Εκπαίδευση

Δημ. Μπαξεβανάκης: «Σπάει σε δύο χρονιές η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ»

Ακούστε το άρθρο

Σταδιακά, θα εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού  των εισακτέων στα πανεπιστήμια, όπως εξήγησε με δηλώσεις του στην εφημ. «Πατρίς» ο Υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Για φέτος, θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές, αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000  θέσεις, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί.

Οι μειώσεις στον αριθμό εισακτέων, έγιναν κατόπιν αιτήματος ορισμένων Τμημάτων – και ειδικότερα Τμημάτων και Σχολών που έχουν Εργαστηριακά Μαθήματα ή Κλινικές, όπως είναι η Ιατρική – επικαλούμενα αδυναμία να εκπαιδεύσουν σωστά τους φοιτητές. «Το Υπουργείο αποδέχθηκε σε ένα μέρος τα αιτήματα αυτά και προχώρησε σε μείωση των εισακτέων, όχι της τάξης που ζητούσαν τα Ιδρύματα, αλλά πολύ μικρότερη. Βεβαίως, στην πορεία φάνηκε πως αυτή η μείωση ήταν παραπάνω από όσο θα μπορούσε να γίνει ανεκτή σε αυτή τη φάση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να γίνει σταδιακά αυτή η μείωση, να εφαρμοστεί μόνο κατά το ήμισυ φέτος και η υπολειπόμενη μείωση να εφαρμοστεί του χρόνου», εξήγησε ο κ.Μπαξεβανάκης.   Για παράδειγμα, στο σύνολο των ιατρικών σχολών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 που προβλέπονταν.

Πάντως, ο κ.Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι, στις προθέσεις του Υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και των οικογενειών τους, συμπλήρωσε ωστόσο ότι «…σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φροντίζουμε, η εκπαίδευση των φοιτητών και ειδικά των Σχολών με αυξημένες απαιτήσεις να είναι αυτή που πρέπει».

Όλη η επικαιρότητα