Αχαϊα

Δήλωνε στο κτηματολόγιο ξένα ακίνητα ως δικά του – Βαρύς ο πέλεκυς του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Πάτρας

Ακούστε το άρθρο

Καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ο άνδρας που, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, καταπάτησε περιουσίες- ιδιοκτησίες πολιτών στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα κατοίκων στα χωριά Φαρακλάτων και Φραγκάτων. Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα για κακουργηματική απάτη  αλλά και για κακουργηματική απάτη κατ΄ εξακολούθηση.

Ο κατηγορούμενος κατάφερε να δηλώσει στο κτηματολόγιο ξένες περιουσίες ως δικές του. Σε αυτό,  είχε μαζί του έναν τοπογράφο και μία συμβολαιογράφο.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών η οποία είναι εξαγοράσιμη και αντιστοιχεί σε 25 ευρώ την ημέρα. Ο άνδρας δήλωσε αδυναμία να εξαγοράσει την ποινή κι έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να καταβληθεί μέσα σε τρία χρόνια και σε 36 δόσεις.

Στο εδώλιο κάθισαν ως συναυτουργοί ένας τοπογράφος και μία συμβολαιογράφος οι οποίοι αθωώθηκαν, αν και πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε πέντε χρόνια με αναστολή ο καθένας.

Αθωώηθηκαν μία συμβολαιογράφος και ένας τοπογράφος

Το 2015, μετά από δίκη που έγινε στην Πάτρα και διήρκησε 16 ημέρες (άρχισε στις 9 Ιουνίου και τελείωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015), ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών ο βασικός κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Κάτοικοι των χωριών έχασαν τις περιουσίες τους, αφού οι εμπλεκόμενοι κατέστησαν το Εθνικό Κτηματολόγιο από θεσμό Κτηματογράφησης… σε εργαλείο καταπάτησης.

Η υπόθεση βγήκε στο φως 2004 ενώ  έφθασε στη Βουλή των Ελλήνων το 2006 για αντιμετωπιστεί θεσμικά. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Κτηματολογίου και του OΚΧΕ (Oργανισμού Κτηματογράφησης και Χαρτογράφησης Ελλάδος) καθώς και με Απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επαναλήφθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Β’ Ανάρτηση του χωριού Φαρακλάτων προς αποκατάσταση των θιγμένων ιδιοκτητών.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα