Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ την επόμενη εβδομάδα τον λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Άγγελος Βρεττός, συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ζήτησε τον λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Η θερμή αγκαλιά της Μάγδα Φύσσα στους δικηγόρους

Όπως πάντα, παρούσα στο ακροατήριο ήταν η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντος από τη Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα.

Μετά το τέλος των αγορεύσεων, η Μάγδα Φύσσα αγκάλιασε θερμά τόσο τον Άγγελο Βρεττό, όσο και τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο και τους υπόλοιπους παρόντες συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Συγκέντρωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Εφετείο

Μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν έξω από το Εφετείο και σήκωσαν πανό κατά της Χρυσής Αυγής και της πρότασης της εισαγγελέως.

Στο ακροατήριο, βρέθηκαν έντεκα βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: ο Θεοδωρής Δρίτας, η Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιάννης Μουζάλας, η Θεανώ Φωτίου, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Νίκος Συρμαλένιος, η Πέτη Πέρκα, ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Πέτρος Κωνσταντινέας.

Χαρίτσης: Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα καταδικάσει τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς για τη δράση της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του για την ολοκλήρωση της δίκης της εν λόγω οργάνωσης.

«Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται μια ιστορική δίκη, η δίκη για την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «η δίκη αυτή δεν ήταν αυτονόητη» αλλά «το αποτέλεσμα του αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος στη χώρα μας, για πολλά χρόνια, ώστε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που διέπραξαν εγκλήματα να φτάσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι, αξιοποιώντας τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αυτή την πολύχρονη δίκη, θα καταδικάσει τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς για τη δράση της εγκληματικής συμμορίας».

«Το οφείλουμε», υπογράμμισε, «στα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής, το οφείλουμε στην ελληνική οικογένεια, το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Η αγόρευση του Άγγελου Βρεττού

Ξεκινώντας την αγόρευσή του, ο Άγγελος Βρεττός ανέφερε ότι «με το βάρος της γεμάτης αξία ζωής και αγώνα των αγωνιστών συνδικαλιστών κομμουνιστών που μας βάραινε, ενισχυόμενοι από το καθημερινό πικρό και συνάμα αισιόδοξο χαμόγελο της μάνας και του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Τάκη και από το βαρύ καθήκον της έμπρακτης αλληλεγγύης μας προς κάθε βασανισμένο μετανάστη και ξεριζωμένο άνθρωπο, προσπαθούμε από την αρχή της δίκης να συμβάλουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του και να προσφέρουμε τις νομικές και επιστημονικές μας γνώσεις στην υπηρεσία αυτού του καθήκοντος ώστε να πραγματωθεί ο στόχος του ποιητή που όλο και περισσότερο ακούγεται τα τελευταία χρόνια στο τραγούδι των εργαζομένων και της προοδευτικής νεολαίας της χώρας μας «τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον»».

Σύμφωνα με το 902.gr, o συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τόνισε: «Ενιαίος σκοπός και στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στην σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ανάδειξη της ουσιαστικής αλήθειας και να πετύχουμε να μην απονευρωθεί η δίκη από το νομικό της περιεχόμενο, τον πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό της χαρακτήρα, στοιχεία συνυπάρχοντα και συνδεόμενα μεταξύ τους. Να κρατηθεί η σημαντική αυτή για τον λαό μας και όχι μόνο δίκη στη δυνατή επικαιρότητα και να τύχει της δημοσιότητας που της αρμόζει, για να μαθαίνει και να ενημερώνεται ο λαός μας. Ο σκοπός και ο στόχος αυτός πέτυχε. Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σήμερα που μιλάμε είναι ιδεολογικά, πολιτικά και ποινικά καταδικασμένη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος μετά την εισαγγελική πρόταση που του δημιούργησε ερωτηματικά και εύλογο προβληματισμό, περιμένει προς επισφράγιση της δικής του καταδίκης τη σύμφωνη με την αποδειχθείσα αλήθεια απόφασή σας».

Εισαγγελική πρόταση, έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν

Αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «με βάση και την καθιερωμένη στην Ποινική Επιστήμη αντίληψη ότι και η Εισαγγελική Αρχή και εισαγγελέας είναι δικαστής αναζητητής της ουσιαστικής αλήθειας, πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση είναι νομικά και ουσιαστικά στον πυρήνα της κρινόμενης υπόθεσης και αποδιδόμενης κατηγορίας, παρά τις επιμέρους σωστές προσεγγίσεις και αξιολογήσεις, εσφαλμένη, αντίθετη με όσα αβίαστα και αδιαμφισβήτητα αποδείχθηκαν και το παραπεμπτικό βούλευμα διακριβώνει, ενάντια στους κανόνες της κοινής λογικής και της απόδειξης, πρόταση που φαντάζει έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν».

Κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό μόρφωμα των κατηγορουμένων, η εγκληματική οργάνωση ΧΑ είναι ναζιστική – φασιστική οργάνωση που εγγράφεται στη γενεαλογία του εθνικοσοσιαλισμού του οποίου οι απαρχές εντοπίζονται στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, όπως ο ναζισμός στηριζόμενος στη φασιστική θεωρία του Μουσολίνι στην πράξη εξελίχθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ σε μια τεράστια εγκληματική μηχανή που ξεπέρασε σε βαρβαρότητα και εγκληματική χυδαιότητα όλες τις απάνθρωπες πράξεις μέσα στην παγκόσμια ιστορία, μέχρι τη στιγμή που οι αγώνες του λαού, που άφησαν πίσω εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές, πόνο, θλίψη (και στη χώρα μας Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανο κλπ.), έφεραν τη νίκη και ο Κόκκινος Στρατός έμπηξε την κόκκινη σημαία στην καρδιά του τέρατος στο Βερολίνο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Από την άποψη αυτή, η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε την κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα από την επταετία της δικτατορίας και μετέπειτα μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα παραπάνω πλαίσια αναδείχθηκε ότι ο ναζισμός – φασισμός δεν γεννιέται μόνος του και αυθόρμητα, έξω από το εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό. Είναι η Χρυσή Αυγή και τ’ άλλα ναζιστικά μορφώματα παιδιά του παραπάνω συστήματος, το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, το οποίο τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τους σκοπούς του».

«Διαχρονικό δίδαγμα από τα χρόνια του Μεσοπολέμου ήταν και είναι ότι η καπιταλιστική κρίση σε χώρες με ιστορική πολιτική και πολιτιστική υστέρηση έχει και εφεδρεία της τον εθνικοσοσιαλισμό και τον φασισμό» τόνισε.

«Επιπρόσθετα, συνδεόμενη η ΧΑ με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, αξιοποιείται, όπως στην εξεταζόμενη υπόθεση της Ζώνης, από την αστική τάξη και το κεφάλαιο σε κρίσιμες στιγμές της λαϊκής πάλης», σημείωσε.

Παρέμβαση του αναπληρωτή εισαγγελέα

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος μετά την παρατήρηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Άγγελου Βρεττού, ότι συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, πήρε τον λόγο για να διευκρινίσει ότι δικονομικά δεν προβλέπεται αγόρευσή του.

«Με αφορμή την τελευταία αγόρευση να πω μόνο ότι δεν προβλέπεται δικονομικά αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα. Όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος συμμετέχει στη διαδικασία, δεν συμμετέχει στη διάσκεψη. Το ίδιο ισχύει και για τον αναπληρωτή εισαγγελέα», είπε σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα.

via

Όλη η επικαιρότητα