Εκπαίδευση

Δημ. Μπαξεβανάκης: «Να λειτουργούν αλλά νόμιμα τα ιδιωτικά ΙΕΚ»

Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που χρειάζεται ο χώρος της ιδιωτικής κατάρτισης είναι κανόνες διαφάνειας και ισότητας, που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των σπουδαστών και τις υγιείς επιχειρήσεις από τους ‘αεριτζήδες’ και όλους όσοι θεωρούν ότι ο χώρος προσφέρεται για ‘αρπαχτές’»

Το μήνυμα ότι «ο μόνος τρόπος λειτουργίας είναι η νομιμότητα» στέλνει σε ιδιωτικά ΙΕΚ και κέντρα δια βίου μάθησης ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβάνακης προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

-Κύριε υπουργέ, πληροφορούμαστε ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν νέες μεταρρυθμίσεις στον θεσμό της μαθητείας. Τι θα περιλαμβάνουν;  

Η τάξη μαθητείας θεσμοθετήθηκε για να μπορούν, με ασφάλεια και υπό την επίβλεψη του σχολείου, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να αποκτούν μια πρώτη εργασιακή εμπειρία στο επάγγελμα που σπούδασαν και παράλληλα να αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους. Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησαν τα πρώτα τμήματα μαθητείας σε επτά ειδικότητες με 1.200 αποφοίτους. Από τον Οκτώβριο θα ενταχθούν ακόμα εννέα δημοφιλείς ειδικότητες στα προγράμματα μαθητείας. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιαστούν οι θέσεις μαθητείας στο Δημόσιο, αλλά ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουμε ήδη ξεκινήσει σημαντικές συνεργασίες με επιχειρήσεις και επιμελητήρια, με στόχο την προσφορά ποιοτικών θέσεων μαθητείας. Από την επόμενη χρονιά ολοκληρώνουμε τα προγράμματα σπουδών για την μαθητεία σε όλες τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και τη διαδικασία πιστοποίησης των αποφοίτων της τάξης μαθητείας, καθώς και πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

-Νέες παρεμβάσεις στα ΕΠΑΛ ετοιμάζετε; Και τι θα αφορούν;

Για το υπουργείο Παιδείας η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Ήδη έχουμε αλλάξει τη δομή των ΕΠΑΛ, επιδιώκοντας να γίνουν μια ελκυστική εκπαιδευτική επιλογή των μαθητών. Από την επόμενη σχολική χρονιά θα εξελιχθεί μια φιλόδοξη δράση που στοχεύει στην αναβάθμιση των ΕΠΑΛ με τίτλο «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ». Με τη δράση αυτή επιδιώκουμε την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του σχολείου, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και την υποστήριξη των μαθητών της Α τάξης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πρόσληψη εκπαιδευτικών για ενισχυτική διδασκαλία σε γλώσσα και μαθηματικά, καθώς και ψυχολόγων για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών.

-Να περιμένουμε ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα μπορούν με κάποιον τρόπο και, πάντως μέσω πανελληνίων εξετάσεων να περάσουν στις λεγόμενες «καλές» σχολές στο εξής;

Από τη σχολική χρονιά 2016-2017 διευρύνθηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπορούν να εισάγονται, εκτός από τα ΤΕΙ (στα οποία αυξήθηκε το ποσοστό θέσεων με κατώτατο όριο το 20%) και στα πανεπιστήμια, σε ποσοστό 1% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων. Δημιουργήθηκε, επίσης, μια κοινή ομάδα σχολών (φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικές, μουσικές, στρατιωτικές), στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι ανεξαρτήτως του τομέα σπουδών. Έτσι, για πρώτη φορά, όπως είδατε και από τα αποτελέσματα, έχουμε επιτυχόντες από τα ΕΠΑΛ σε σημαντικές πανεπιστημιακές σχολές, όπως Ιατρική, Πολυτεχνείο κλπ.

-Τι γίνεται με τα ΙΕΚ, κύριε υπουργέ; Γιατί οι απόφοιτοι δεν έχουν δώσει εξετάσεις πιστοποίησης επί διετία;

Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώσαμε τη διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης για τους αποφοίτους των ΙΕΚ. Θα ξεκινήσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου τόσο για τους παλαιότερους αποφοίτους, όσο και για τους αποφοίτους των νέων ειδικοτήτων που προβλέπονται από τον ν.4186/2013. Η πραγματοποίηση των εξετάσεων μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που κάναμε για να δημιουργηθούν οι οδηγοί σπουδών και οι αντίστοιχες ερωτήσεις εξετάσεων για τις νέες ειδικότητες. Αυτό επιτεύχθηκε με την εθελοντική συμμετοχή στελεχών και εκπαιδευτών των ΙΕΚ, του ΕΟΠ-ΠΕΠ και της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί για όλες τις ειδικότητες.

-Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κέντρα δια βίου μάθησης; Εσείς τι θα πράξετε και πότε; Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το υπόσχονταν, αλλά δεν το έκαναν, γιατί; Πού κολλάει;

Αυτό που χρειάζεται ο χώρος της ιδιωτική κατάρτισης είναι κανόνες διαφάνειας και ισότητας που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των σπουδαστών και τις υγιείς επιχειρήσεις από τους «αεριτζήδες» και όλους όσοι θεωρούν ότι οι χώρος προσφέρεται για «αρπαχτές». Κανόνες που θα τηρούνται από όλους και που θα ελέγχονται συστηματικά. Αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και η αποφυγή καταστάσεων που συμβάλλουν στην παραπλάνηση των ενδιαφερομένων. Ήδη με πρόσφατο νόμο καθιερώθηκε η υποχρέωση υποβολής προς έγκριση των προγραμμάτων σπουδών των κολεγίων, των ιδιωτικών ΙΕΚ και των κέντρων δια βίου μάθησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους, ώστε να ελέγχεται η επιστημονικότητα και η καταλληλότητα των προγραμμάτων  αυτών. Σύντομα, τους προσεχείς μήνες θα προωθηθούν και άλλες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Όλοι θα αντιληφθούν ότι ο μόνος τρόπος λειτουργίας είναι η νομιμότητα.

-Είστε υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, στη βάση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που συγκεντρώνει πλήθος Ευρωπαίων φοιτητών;

Η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Για την κυβέρνηση το θέμα αυτό βρίσκεται εκτός συζήτησης. Υπενθυμίζουμε, όμως ότι στον πρόσφατο νόμο 4485/2017 θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα των ΑΕΙ της χώρας να υλοποιούν, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, προγράμματα σπουδών σε ξένη γλώσσα αποκλειστικά για αλλοδαπούς φοιτητές-πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. Μπορούν θαυμάσια, λοιπόν, ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε προγράμματα σπουδών που μπορούν να διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Όλη η επικαιρότητα