σε ερώτηση της Προέδρου για το πως βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιάννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για τον Ρουπακιά».

Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Πατέλης αναφέρθηκε και τον Γ.Δήμου, σχολιάζοντας ότι «έχει πει πολλά ψέματα», ενώ καταλήγοντας είπε: «Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν ξέρω πως έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέρφια Τσόρβα που ακολούθησαν τον Ρουπακιά και όταν έφτασαν στο Κοράλλι υπήρχε αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία».

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα